Dodaj do ulubionych

niereguralne cykle

27.11.03, 18:34
witam,
musze zmienic metode antykoncepcji, wiec zwracam sie do was z pytaniem czy
NPR jest skuteczne przy bardzo niereguralnych cyklach? u mnie to jest tak
(przykladowo): 28-60-21-30-46... Nie wiem nawet czy jest sens zaglebiac sie w
tajniki tej metody :-)
dziekuje z gory za porady
anka
Obserwuj wątek
    • calico Re: niereguralne cykle 27.11.03, 18:58
      Sens jest.

Ja mam bardzo podobnie.

Poza tym można starać się coś z tym fantem (czyli dowolną długością trwania
      cykli) zrobić.

Prześledź dokładnie to forum (sporo tego tutaj jest, jakby co to praktyczny
      przewodnik zawsze pomoże :-))), zaopatrz się w dobrą książkę lub znajdź
      nauczyciela npr, odwiedź strony internetowe.

Polecam:
      free.med.pl/wrochna
      www.npr.pl
      Powodzenia!!!

calico
      • vegge Re: niereguralne cykle 28.11.03, 15:38

> Poza tym można starać się coś z tym fantem (czyli dowolną długością trwania
        > cykli) zrobić.
        na przyklad co? nie moge brac zadnych hormonow, co wiec mi zostaje :-( ?
        tak naprawde, to przez 3 lata mialam problem z glowy ze wzgledu na pigulki (z
        ktorych musze zrezygnowac :-( ). na pewno czesciowo moje niereguralne cykle
        biora sie ze stresu i dosc "nieunormowanego" rozkladu dnia. do tego na pewno
        czesc jest bezowulacyjna, wiec tak sobie raz sa krotsze, raz dluzsze
        (irytujace :-/)
        >
        > Prześledź dokładnie to forum (sporo tego tutaj jest, jakby co to praktyczny
        > przewodnik zawsze pomoże :-))), zaopatrz się w dobrą książkę lub znajdź
        > nauczyciela npr, odwiedź strony internetowe.

Przeczytalam forum :-), ale nie znalazlam zadnej konkretnej odpowiedzi. Powiem
        szczerze, ze jestem leniwa i nie chce mi sie zaglebiac w tajniki NPR, jesli sie
        okaze ze nie bedzie dziala przy takich cyklach. Ale skoro mowisz, ze wartos
        sprobowac, to poczytam :-)

dzieki za odpowiedz
        pozdr. anka
    • branca28 Re: niereguralne cykle 28.11.03, 11:52
      vegge napisała:

lepiej daj sobie spokój i stosuj jakąś bardziej skuteczną metodę,bo przy
      nieregularnych cyklach musialabys mieć rok abstynencji,żeby wyczaić o co chodzi
      • aluc Re: niereguralne cykle 28.11.03, 13:46
        branca28 napisała:

> vegge napisała:
        >
        > lepiej daj sobie spokój i stosuj jakąś bardziej skuteczną metodę,bo przy
        > nieregularnych cyklach musialabys mieć rok abstynencji,żeby wyczaić o co
        chodzi

metody objawowo-termiczne nie opierają się na statystyce, tylko na analizie
        objawów w każdym kolejnym cyklu, do tego wystarczą dwa-trzy miesiące solidnej
        nauki, w tym czasie - jeśli nie ma się ochoty na abstynencję - można stosować
        prezerwatywę, żeby nie maskować objawów śluzowych, potem można zachować
        zwiększoną czujność przy każdym dniu z wątpliwymi objawami

owszem, pewne reguły opierają się w pewnym stopniu na długości poprzednich
        cykli, ale NPR to nie jest kalendarzyk małżeński

poza tym NPR może dać odpowiedź na to, dlaczego cykle są nieregularne i czy w
        związku z tym trzeba coś z tym robić, czy dać spokój i uznać, że to "taka uroda"

przewodnik pewnie to dokładniej i bardziej uczenie wyłumaczy :)

mam nieregularne cykle i nie mam z tą nieregularnością i NPR żadnych problemów,
        co więcej - dopóki wszystko jest w cyklu prawidłowe, choć cykle nie do końca
        regularne, to wiem, że nie mam powodu się przejmować tą nieregularnością

a jakby się coś naprawdę rozregulowało - to pierwsza się o tym dowiem, zanim
        jeszcze mnie pokłują i laboratoryjnie zanalizują ;)
    • kocia-mama Re: niereguralne cykle 29.11.03, 00:02
      A cykle bardzo krótkie cykle 19-23-20-12(!!)-22-21??
      • vegge Re: niereguralne cykle 29.11.03, 00:30
        Poczytalam troche i:
        - wydaje mi sie, ze faza I odpada (ze wzgledu na krotkie cykle - zostaja tylko
        pierwsze dni miesiaczki :-( )
        - potem - wiadomo przed owulacja i owulacja + ze 2 dni po
        - zostaje tylko faza poowulacyjna - ilosc dni zalezna od humorow mojego
        organizmu :-).
        A co z cyklami bezowulacyjnymi?? nie bedzie skoku temperatury i tak sobie moge
        czekac az do kolejnej miesiaczki :-). co z trybem zycia? wydaje mi sie ze
        bedzie mi trudno interpretowac wykresy temperatury... owszem, zostaje
        obserwacja sluzu, ale... :-(. narazie czarno to widze :-)
        macie jakies rady :-)?
        pozdrawiam anka
        • adzia_a Re: niereguralne cykle 29.11.03, 10:19
          Ano właśnie, mnie się wydaje, że owszem, można - aczkolwiek przy
          takich "hopsztosach" jak u Ciebie stosowanie NPR w "czystej" postaci na
          początku może być bardzo trudne. Tym bardziej, że na początku zaleca się
          korzystanie tylko z niepłodności poowulacyjnej, co w Twojej sytuacji byłoby
          chyba dość ciężkie (trzeba by było dłuuuuugo czekać).

Ale to na pewno nie wyklucza nauki przy zastosowaniu konwencjonalnych metod
          zabezpieczenia ;-) ja np. uczyłam się w ten sposób, i też w dość
          niesprzyjających warunkach (po porodzie, z cyklami bezowulacyjnymi i skróconą
          II fazą) i rzeczywiście na początku nie wiedziałam nic. No cóż,
          być może uda Ci się wyznaczać przynajmniej fazę niepłodności po owulacji - to
          zawsze coś :-) a co zrobisz z resztą cyklu, zależy od Ciebie.
    • praktycznyprzewodnik Re: niereguralne cykle 29.11.03, 09:34
      NPR da się zawsze stosować z bardzo dużą skutecznością. Ale jak to w zyciu
      bywa, nietypowość choć nie jest nieprawidłowością, może być przyczyna wielu
      niedogodności i kłopotów.

Cykle bardzo krótkie - najprawdopodobniej nie bedzie niepłodności przed
      jajeczkowaniem. To czy będzie czy nie, sie da stwierdzic dopiero po roku
      diagnozowania. Czasem bowiem krótkość cyklu wynika z krótkości II fazy
      (temperatur wyzszych), wtedy inaczej sie oblicza "kreskę" (-8 od
      najwczesniejszego dnia skoku temperatury). Ale na poczatek każda poczatkująca
      nie korzysta z okresu niepłodności przed jajeczkowaniem najmniej pół roku, by
      zdobyc dane o długości cykli (wyjatek mozna uczynic dla osoby, która naprawde
      posiada wiarygodne notatki o długosci cykli z najmniej ostatnich 12 miesięcy,
      wtedy może zacząć dokonywać kalkulacji -21 już po dwóch miesiącach). W
      przypadku krótkich cykli ta kalkulacja da zapewne bardzo niewiele,albo i nic !
      Pozostanie współzycie w fazie niepłodności poowulacyjnej.

Cykle długie - analogicznie - po sześciu miesiacach okaze się, ze duzo dni do
      wykorzystania przed "kreską".

Cykle nieregularne : 21-60 - wymagają konsultacji lekarskiej, jesli leczenie
      nie pomaga, albo zainteresowana nie chce takowego - pozostanie niewiele dni
      zdiagnozowanych jako niepłodne.
      Nie bedzie bowiem dni niepłodności przed jajeczkowaniem. Jednoczesnie - po
      kilku miesiącach obserwacji - może wyjść na jaw, że II faza jest skrócona ( w
      długich cyklach to dość częste zjawisko)i zostaje około 1o dni na współzycie w
      fazie niepłodnosci poowulacyjnej.

W takim przypadku,jesli ktoś badrzo pragnie stosować NPR, poradziałabym po
      około 4- 6 miesiącach nauki, przejście na "wnikliwą obserwację" w fazie
      niepłodności przedowulacyjnej (ale tylko wtedy, gdy te bardzo krótkie cykle,
      nie powtarzają sie czesto, a zdarzyły sie raz czy dwa w czasie ostatnich
      kilku lat, jako wytłumaczalny jakimś wydarzeniem (zabieg chirurgiczny,
      stłuczka samochodowa itp.) epizod - trzeba by dokładnie przejrzeć notatki
      jakimi dysponuje ta osoba i omówić je), bo przecież troche szkoda tych dni
      niepłodnosci przed jajeczkowaniem. Wtedy jednak skutecznośc metody bedzie
      nieco mniejsza, bo jest to wersja rozszerzona, bez kalkulacji("kreski").
      • vegge Re: niereguralne cykle 29.11.03, 15:23
        dzieki wielkie :-). chyba swoja droga sproboje chociaz poobserwowac dzialanie
        mojego organizmu :-).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka