Dodaj do ulubionych

Polecane książki o NPR

29.11.03, 11:54
Zamówiłam książkę o Naturalnym planowaniu rodziny polecaną na stronie www.
lmm.pl. Czy polecacie tę książkę? zamówiłam jeszcze zestaw ćwiczeń .
Napiszcie, czy dobrze zrobiłam.
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: Polecane książki o NPR 29.11.03, 12:42
      Jest to ksiązka która uczy metody objawowo-termicznej w opracowaniu
      pp.Kippley`ów ze Stanów Zjednoczonych. Dopracowali się oni swojej karty do
      zapisów, nieco innej niż popularyzowane w Polsce, swojej wersji oznaczeń i
      nanoszenia danych na kartę, a także swojej wersji interpretacji karty.
      Sa to drobiazgi, bez znaczenia, każda metoda objawowo-termiczna jest "dobra",
      pod warunkiem właśiwego stosowania.
      Wspominam o tych róznicach, bo możesz się zdziwić, porównując książkę z
      podrecznikiem "angielskiej" czy "austriackiej" Rotzera.
      Róznice te wynikają z odległości od siebie i samodzielności ośrodków naukowych,
      które wdrazaniem osiągnież nauki do praktyki się zajęły.

Plusem ksiazki jest - w przeciwienstwie do róznych pobieżnych i uproszczonych
      pseudoopisów metody - bardzo wyczerpujący wstep,duzowiadomości z fizjologii
      płodnosci podanych jezykiem popularnonaukowym, dokładne omówienie sytuacji
      nietypowych: po porodzie, po odstawieniu tabletki, klimakterium, starania o
      dziecko. Zeszyt ćwiczeń pomaga osobie nieprzywykłej do samodzielnego
      studiowania stopniowe wchodzenie w temat bez konieczności wyrzekania się
      całkowicie współzycia.
      W ćwiczeniach jest wiele kart, na których można sie nauczyć interpretacji, bez
      konieczności testowania metody na sobie.
      Ksiązka ma już w Polsce III wydanie. Liga MM swiadczy korespondencyjna pomoc w
      analizie cykli.
      Uważam,ze zrobiłaś bardzo dobrze.
      • lula11 Re: Polecane książki o NPR 29.11.03, 14:23
        Bardzo ci dziękuję , jestem już spokojna.
      • szwedka_kredka Re: Polecane książki o NPR 02.12.03, 12:41
        No, właśnie ja jestem na etapie czytania i porównywania Rotzera z wydaniem LMM.
        Rotzer to dla mnie "taka wiedza w pigułce" (też potrzebna), a książka LMM jakby
        łagodnie przeprowadza przez kolejne etapy. U Roetzera podobały mi się dodatki,
        na przykład o odpowiednim ubieraniu się :-) - zamianie spodni na spódnice itd.
        Ja z ksiązki LMM jestem zadowolona, uczę się stopniowo, codziennie trochę,
        niedługo zacznę mierzyć temperaturę i spróbuję odszukać szyjkę (na razie
        niestety bezskutecznie).
        • wieczna-gosia Re: Polecane książki o NPR 02.12.03, 16:17
          szwadka znalesc szyjke to nic trudnego. jest duza i jest jedyna rzecza za
          ktora zlapiesz po, mowiac nieelegancko, pogrzebaniu w srodku.
          Ale jakbys nie znalazla napisz- nakrecimy "poszukiwaczy zaginionej szyjki: ;)
          Zrobimy kase ;)
          • praktycznyprzewodnik Re: Polecane książki o NPR 02.12.03, 16:43
            Mnie sie najbardziej podoba "angielska", a to dlatego, ze jest prosta w
            obsłudze. Zasady łatwo zapamiętać, przekazać,łatwo sie dogadac z kims,kto tez
            stosuje angielska. Angielska jest też bardzo ostrożna na poczatku (pierwszy
            rok), a to jest wazne dla poczatkujących. Ale minusem jest niepotrzebne
            diagnozowanie dni płodnych, takie na zapas diagnozowanie. Rotzer jest bardziej
            elastyczny, polecałabym go komuś, kto już ma podstawy. Ale oczywiscie można i
            od razu Rotzera stosowac, tylko nie korzystać od razu z ułatwieN.
            Natomiast Kippleyowie wydają mi sie "zagmatwani". Jest dużo reguł do wyboru i
            dodatkowych uwag. To z poczatku powoduje pewien zamęt, "szum informacyjny". Po
            czasie można przywyknąć, zreszta jest na okładce zeszyciu wydrukowana
            sciagaczka w wersji mini. No i wielkim plusem u Kippleyow jest zeszyt cwiczeń z
            przykładowymi cyklami, który pomaga łagodnie wejść w metodę, komuś, kto nie
            bardzo po przeczytaniu całości wiedziałby jak się zabrać do rzczy.

Dodaję,ze do angielskiej też jestpodrecznik pełen przykładowych wykresów i male
            ksiązeczki do obserwacji ze sciagaczką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka