lula11 29.11.03, 11:54 Zamówiłam książkę o Naturalnym planowaniu rodziny polecaną na stronie www. lmm.pl. Czy polecacie tę książkę? zamówiłam jeszcze zestaw ćwiczeń . Napiszcie, czy dobrze zrobiłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grrrrw Re: Polecane książki o NPR 29.11.03, 12:42 Jest to ksiązka która uczy metody objawowo-termicznej w opracowaniu pp.Kippley`ów ze Stanów Zjednoczonych. Dopracowali się oni swojej karty do zapisów, nieco innej niż popularyzowane w Polsce, swojej wersji oznaczeń i nanoszenia danych na kartę, a także swojej wersji interpretacji karty. Sa to drobiazgi, bez znaczenia, każda metoda objawowo-termiczna jest "dobra", pod warunkiem właśiwego stosowania. Wspominam o tych róznicach, bo możesz się zdziwić, porównując książkę z podrecznikiem "angielskiej" czy "austriackiej" Rotzera. Róznice te wynikają z odległości od siebie i samodzielności ośrodków naukowych, które wdrazaniem osiągnież nauki do praktyki się zajęły. Plusem ksiazki jest - w przeciwienstwie do róznych pobieżnych i uproszczonych pseudoopisów metody - bardzo wyczerpujący wstep,duzowiadomości z fizjologii płodnosci podanych jezykiem popularnonaukowym, dokładne omówienie sytuacji nietypowych: po porodzie, po odstawieniu tabletki, klimakterium, starania o dziecko. Zeszyt ćwiczeń pomaga osobie nieprzywykłej do samodzielnego studiowania stopniowe wchodzenie w temat bez konieczności wyrzekania się całkowicie współzycia. W ćwiczeniach jest wiele kart, na których można sie nauczyć interpretacji, bez konieczności testowania metody na sobie. Ksiązka ma już w Polsce III wydanie. Liga MM swiadczy korespondencyjna pomoc w analizie cykli. Uważam,ze zrobiłaś bardzo dobrze. Odpowiedz Link
lula11 Re: Polecane książki o NPR 29.11.03, 14:23 Bardzo ci dziękuję , jestem już spokojna. Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Polecane książki o NPR 02.12.03, 12:41 No, właśnie ja jestem na etapie czytania i porównywania Rotzera z wydaniem LMM. Rotzer to dla mnie "taka wiedza w pigułce" (też potrzebna), a książka LMM jakby łagodnie przeprowadza przez kolejne etapy. U Roetzera podobały mi się dodatki, na przykład o odpowiednim ubieraniu się :-) - zamianie spodni na spódnice itd. Ja z ksiązki LMM jestem zadowolona, uczę się stopniowo, codziennie trochę, niedługo zacznę mierzyć temperaturę i spróbuję odszukać szyjkę (na razie niestety bezskutecznie). Odpowiedz Link
wieczna-gosia Re: Polecane książki o NPR 02.12.03, 16:17 szwadka znalesc szyjke to nic trudnego. jest duza i jest jedyna rzecza za ktora zlapiesz po, mowiac nieelegancko, pogrzebaniu w srodku. Ale jakbys nie znalazla napisz- nakrecimy "poszukiwaczy zaginionej szyjki: ;) Zrobimy kase ;) Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: Polecane książki o NPR 02.12.03, 16:43 Mnie sie najbardziej podoba "angielska", a to dlatego, ze jest prosta w obsłudze. Zasady łatwo zapamiętać, przekazać,łatwo sie dogadac z kims,kto tez stosuje angielska. Angielska jest też bardzo ostrożna na poczatku (pierwszy rok), a to jest wazne dla poczatkujących. Ale minusem jest niepotrzebne diagnozowanie dni płodnych, takie na zapas diagnozowanie. Rotzer jest bardziej elastyczny, polecałabym go komuś, kto już ma podstawy. Ale oczywiscie można i od razu Rotzera stosowac, tylko nie korzystać od razu z ułatwieN. Natomiast Kippleyowie wydają mi sie "zagmatwani". Jest dużo reguł do wyboru i dodatkowych uwag. To z poczatku powoduje pewien zamęt, "szum informacyjny". Po czasie można przywyknąć, zreszta jest na okładce zeszyciu wydrukowana sciagaczka w wersji mini. No i wielkim plusem u Kippleyow jest zeszyt cwiczeń z przykładowymi cyklami, który pomaga łagodnie wejść w metodę, komuś, kto nie bardzo po przeczytaniu całości wiedziałby jak się zabrać do rzczy. Dodaję,ze do angielskiej też jestpodrecznik pełen przykładowych wykresów i male ksiązeczki do obserwacji ze sciagaczką. Odpowiedz Link