kozica111 11.05.09, 13:10 serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,107727.html Chodzi mi głównie o fragment opisujący kiedy możliwe jest poczęcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: Czy w tym artykule nie sa napisane "głupotki" 11.05.09, 13:12 cyt;Regularne starania oznaczają współżycie średnio trzy razy w tygodniu. Nie częściej, bo wtedy obniża się jakość nasienia. Ale i nie rzadziej, bo może się okazać, że Ada i Paweł po prostu nie trafiają w dni płodne. Nie każda kobieta, zwłaszcza młoda, wie przecież, kiedy ma owulację. A tylko współżycie w czasie dwóch, trzech dni po jajeczkowaniu i na kilkanaście godzin przed daje szansę na zajście w ciążę." Odpowiedz Link
bystra_26 bzdety do kwadratu! 11.05.09, 14:29 kozica111 napisała: > cyt;Regularne starania oznaczają współżycie średnio trzy razy w > tygodniu. Nie częściej, bo wtedy obniża się jakość nasienia. Ale i > nie rzadziej, bo może się okazać, że Ada i Paweł po prostu nie > trafiają w dni płodne. Nie każda kobieta, zwłaszcza młoda, wie > przecież, kiedy ma owulację. A tylko współżycie w czasie dwóch, > trzech dni po jajeczkowaniu i na kilkanaście godzin przed daje > szansę na zajście w ciążę." 3 dni po owulacji, to komórka jajowa od przynajmniej 48h jest MARTWA! Plemniki mogą przeżyć w pełni sprawne nawet 5 dni w oczekiwaniu na owulację, rekordzista - 7 dni, ale nie wiadomo, czy jeszcze był zdolny do zapłodnienia. I ten tekst o tym, że "nie każda kobieta wie, kiedy ma owulację" jest bossssski. Owulacja to MOMENT uwolnienienia komórki z dokrzałego pęcherzyka i trzeba mieć niebywałe szczęście, żeby w tym momencie być akurat na USG! A co do współżycia, to muszę wyszperać artykuł, gdzie zbadano, że przy słabej jakości nasienia dopiero 5-dniowe przerwu dają wymierny rezulatat, a nie mityczne 2 dni, bo plemniki produkowane są CIĄGLE, ale produkcja jednego trwa 72 DNI! Odpowiedz Link
ewa.z1 Re: bzdety do kwadratu! 31.05.09, 10:18 Bystr, 72 DNI czy 72 GOdziny? Zawsze byłam przekonana że chodzi o godziny (w przybliżeniu oczywiście) Odpowiedz Link
bystra_26 do ewa.z1 31.05.09, 11:40 Produkcja jednego plemnika trwa 72 DNI!!! Oczywiście codziennie zaczyna się u mężczyzny produkcja nowej partii plemników, czyli takie dojrzałe 72-dniowe są dostępne ciągle. W związku z tym mężczyzna może mieć okresowo gorsze nasienie (bo w tych 72 dniach był np. na antybiotykach), a potem znowu lepsze, bo następna partia powstanie w lepszych warunkach zdrowotno-środowiskowych. Dlatego też nie wierzę w jednokrotne badanie nasienia bez wywiadu za poprzednie 2,5 miesiąca życia. - - - - RK <specjalista ds. naturalnych metod rozpoznawania płodności> Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czy w tym artykule nie sa napisane "głupotki" 11.05.09, 15:04 To nie są "głupotki", tylko koszmarne głupoty. Widocznie osoba pisząca ten artykuł coś kiedyś usłyszała na ten temat, ale zupełnie się na tym nie zna. Inaczej nie popełniłaby tak rażącego błędu. Może pomyliła się podczas bezmyślnego przepisywania cudzego tekstu. Niestety, nie jest to zabawne, tylko bardzo smutne. Bo wiele kobiet przeczyta, a w słowo pisane zwykle się wierzy. Pół biedy, jeżeli taka trafi potem na to forum, "bo przecież był monitoring owulacji, a starania były dwa dni później, nie udało się przez dwa lata, czy ja jestem bezpłodna?" A ile takich kobiet będzie dalej utrzymywane w nieświadomości przez ciągnących kasę lekarzy? Odpowiedz Link
kozica111 Re: Czy w tym artykule nie sa napisane "głupotki" 11.05.09, 15:11 Ja ten artykul znalazłam przypadkiem, ale wyskoczył jako jeden z pierwszych. Jestem totalny laik jeśli chodzi o "płodność" u Was sie dokształcam od kilku dni, ale masz racje ze to jest smutne bo daje informacje nie tyle niedokładne co zupełnie "na odwrót" , jedyna szansa ze jak ktoś zamierza stosować NRP by ułatwić poczęcie lub go uniknąc bedzie temat drązył a nie poprzestanie na jednym info. Odpowiedz Link