Dodaj do ulubionych

sol y mar solaya 2013

05.05.13, 13:54
Lecimy 18.05. Kto był ostatnio w tym hotelu-prosimy o opinie .Na jakie wycieczki warto jechać i co warto zobaczyć .Będziemy w Egipcie pierwszy raz 2 dorosłych i 2 dzieci [6 i 10lat ].

Obserwuj wątek
    • criss_tof Re: sol y mar solaya 2013 16.05.13, 13:02
      o której macie lot i skąd?
    • amelkas6 Re: sol y mar solaya 2013 16.05.13, 22:49
      Bardzo dobry wybór, super hotel, byliśmy we wrześniu 2012 z 2 dzieci (14m-cy i 4,5l), idealny dla rodzin. Z wycieczek niestety nie korzystaliśmy, więc nie pomogę, ale hotel czysty, jedzenie dobre, "zemsty faraona" nie mieliśmy (polecam probiotyki), codziennie w pokoju 1,5l woda nestle. Piękna zatoka, piaszczysta plaża, aquapark ze zjeżdżalniami dla maluchów i dla dorosłych. Polecam, najfajniejszy hotel w jakim byliśmy w Egipcie.
      • marzena02 Re: sol y mar solaya 2013 17.05.13, 05:38
        Wylatujemy 21.30 z Warszawy . Gdzie wybrać pokój i czy jest możliwość zamiany ? Jaka obsługa za co trzeba płacić bakszysz.
        • criss_tof Re: sol y mar solaya 2013 17.05.13, 08:07
          a z jakiego biura?
          • marzena02 Re: sol y mar solaya 2013 17.05.13, 09:23
            z TUI
            • criss_tof Re: sol y mar solaya 2013 21.05.13, 09:17
              daj znac po powrocie smile
            • marzena02 Re: sol y mar solaya 2013 13.06.13, 14:31
              Wróciliśmy było bardzo dobrze , jeśli chcecie to pytajcie.
              • aga1-00 Re: sol y mar solaya 2013 18.06.13, 12:49
                Witaj lecimy też do tego hotelu z Tui, powiedz jak możesz jaka jest różnica w pokojach rodzinnych FZX1 i FZX2, czy uciążliwe jest korzystanie z Aqua parku w sąsiednim hotelu, jak wyloty są ok 21.30 to o której jest się w hotelu i czy o tak późnej porze nie ma problemu z pokojami. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
                • celeste Re: sol y mar solaya 2013 20.06.13, 22:43

Podłączam się z pytaniami o wrażenia z hotelu, bo tez się wybieramy. smile

Interesuje mnie też jak wygląda ostatnia doba w hotelu, jeśli jest późny wylot.
                  Czy po oddaniu kluczy zdejmują opaski?
                  Wiem, że koszt przedłużenia doby hotelowej to 25 euro, ale podobno bez All Inc. Czy faktycznie jedzenie trzeba sobie samemu dokupić?
                  Może ktoś to przeżył i coś wie. wink
                  • criss_tof Re: sol y mar solaya 2013 21.06.13, 10:50
                    no to z przyjemnoscia obszernie sie wypowiem. Hotel jest absolutnie fantastyczny, nie bedziecie zalowali ani jednej zlotowki. Bylem w wielu roznych hotelach ale naprawde tutaj jest wprost idealnie. Jedynym mankamentem regionu sa silne wiatry i tutaj na dwoje babka wrozyla, raz wieje tak ze urywa glowe i wychodzac z basenu dostaje sie gesiej skorki, a plywanie na rafach jest bardzo trudne (wrecz niemozliwe) innego razu wiatru nie ma w ogole i powyzsze nie wystepuja smile teoretycznie nad morzem to zadna dziwota, ale uwierz tutaj jest to razy kilka w jedna lub druga strone. Niemniej jednak to naprawde czepialstwo i w zasadzie od hotelu nie zalezne w ogole takze taka tylko uwaga.

Nasz lot zmieniono na 2.20 w nocy (po zakonczonych wakacjach). do 12.00 trzeba oddac pokoj, przedluzenie do 19.00 kosztowalo 32 dolary, ale mysle ze warto bo jednak do 18 posiedziec mozna nad basenem a pozniej mozna spokojnie sie wykapac jeszcze, chwile ogarnac. Opasek nie zdejmuja do konca tylko teraz tak. Zalezy czym zaczynacie pobyt, my pierwszy posilek otrzymalismy kolacje, zatem ostatnim byl lunch i ewentualna kolacja byla platna bodajze 18 dolarow za osobe (jedzenie jest tak pyszne ze i tak warto). Bar przy basenie serwujacy napoje i jedzenie jest czynny do 17.30 i w zasadzie my okolo 17 zamowilismy sobie po pizzy i juz nie kupowalismy kolacji, bo lunch o 14 pizza ok 18 i w zupelnosci to wystarczylo. Pozniej po oddaniu pokoju mozecie siasc normalnie w lobby lub barze i beda Was normalnie obslugiwac z pelnym all inc (napoje cieple+zimne ale takze alkohol) - czasem daja tylko wode, albo w ogole przestaja obslugiwac, ale nie tutaj, All inc na napoje do konca bylo wazne. A jesli bedziecie slaniac sie z glodu to na lotnisku jest pizza hut wink

w razie pytan sluze pomoca smile

reasumujac: przedluzenie doby do 18.00 (ugadalismy sie ze do 19.00) kosztuje ok 32 dolarow
                    dodatkowe posilki zaleznie od cennika, kolacja 18 dolarow ( ale tak jak pisalem warto zamowic sobie wczesniej w barze przy basenie i w zupelnosci wystarczy ).
                    • celeste Re: sol y mar solaya 2013 21.06.13, 11:07

Wielkie dzięki za odpowiedź! smile
                      Odetchnęłam z ulgą, serio!
                      No i dobrze wiedzieć, że na miejscu wszystko ok.
                      Opinia kogoś, kto był i widział jest nie do przecenienia.

Wprawdzie hotel napisał mi, że przedłużenie do 18:00 to 25 euro, ale mniejsza z tym, ważne, że do tego czasu nie zdejmują opasek i że można jakoś się wyżywić. No bo jak wyrobić bez picia i jedzenia tyle godzin...? Z przedłużeniem doby hot. nie było problemu?
                      My też lecimy stamtąd 2:20. O której zabierają z hotelu? Mówisz, że mogę liczyć na czynną Pizzę Hut na lotnisku? wink (Wolę się upewnić, bo z dzieciakami i ich głodem nigdy nic nie wiadomo).

A jak jest z dostępnością leżaków przy basenie?
                      Trzeba wstawać o świcie, żeby coś zająć, tak jak gdzie indziej? wink
                      Jak plaża, morze?
                      Podobno jest długa płycizna. Da się też popływać?

I jeszcze: Korzystałeś z wycieczek?
                      Warto się dokądś wybrać?

Jeszcze raz dzięki za odzew. smile

• celeste Re: sol y mar solaya 2013 21.06.13, 11:09
                        I jeszcze jedno:
                        czy w hotelu jest bankomat?
                      • criss_tof Re: sol y mar solaya 2013 21.06.13, 11:27
                        juz spiesze z pomoca smile

w hotelu bankomatu nie ma, ale idziesz jakies 5 minut do hotelu lamaya i tam bankomat stoi smile i dziala (wychodzisz jak do aqua parku i ulica (jedna jedyna) az dojdziesz do lamaya.

z przedluzeniem nie bylo zadnego problemu. Na lotnisko zabrali nas jakos ok 23.45 i jedzie sie nie wiecej niz 10 minut smile (wliczajac w to zbieranie pasazerow z 2 innych hoteli). Pizza Hut o 1.35 byla czynna podobnie jak costa coffee wiec jesli nie pizza to jakies pannini beda

okazalo sie po kilku dniach naszego pobytu ze hotel jest oblozony w 98% i nigdy ale to nigdy bym tego nie przypuszczal. Nie wiem jak to zrobili ale pierwzy raz spotkalem sie z takim hotelem gdzie absolutnie nie czuc oblozenia. O Lezaki sie nie martw, zawsze byly wolne, na palzy miejsca jest mnostwo, reczniki wymieniane ile chcesz i takze jest ich mnostwo. Plaza piekna najlepsza przy Solyaya smile bo mozna wejsc do wody, z innych hoteli nie ma takiego zejscia bo jest rafa. Woda faktycznie plytka bardzo dlugo a pozniej nagle gleboka. Plywac mozna, to malo owiedziane, mozna szalec smile Pomostem mozna dojsc do takiej platformy z ktorej wejsc mozna na rafy (przepiekne, rybki obok zejscia) ale tam glebosokosc jest ok 25-30 m wiec juz dla osob potrafiacych plywac. Miejscowi przestrzgali zeby po wodzie (plytkiej) nie stapac ale szurac, poniewaz zdarzaja sie paszczki (wiadomo ich ogonem moze spowodowac duze problemy). Z tego co wiem nikomu sie jeszcze nic nie stalo, ale faktycznie ostatniego dnia jakies 5 metrow ode mnie poderwala sie jedna z piachu i poplynela w sina dal smile takze potwierdzam sa plaszczki. Male meduzy zupelnie nieszkodliwe (niemniej jednak ochydne).

z wycieczek nie korzystalismy. Jednego razu pojechalismy tylko do port ghalib na zakupy (20 euro taksa w dwie strony) drogo bo to rzut beretem, ale w Marsa nie ma konkurencji wiec i ceny z kosmosu brane. Okazalo sie pozniej ze jak pojdziesz wlasnie do lamaya lub el medina to tam jest pasaz handlowy i nie ma sensu jechac do port ghalib. Ceny nizsze, ludzie mili. W porcie natomiast duzo wiekszy wybor, jesli chcesz kupic torbe etc to zdecydowanie warto jechac.
                        My bylismy jedynymi Polakami w hotelu (co bylo absolutnie super) dlatego tez z rezydentka widzielismy sie tylko raz, a na wycieczki sie nie zdecydowalismy.
                        Animatorka Martyna super zajmie sie dzieciakami smile

w racie pytan pisz smile
                        • celeste Re: sol y mar solaya 2013 21.06.13, 12:08

Super, jestem bardzo wdzięczna za te informacje. smile
                          Może jeszcze pytanie o koszt internetu i połączeń tel do Polski.
                          Wiesz może, jaki to jest koszt?

Co do animacji, słyszałam, że to jest hotel z tych spokojnych (i fajnie).
                          Ale czy odbywają się tam jakieś atrakcje wieczorne? .

• criss_tof Re: sol y mar solaya 2013 21.06.13, 10:53
                  FZX1 to wiekszy rodzinny pokoj a FZX2 to to samo tylko z widokiem na morze smile

Aqua Park jest przy hotelu i z Solaya jest do niego najblizej w porownaniu z wszystkimi innymi w kompleksie

leci sie okolo 4.10 czyli ok 1.40 na lotnisku. W hotelu bedziecie pewnie jaka 2.30, recepcja czynna cala dobe smile
                  aga1-00 napisał(a):

> Witaj lecimy też do tego hotelu z Tui, powiedz jak możesz jaka jest różnica w p
                  > okojach rodzinnych FZX1 i FZX2, czy uciążliwe jest korzystanie z Aqua parku w s
                  > ąsiednim hotelu, jak wyloty są ok 21.30 to o której jest się w hotelu i czy o t
                  > ak późnej porze nie ma problemu z pokojami. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
                  • aga1-00 Re: sol y mar solaya 2013 22.06.13, 10:36
                    Bardzo dziękuję za odpowiedz ii rady, my lecimy za miesiąc i myślę że też będzie to udany urlop dla naszej rodziny. Pozdrawiam
                    • marzena02 Re: sol y mar solaya 2013 22.06.13, 10:54
                      Jak my byliśmy animatorki Martyny nie było, był za to uwielbiany przez dzieci Majno. Majno mimo że po polsku nie mówił z dzieciakami dogadywał się super. Zabierał on codziennie dzieci od 10:30 do 12:00 na świetlicę, tam dzieciaki rysowały, kleiły czasem szły z Majno na mały basen. Nasza 6 latka nie odpuszczała zajęć z Majno więc my mieiśmy czas by iść snurkować. Jakoś koło południa był aerobik w wodzie o15:30 (chyba) była zoomba. Nasz 10-latek miał grę w piłkę nożną, dla dorosłuch było strzelanie z łuku. O 20:00 animator Majno z animatorką z Włoch prowadzili mini disco, dzieciaki bawiły się świetni a i ich mama mogła sobie też potańczyć. O 21:30 codziennie było inne przedstawienie, mi utwił w pamięci fakir leżący na gwoździach i potłuczonych szkłach.
                      My 1-go dnia dostaliśmy pokuj z widokiem na śmietnik ale bez problemy natępnego dnia został zamieniony na pokój z widokiem na morze.
                      Myślę że warto zostawić sprzątającemu 1 dolara, dawał nam wody mineralnej tyle ile chcieliśmy, kiedy byliśmy na wycieczce to zostawił w pokoju słodycze i owoce, dostaliśmy od niedo pocztówkę i małego szampana.
                      Zarówno hotelem, obsługą jestem zachwycona. Typowe miejsce dla rodzin z dziećmi gdzie nie ma tłoku, aqa park bardzo blisko i atrakcji tyle że my nad morze czasu nie mieliśmy iść a byliśmy 2 tygodnie
                      • besaa Re: sol y mar solaya 2013 22.06.13, 16:33
                        Czy możesz napisać jeszcze o tym jak wygląda sytuacja z przedłużeniem doby.Mamy wylot dopiero o 2 20 i nie chcielibyśmy "koczować" od 12 w recepcji.Jak jedzenie-smaczne i dużo?
                        • besaa Re: sol y mar solaya 2013 22.06.13, 16:42
                          Przepraszam za poprzedni post-nie widziałam odpowiedzi we wcześniejszych
    • aga1-00 Re: sol y mar solaya 2013 10.07.13, 20:05
      Witam, może ktoś właśnie wrócił z tego hotelu. Muszę podjąć decyzję co do wylotu. Czy jest w miarę bezpiecznie, jak droga z/do lotniska, czy w hotelu funkcjonuje klimatyzacja, klub dla dzieci. Bardzo będę wdzięczna za informację.
      • dok77 Re: sol y mar solaya 2013 15.07.13, 13:14

My właśnie jesteśmy w hotelu.
        Wszystko w porządku, spokojnie.
        Klima jak najbardziej działa, klub też.
        Internet 150 mega za darmo smile
        Z lotniska 10 minut do hotelu, ale mimo wszystko cała podróż/przelot dość męczące.
        Byliśmy ok 3,00 w hotelu.
        Poza tym wszystko super! smile

aga1-00 napisał(a):

> Witam, może ktoś właśnie wrócił z tego hotelu. Muszę podjąć decyzję co do wylot
        > u. Czy jest w miarę bezpiecznie, jak droga z/do lotniska, czy w hotelu funkcjon
        > uje klimatyzacja, klub dla dzieci. Bardzo będę wdzięczna za informację.
        • maksimuska Re: sol y mar solaya 2013 16.07.13, 16:49
          Witajcie! Ja właśnie jestem w sytuacji nieciekawej gdyZ od 2 tyg zastanawiam sie nad sól y mar a Abu dabbab swiss in z Itaki i oczywiście obawiam sie o sytuacje w Egipcie bo jedziemy 2+2 a dzieci 3 i 5 latek.
          Boje sie ze zabraknie prądu i ewentualnie drogi z lotniska do hotelu. Słyszałam na innym forum ze sklepy w Marsa są pozamykane?
          No i chciałbym mieć internet ale nie wie czy w hotelu mOzna kupić prepaid kartę?
          I czy jest polski animator?
          CY mógłby ktoś mi pomoc odpowiedzieć na pytania? Z góry bardzo dziękuje.
          Pozdrawiam
        • maksimuska Re: sol y mar solaya 2013 18.07.13, 13:42
          a czy jest mozliwość abyscie doładowali mi konto w vodafone na internet? wpłaciłabym Wam na konto pieniądze? kupiłam na allegro
          kartę ważną do konca lipca a ze wybieram się w sieropniu chciałabym miec internet .
          czy jest taka mozliwość?
          Czy ewent w chotelu mozna kupic te zdrapki?
          • celeste Re: sol y mar solaya 2013 18.07.13, 17:51

Jeśli chodzi o Sol Y Mar Solaya to po prostu dostajesz w hotelu hasło i możesz się łączyć z netem. Nie potrzeba żadnych zdrapek. A jeśli chodzi o Sol Y MAr Abu Dabab to jest to zupełnie inny hotel, w innym miejscu Marsa Alam i nie orientuję się, jaka tam sytuacja z internetem.
            Dzisiaj w Marsa mocno wieje. Fajnie smile
            • maksimuska Re: sol y mar solaya 2013 19.07.13, 19:03
              To znaczy ze w sol y mar jest internet za darmo? Czy pod koniec wystawiają ci rachunek?
              • celeste Re: sol y mar solaya 2013 21.07.13, 13:47
                Tak, w Sol y Mar Solaya jest 150 mega za darmo.
                Jeśli ktoś potrzebuje więcej, może sobie dokupić.
                250 mega za 10 euro
                500 za 20 euro
                Giga za 30 euro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka