Gość: soy IP: 217.11.141.* 10.11.01, 14:06 Polecacie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Pianistka IP: *.acn.waw.pl 11.11.01, 00:41 Gość portalu: soy napisał(a): > Polecacie czy nie? wlanie przed chwila wrocilam z projekcji. Film ten porusza wazkie tematy: samotnosc, glod uczuc, milosc, cierpienie ....Do tego doskonala gra aktorska (duzo lepsza moim zdaniem niz w intymnosci). Plus rewelacyjna muzyka. Z drugiej strony wiele spraw pokazanychjest w niezwykle brutalny sposob - nie chodzi mi tylko o sceny erotyczne - caly obraz jest niezwykle realistyczny, wrecz groteskowy. Mozna chwilami usmiechac sie pod nosem,ma sie jednak swiadomosc tragizmu przedstawianych sytuacji - chore uklady z matka, niemoznosc okazania uczuc w "normalny", ludzki sposob i jednoczesna potworna sanotnosc i poszukiwanie tegoz uczucia, balansowanie na granicy choroby psychicznej.. Tak naprawde trzeba ten film zobaczyc samemu - osobiscie polecam, niemniej jednak radze sie nastawic na to, ze nie jset to kino "lekkie, latwe i przyjemne" a wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Pianistka IP: 172.16.1.* 14.11.01, 10:18 Film jest dobry i naprawdę mocny, ale nawet biorąc pod uwagę moje uwielbienie dla Hanekego, książka, na podstawie której powstał, jest o wiele lepsza (Elfriede Jelinek "Pianistka"). W filmie wątek chorych relacji matka-córka jest bardzo spłycony, a to właśnie on jest tu według mnie najistotniejszy. Polecam najpierw przeczytać książkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro TAK IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 14:30 Gość portalu: soy napisał(a): > Polecacie czy nie? Koniecznie trzeba zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś