Gość: ankha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 17:25 Pięć gwiazdek dla tego konwencjonalnego romansidła? Ja rozumiem, że to filmiszcze jest ładnie sfotografowane, ale tak wysokie noty należałoby zachować dla prawdziwych kinowych wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mromac Pokuta tylko 1 gwiazdka 11.02.08, 21:23 zdecydowanie przereklamowany. Na wyróżnienie zasługuje muzyka i zdjęcia (niektóre ujęcia faktycznie wspaniałe) ale sama fabuła, tempo, emocje to porażka. Film ma liczne mielizny, fabuła w zbyt wielu miejscach jest moco naciągana. II wojna w tym filmie jakoś mało straszna. Generalnie rozczarowanie. Duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pokuta -to sie nazywa "lecieć na opinii" IP: *.echostar.pl 12.02.08, 22:21 Ładnie opakowane, ale treści w tym szukac nadaremno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iou Re: Pokuta ***** IP: 82.210.179.* 14.02.08, 00:09 Niestety Transformersi juz byli. Wiecej filmowych wydarzen nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.g Re: Pokuta ***** 14.02.08, 02:41 A moim zdaniem nie jest tak tragicznie. Może film nie wykorzystuje całkiem potencjału książki, ale naprawdę wiele się udało. No i ta niesamowita <a href="http://kampf.blox.pl/2008/02/Maraton-2-PokutaAtonement.html">Saoirse Ronan</a> . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pokuta ***** IP: *.chello.pl 14.02.08, 20:13 A dla mnie 5,5 gwiazdki. Piękny film - także wizualnie (praca kamery, stroje, wnętrza). Rewelacyjna muzyka. Świetne aktorki wcielające się w Briony, dobry (i przystojny) McAvoy. Świetny chwyt z cofaniem się w czasie i oglądaniem tego samego z różnych perspektyw. Generalnie - wybitny melodramat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pokuta ***** IP: *.gprs.plus.pl 14.02.08, 21:44 Popieram, również bardzo mi się podobał... na tyle, że chyba się wybiorę drugi raz. Doskonałe zdjęcia, dobra muzyka i scenografia, poza tym historia też jest świetna. Cudny film, szczególnie, że byłam w tym samym tygodniu na Lejdis, i gdyby nie fakt, że miałam darmowe bilety, to miałabym poczucie, że wyrzuciłam pieniądze na śmietnik. Pokuta była ukojeniem po tym "czymś". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wishoflove Pokuta ***** 15.02.08, 01:06 Mi ten film osobiście bardzo się podobał... W tym filmie pokazane było prawdziwe życie. Nie zawsze ono układa się tak jak chcemy. Mimo iż się kogoś kocha, nie zawsze można z nim być. Odpowiedz Link Zgłoś
uwazajsobie Re: Pokuta ***** 17.02.08, 04:00 > W tym filmie pokazane było prawdziwe życie. Nie zawsze ono układa > się tak jak chcemy. Mimo iż się kogoś kocha, nie zawsze można z nim > być. no, to było głębokie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Mała uwaga do gazetowej recenzji, którą tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 09:26 komentujemy. Wydaje mi się, ze w książce, to właśnie opieka nad rannymi (wbrew temu co pisze autor) ze wszystkimi okropnościami tej służby jest właściwą częścią tytułowej pokuty. W filmie te partie zdecydowanie skrócono i dlatego też może sens tytułu - pokuta, nieco zbladł. Polecam czytać książki przed obejrzeniem opartego na nich filmu. Zwłaszcza jeżeli w recenzji na rzekoma wierność ekranizacji się powołuje - co sugeruje, że książkę w istocie się czytało. Pozdrawiam, mnie film również sie podobał. Aha jeszcze jedno, dla wszystkich facetów, co wybierają się zobaczyć ewakuacje spod Dunkierki - najsłabsza część filmu, ewidentnie (moim zdaniem) wychodzi brak budżetu na efekty specjalne. Choć żonie te akurat sceny się podobały. To są takie bardziej wizje niż częściowa choćby rekonstrukcja. ogólnie w tej części filmu napięcie wyraźnie siada. Reżyser chyba nie za bardzo wiedział co ma z tą wojną w filmie zrobić. Ma być wizjonersko? Epicko? Oszczędnie? Jest nijak. Ale pozostałe dwie części (że je tak nazwę bardzo rozbudowany wstęp i rozwinięcie w części nie pokazującej frontu z zakończeniem) bronią film jako całość. Mnie skojarzył się z angielskim pacjentem. Przy czy pacjent film bardziej konserwatywny był chyba jednak odrobinę lepszy. Jeszcze raz pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Pokuta ***** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 18:26 Dla mnie ten film to "flaki z olejem", koszmarnie nudny, nie rozumiem tych nominacji. A Kira (czy jak to się pisze) jest taka chuda, że nie można na nia patrzeć bez obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Pokuta ***** 18.02.08, 19:28 kwestia gustu. wedlug mnie w zielonej sukni wygladala zjawiskowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estratos Tallis nie Turner IP: *.uni.opole.pl 25.02.08, 00:37 koszmarny blad w recenzji :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kone-ser Pokuta ***** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 13:23 Przede wszystkim GENIALNY MONTAŻ!!!!! Idealnie spasowana muzyka, fantastyczne zdjęcia, świetna scenografia. Fabuła to najsłabszy punkt tej produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sven_b Re: Pokuta ***** 26.02.08, 17:03 Sporo scen niepotrzebnie rozciągniętych, niektórych aż do bólu. Rozumiem, melodramat, ale dlaczego z takim biczowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Pokuta * IP: 194.146.251.* 02.03.09, 04:39 To jest gorsze nawet od Angielskiego pacjenta. Na ekranie widać wyłącznie szmal, jaki w tym obrazie umoczono. Katastrofa. A McAvoy z każdym filmem coraz dalej od poziomu z Inside I'm Dancing... Odpowiedz Link Zgłoś