Dodaj do ulubionych

Maroko, południe z Itaką

26.08.12, 13:30
Nie byłam nigdy na zorganizowanej objazdówce ( zawsze jeździmy indywidualnie), ale tym razem mam chęć pojechać i to sama. Wielkie Południe z Itaką. Czy ktoś z was był i może się podzielić wrażeniami? Opinie (dobre) czytałam na stronie biura, ale chodzi mi o takie przyziemne szczegóły jak zakwaterowanie (zakładam, ze mogę być zmuszona dzielić pokój z inna osobą) i wyzywienie (nie jem mięsa). Widziałam, ze jest chyba opcja bez kolacji, ale jakie są wtedy możliwości zjedzenia czegoś smacznego i czy samotna kobieta może bezpiecznie pójść do restauracji? Czy październik - listopad to dobry czas i jaką wtedy zabrać odzież? Będę wdzięczna za wskazówki i sugestie.
Obserwuj wątek
    • aqua_frigida Re: Maroko, południe z Itaką 27.08.12, 21:23
      Jest tam takze dopłata do opcji "obiadokolacja".
      Hotele podczas części objazdowej, często są zlokalizowane poza centrum, wtedy nie ma mozliwości zjedzenia jakiegoś posiłku poza hotelem, na własną rękę. Stąd ja raczej dopłaciłabym do obiadokolacji. Podczas części pobytowej, nie ma problemu ze jedzeniem czegoś poza hotelem.
      Nie odczuwałam zadnego dyskomfortu podczas wyjść poza hotel. Jest oczywiste, ze nie pchałam się w rózne dziwne miejsca...
      Na Południu nie byłam, nie wyszło w tym roku. :/ Niemniej wybieram się, jesli tylko sprzyjające wiatry zawieja w zagle. ;-)
      • blondynka.online Re: Maroko, południe z Itaką 28.08.12, 09:19
        dzięki;-)
        Faktycznie, dopłata do obiadokolacji niewielka, więc w razie czego można zrezygnować z jedzenia bez bólu.
        Zobaczyłam, ze rainbow ma bardzo podobna ofertę, Magiczne Południe. Zastanawiam się nad wyborem. Nie znam żadnego z tych biur.
        Widzę, ze w listopadzie sporo tam pada i robi się zimno, wiec chyba październik;-)
        • warmianka35 Re: Maroko, południe z Itaką 28.08.12, 10:42
          Radziłabym wybrać Rainbow, bo jeżeli wybierzesz opcję "dokwaterowanie" to zostaniesz z kimś zakwaterowana i nie będziesz musiała dopłacać do jedynki (a to parę ładnych stówek więcej). Z tego co wiem Itaka nie ma opcji "dokwaterowanie" i single czy chcą czy nie chcą są skazani na jedynki. Poza tym, jak zostaniesz z kimś zakwaterowana, to problem samotnych wyjść się rozwiąże. Byłam z Rainbow na "Magicznym Południu" w lipcu i na mojej wycieczce było kilku singli, którzy wybrali dokwaterowanie i byli z tego zadowoleni, bo nie musieli dopłacać do jedynki no i mieli towarzystwo, dzięki temu bez strachu wychodzili nawet późnym wieczorem, przede wszystkim w Marakeszu. Kolacje radziłabym wykupić,bo zdarza się (nie zawsze), że hotel na uboczu i w pobliżu żadnej porządnej restauracji. Hotele jak na trzy gwiazdki bardzo dobre jak również jedzenie. Mięsa w menu niezbyt dużo,przeważnie makarony, ryż, bardzo dużo sałatek, surówek, ryby, a więc jest w czym wybierać, bo kolacje prawie zawsze w formie bufetu. I jeżeli chcesz jechać, to wybierz najbliższe miesiące, bo w Maroku im bliżej zimy tym chłodniej (nie tak oczywiście jak w Polsce) i deszcze. Co prawda nie zwiedza się w takim upale jaki ja miałam, ale zwiedzanie pod parasolem to też średnia przyjemność. Poza tym, w okresie od jesieni do wiosny zdarza się, że na skutek dużych opadów deszczu, a nawet śniegu, drogi, szczególnie te wysoko w górach są nieprzejezdne z powodu osuwania się rozmiękłych skał. Trasa wycieczki na wielu odcinkach prowadzi przez góry. Osoby, które były na południu Maroka z Itaką pewnie mają podobne spostrzeżenia jak ja, bo programy podobne. .Sama musisz zdecydować, które biuro wybrać. Zarówno Itaka jak i Rainbow na dzień dzisiejszy, to stabilne biura jeżeli chodzi o sytuację finansową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka