Dodaj do ulubionych

tabltki a antybiotyk

03.03.12, 22:47
witam , dziś biore 14-stą tabltkę pierwszego opakowania regulonu, nistety tak wyszło że zachorowałam na anginę i dostałam antybiotyk, na wizycie mówiłam lekarzowi że biorę tabltki antykoncepcyjne i nie chcę osłabić ich działania,lekarz zapewnil mnie że tn antybiotyk ( duomox) nie ma wpływu na antykoncepcję, po przczytaniu ulotki zauważyłam że jdnak osłabia działanie tabletek anty. W zwiazku z tym mam pytanie jak długo dzialanie antykoncepcyjne tabletek moze byc oslabione? tylko podczas brania antybiotyku czy np do końca danego cyklu? z góry dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • nglka Re: tabltki a antybiotyk 03.03.12, 22:53
      czas brania antybiotyku + 7 dni po skończonej kuracji zabezpieczać się dodatkowo
    • klubgogo Re: tabltki a antybiotyk 04.03.12, 10:04
      Zależy jaką dawkę duomox dostałaś, bo np. z 0,125 zachodzi silna interakcja, ale 0,7 mg już nie.
      bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list?nbll=3116805&act=add&ser=0
      NIe mniej jednak przy antybiotyku należy zabezpieczać się w trakcie przyjmowania i 7-14 dni po.
      • kim64 Re: tabltki a antybiotyk 04.03.12, 13:31
        dostałam najsilniejszą dawkę 1 g , więc myśle ze zachodzi interakcja, jednak dziwi mnie to że lekarz zapewnial mnie ze nie zachodzi i nie trzeba uzywac dodatkowego zabezpiczeniauncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka