Gość: prowincjusz ze wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 03:44 hm, to bardzo ciekawe, folklor i urok/czar zydowskich miasteczek...a co za tydzien? przepisy na karpia po zydowsku i hałwe z marchwi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zdzisio Re: & & #35 3454; komentarze do Tory" Konstantego Geberta IP: *.telia.com 21.02.04, 06:08 ¿Que? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: & & #35 3454; komentarze do Tory" Konstantego Geberta IP: *.telia.com 21.02.04, 21:47 Kazdy czlowiek w swojej swiadomosci posiada wole i z wlasnej woli dokonuje wyboru dobrego czy zlego. Wybor dobrego dzialania czy zlych czynow dokonuja wszyscy ludzie wierzacy jak rowniez niewierzacy. SHALOM IZRAEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: & & & #35 35 3454; komentarze do Tory" Konst IP: *.k136.webspeed.dk 22.02.04, 18:12 Dzieki za ciekawa recenzje. Szkoda, ze autor nie pisze jak Gebert daje sobie rade z takimi sprawami jak np. spuszczanie plag na lud egipski za winy faraona, szafowanie kara smierci, skoro zabic czlowieka to jak zniszczyc swiat i wieloma innymi. Skoro mowa o wolnosci wyboru przy ktorej za zly wybor grozi najsurowsza kara, to zauwazmy, ze w tym sensie wszedzie panuje wolnosc np popelniania lub niepopelniania dowolnych przestepstw. Cieszylbym sie gdyby recenzent a jeszcze lepiej autor zechcieli to skomentowac Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks. P. Wrona Re: & & #35 3454; komentarze do Tory" Konstantego Geberta IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 05:10 Cytowane w artykule słowa: : "Wiem, że Odkupiciel mój żyje..." (w Biblii Tynieckiej "Wybawca") pochodzą z Księgi Hioba (Job 19, 25), nie zaś Habakuka (Ha), która kończy sie na trzech rozdziałach. Qui bene distinguit, bene probat... Poza tym dużo ciepłych przymiotników, dzięki którym miło się czyta tę "Megile..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: & & #35 3454; komentarze do Tory" Konstantego Geberta IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 22.02.04, 17:52 Ciekawe czy Geberta uczył Tory ojciec,działacz KPZU,KPUSA,PZPR? Odpowiedz Link Zgłoś
dezra Re: & & & #35 35 3454; komentarze do Tory" Konst 16.04.04, 23:26 a mówią, że w Polsce nie ma antysemityzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katecheta Mariusz Re: & & #35 3454; komentarze do Tory" Konstantego Geberta IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 22:28 Dziękuje za piękny artykuł. Chciałbym przeczytać tę książke. Mylę ,że poprzednia wypowiedź pana "ciekawego" jest wyrazem głupoty , niczego więcej. Myślę że ten pan nie jest chrześcijaninem. Gratuluje Panu Konstatemu nawrócenia i świadectwa wiary, niech Pana Bóg błogosławi. Przy okazji, jestem czytelnikiem GW i tego samego życzę naczelnemu rdaktorowi tej Gazety, Panu Adamowi. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: & & #35 3454; komentarze do Tory" Konstantego Geberta IP: *.igf.edu.pl 26.02.04, 12:50 Tak samo odczuwam sens komentarzy religijnych. Jesli nie budza odzewu w sercu i nie wydaja sie natchnione albo nie stanowia natchnienia - nie ma po co ich czytac. Czy p.Dorosz jest redaktorem "Jednoty"? Zofia Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: & & & #35 35 3454; komentarze do Tory" Konst 29.02.04, 10:57 Ciekawy napisał: > Ciekawe czy Geberta uczył Tory ojciec,działacz KPZU,KPUSA,PZPR? Konstanty Gebert powiedział kiedyś, że powrócił do wiary swoich dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: wiara Bogu 29.02.04, 11:36 >Te różne wizje i poglądy łączy i spaja - jak bardzo mocno podkreśla Gebert - >wiara nie tylko w Boga, ale wiara Bogu, czyli ufność, zawierzenie, poczucie >Jego bliskości nawet w bólu i cierpieniu. "Żydowi nigdy bowiem nie wolno >uwierzyć, że Pan go opuścił. Ten Pan, który do nas przemawia z Tory i którym >jesteśmy gotowi dzielić się ze światem". Myślę jednak, że żyd tak jak i każdy inny człowiek, obdarzony jest wolną wolą i może przeżywać utratę wiary w to, że Pan go opuścił. Są zresztą tego dowody np. w Psalmie 22: "Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił? Daleko od mego Wybawcy słowa mego jęku. Boże mój, wołam przez dzień, a nie odpowiadasz, wołam i nocą, a nie zaznaję pokoju." Co prawda w tym samym Psalmie zwraca się do Boga z ogromną wiarą, że zostanie przez Niego wysłuchany :-) "Ty zaś, o Panie, nie stój z daleka; Pomocy moja, spiesz mi na ratunek! Ocal od miecza moje życie, z psich pazurów wyrwij moje jedyne dobro, wybaw mnie od lwiej paszczęki i od rogów bawolich - wysłuchaj mnie!" Odpowiedz Link Zgłoś