maniaczytania 27.02.04, 12:25 Jest juz watek o Londynie jako miejscu akcji, a czy znacie jakies ksiazki, ktorych akcja toczy sie w Paryzu? Ja tak na goraco kojarze tylko "Pod skrzydlami aniola". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xkropka Re: Paryz 27.02.04, 12:53 Zależy o jaki czas dziania sie akcji ci chodzi. Bo dla mnie pierwsze skojarzenie to "Katedra Marii Panny" Hugo i Komedia ludzka Balzaka, Dumasowie obaj... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Paryz 27.02.04, 12:56 Czas wlasciwie obojetny, choc preferowane czasy wspolczesne :) Przypomnialy mi sie jeszcze "Cienie La Rochelle" Tanyi Kinkel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Paryz IP: 195.216.116.* 27.02.04, 12:59 Witam! W Paryżu toczy się akcja powieści Rose Tremain pt. Jej portret (Zysk, kameleon). Na razie nic więcej sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
ppatka Re: Paryz 27.02.04, 17:22 "Spóźnieni kochankowie" Wartona, ale nikomu nie polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Paryz 27.02.04, 18:42 Jeden z najpiękniejszych Paryżów (?) znalazłam w "Rodzinie Delaneyów" Daphne du Maurier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Paryz IP: 62.233.179.* 27.02.04, 18:49 dodam od siebie " Ruchome święto" E.H., a także nie wolno zapominać, że Wokulski odwiedził Paryż; pozdr dla wszystkich uwielbiających Paryż ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ta_szpilka Re: Paryz 28.02.04, 21:24 Ppatka: dlaczego nie polecasz Whartona? Kochankowie to piekna pozycja :) Co do samego Paryża..Mogę strzelić gafę: Pachnidło Suskinda. Vive la France! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ppatka Re: Paryz 28.02.04, 21:42 jak dla mnie Wharton ma zdecydowanie wybujałą wyobraźnie, z resztą to samo dotyczy Ptaśka... po tych dwóch pozycjach nie mam sił na nic więcej oznakowane nazwiskiem tego pana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilka Re: Paryz IP: *.kv.net.pl 29.02.04, 08:15 Co do kochanków- tu rzeczywiscie wyobrazni nie brakuje, choc kto wie, czy taka historia nie mogła sie zdarzyć na prawde? Wazne ze tworzy sie w naszych głowach i tam podlega etycznej obróbce :)) Dzięki za wyjasnienie, pozdrawiam! Co do watku- pare tygodni w Paryzu (kilkadziesiat stron ksiazki) spedzają bohaterowie powiesci Shawa: Chleb na wody plynące. Ale calosc akcji nie rozgrywa sie w tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukaj w stogu... Szpilka IP: *.dial.proxad.net 07.03.04, 16:44 Witaj Szpilko, czy ta_szpilka to szpilka, czy to ta sama i jedna ? Serdecznie pozdrawiam, szable w dlon, i na Paryz:) vin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: Paryz i ciekawa ksiazka IP: *.net81-64-36.noos.fr 29.02.04, 10:10 Polecam "Pachnidlo". Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Paryz 01.03.04, 09:23 "Pachnidlo" czytalam :) Przypomnialy mi sie jeszcze: kilka powiesci Judith Krantz, m.in. "Corka Mistrala" (chyba najbardziej), "Dopoki sie znow nie spotkamy"; "Dzwonnik z Notre Dame". Bardzo dziekuje i prosze o jeszcze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Paryz 01.03.04, 18:44 To tylko opowiadanie, ale jedno z moich ukochanych "Kwiecień w Paryzu" Ursuli Le Guin. Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Paryz 02.03.04, 11:26 oczywiście TWIERDZENIE PAPUGI Denis Guedj. o Paryżu marzyła MAdame Bovray, ale chyba tam nie pojechała. Paryż to oczywisćie KOMEDIA LUDZKA Balzaca, powieści Zoli. W PAryżu mieszka Teo Z "Podróży Teo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Szkice Piorkiem IP: *.dial.proxad.net 07.03.04, 16:48 Andrzej Bobkowski "Szkice piorkiem" Odpowiedz Link Zgłoś