Dodaj do ulubionych

Utopia - Antyutopia

IP: *.microchip.net.pl 12.12.11, 19:43
Zachwycona książką "Wśród ukrytych. Wśród oszustów", z serii Dzieci Cienie, zamierzam zacząć czytać więcej tego typu lektur.
W związku z tym, mam pytanie, możecie polecić jakieś wartościowe książki tego typu? Mam na myśli głównie antyutopie.
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Utopia - Antyutopia 12.12.11, 23:58
      Kazuo Ishiguro "Nie opuszczaj mnie".
      www.biblionetka.pl/book.aspx?id=50954
      Do kompletu możesz sobie wypożyczyć film. Ale najpierw przeczytaj!
      • mutant12 Re: Utopia - Antyutopia 13.12.11, 10:27
        Stanęłam przed półką z książkami i patrzę, co by tu polecić. Pytanie brzmi - czy chodzi Ci o coś, co ja nazywam utopią w krzywym zwierciadle, czyli że ktoś sobie umyślił fajny świat, a wyszła kicha, czy też także o to, że po prostu jest kryzys, wszystko sie sypie i rozpierdziel totalny? Bo jeśli to pierwsze, to mogę polecić "Kwiaty dla Algernona" Daniela Keyesa. Nie zgadzam się wprawdzie z jego przesłaniem, ale pod względem pomysłu i języka książka jest świetna. Z drugiego typu gorąco polecam jedną z moich ulubionych, niedocenianych książek - "Chaotyczne akty bezsensownej przemocy" Jacka Womacka, a poniekąd z obu typów (bo ktoś z jakiejś przyczyny ichnie społeczeństwo tak urządził) dość odjechane "Na skrzydłach pieśni" Thomasa M. Discha.
        • mutant12 Re: Utopia - Antyutopia 13.12.11, 10:31
          Stanęłam przed półką z książkami i patrzę, co by tu polecić. Pytanie brzmi - czy chodzi Ci o coś, co ja nazywam utopią w krzywym zwierciadle, czyli że ktoś sobie umyślił fajny świat, a wyszła kicha, czy też także o to, że po prostu jest kryzys, wszystko sie sypie i rozpierdziel totalny? Bo jeśli to pierwsze, to mogę polecić "Kwiaty dla Algernona" Daniela Keyesa. Nie zgadzam się wprawdzie z jego przesłaniem, ale pod względem pomysłu i języka książka jest świetna. Z drugiego typu gorąco polecam jedną z moich ulubionych, niedocenianych książek - "Chaotyczne akty bezsensownej przemocy" Jacka Womacka, a poniekąd z obu typów (bo ktoś z jakiejś przyczyny ichnie społeczeństwo tak urządził) dość odjechane "Na skrzydłach pieśni" Thomasa M. Discha.

A, dopiero teraz przeczytałam sobie co nieco o książce, o której wspominasz, i myślę, że może bardziej od powyższych, przynajmniej na początek, pasuje "Genezis" Bernadra Becketta, bo też skierowane do młodych czytelników. Reszta już dla nieco starszych i to pomimo faktu, że bohaterka Womacka ma 12 lat...
          • Gość: Laryssa Re: Utopia - Antyutopia IP: *.microchip.net.pl 20.12.11, 03:38
            Wiesz, mimo tego, że Dzieci Cienie, są z założenia kierowane do nastoletniego czytelnika, moim zdaniem bardziej, a raczej inaczej przekaz zrozumieją nieco starsi. I fakt, że książka jest napisana dość prostym językiem (co jakoś niespecjalnie mi przeszkadza), ale temat momentami jest przedstawiony dość brutalnie. Ogólnie całkiem fajna książka.

Dzięki za tytuły, mam teraz trochę czytania - jakby coś jeszcze, to ja chętnie :)
            • Gość: Life Re: Utopia - Antyutopia IP: *.181.126.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.12.11, 04:44
              Mam podobne odczucia jeśli chodzi o tę książkę. Język może i prosty, ale temat dość trudny. Wiesz, że podobno była omawiana w amerykańskich szkołach?
              • Gość: Moira Re: Utopia - Antyutopia IP: 93.176.243.* 29.12.11, 22:03
                A co taka książka może wnieść? Czego może nauczyć?
    • qw994 Re: Utopia - Antyutopia 15.12.11, 06:33
      O, ja antyutopie też bardzo lubię.

"Rok 1984" Orwella
      "Nowy wspaniały świat" Huxleya
      "Opowieść podręcznej" Atwood
      "Mechaniczna pomarańcza" Burghessa
      "Droga" McCarthy'ego
      "Ten wspaniały dzień" Levina
      • Gość: autop Re: Utopia - Antyutopia IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 11:59
        "My" Zamiatina
        • jimka1984 Re: Utopia - Antyutopia 17.12.11, 17:58

"Wyspa" Huxley'a
    • garga-mella Re: Utopia - Antyutopia 22.12.11, 11:46
      Jak widzę, wszystkie "klasyki" zostały już wymienione. Z mojej strony dorzucam "Rok potopu" Margaret Atwood. Jestem w trakcie lektury. Wolno się rozkręca, ale wciąga:)
      • Gość: Olo Re: Utopia - Antyutopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 22:05
        Rozkręciła się?:) zastanawiam się, czy nie przeczytać:)
        Dzieci Cienie są już na liście książek do przeczytania. Też lubię antyutopie, a o tej książce słyszę dopiero pierwszy raz, wstydź się przyznać..
        • garga-mella Re: Utopia - Antyutopia 23.12.11, 23:10
          Rozkręciła się, rozkręciła:)
          Wczoraj skończyłam czytać i mogę z czystym sumieniem polecić.
    • Gość: Colesłav Re: Utopia - Antyutopia IP: *.ip.netia.com.pl 24.12.11, 16:06
      A czy ktoś z Was się orientuje, kiedy możemy spodziewać się kolejnej części Dzieci Cieni?
      • niedzwiad81 Re: Utopia - Antyutopia 06.01.12, 15:40
        "Fahrenheit 451" Raya Bradburyego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka