luthien2123 30.03.12, 17:44 Witam jestem zainteresowana powieściami których akcja toczy się w prl-u. Znacie jakieś dobre pozycje z których mogę wyczytać coś o tamtym dawnym życiu? czekam na Wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lora_c Re: Powieści PRL 30.03.12, 18:15 To zależy jaki okres PRL-u masz na myśli, wszak trochę ten nieszczęsny system trwał. Polecam bardzo fajną książkę Tyrmanda "Życie towarzyskie i uczuciowe”. Książka obejmuje bodajże przedział czasowy od 1946 roku do początku lat sześćdziesiątych. Prześmiewczy obraz tak zwanej elity: dziennikarzy, aktorów, reżyserów etc. Wnikliwa opowieść o hipokryzji, konformizmie i układach z ówczesną władzą. Zresztą książka nie została wydana w tamtych czasach, a Tyrmand opuścił Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Powieści PRL 30.03.12, 19:11 Było dużo wątków na ten temat, ale można znowu porozmawiać, bo i temat smaczny. Na gorąco: "Madame" Antoni Libera "Seans" Witold Horwath "Milczące między nami" Józef Hen "Czerwony rower" Antonina Kozłowska Piękny obraz codzienności i mentalności PRL występuje w "Piaskowej Górze" i "Chmurdalii" Joanny Bator Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Powieści PRL 30.03.12, 21:55 A był, był ten temat :) Ja niezmiennie wyjadę z Nienackim. - cały Pan Samochodzik np. turystyka na Mazurach w latach 70-ch z wątkiem kryminalnym - Nowe przygody pana Samochodzika, Niesamowity Dwór, Pan Samochodzik i Winnetou - obyczaje i sprawy społeczne - Raz w roku w Skiroławkach, Wielki Las Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Powieści PRL IP: *.toya.net.pl 31.03.12, 08:22 Małgorzata Musierowicz - tzw. stara jeżycjada, od "Szóstej klepki" do "Brulionu Bebe B". Także polecam Liberę, naprawdę warto (swoją drogą mógłby się wziąć do roboty i wydać coś nowego). Może Andrzejewskiego "Miazga" i jakieś opowiadania (czy ktoś to jeszcze czyta?). Fleszarowa - Muskat? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Powieści PRL 31.03.12, 19:14 "Zly" jeszcze, i "Dziennik 1954" obydwie Tyrmanda. W tej drugiej tez jest duzo fabuly i "dziania sie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajlah Re: Powieści PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 11:48 Seria "Hania Bania" Bakuły. PRL lata od "powojnia" do wydarzeń 68 r, oczami dziecka i dorastającej panny. Odpowiedz Link Zgłoś
kass_1 Re: Powieści PRL 01.04.12, 00:33 A ja polecam "Lesia" Joanny Chmielewskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_x Re: Powieści PRL 01.04.12, 20:05 "Julita i huśtawki" Hanny Kowalewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maranka Re: Powieści PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 16:20 Grazyna Plebanek " Dziewczyny z Portofino" Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Powieści PRL 04.04.12, 22:50 Może książki Fleszarowej-Muskat? pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82awa_Fleszarowa-Muskat Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Powieści PRL 04.04.12, 22:52 lubimyczytac.pl/autor/23974/stanislawa-fleszarowa-muskat Odpowiedz Link Zgłoś
prazanka44 Re: Powieści PRL 04.04.12, 23:28 M.Witkowski: "Fototapeta", polskie kryminały z czasów PRL - nie tylko Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Powieści PRL 24.11.12, 12:38 > polskie kryminały z czasów PRL o to - to właśnie! cały Edigey, Zeydler-Zborowski, nachalna propagandowo Kłodzińska, Jacek Joachim, Helena Sekuła i wiele i wielu innych... a dodatkowo - zwyczajne powieści młodzieżowe i obyczajowe z tego okresu. Chociażby Janina Wieczerska i jej Firma Zamiast - idealny opis zwyczajnego życia w tamtych czasach, Krystyna Bogler i jej książki o Rodzinie Leśniewskich i Ożogowska i Niziurski. Na każdy czas (i wczesne lata 50-te i schyłek PRL-u końcówka lat 80-tych) - coś książkowo się znajdzie. Tylko zależy z jakiego punktu widzenia chcemy tę peerelowskość odkrywać w książkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Powieści PRL IP: *.sattom.pl 23.11.12, 21:38 Ja czytam właśnie "mój mały prl". Pani w księgarni poleciła:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutka Re: Powieści PRL IP: *.intergeo.pl 24.11.12, 15:00 Kryminał napisany przez profesora Cegielskiego "Morderstwo w Alei Róż" -akcja dzieje się w Warszawie 1954r. - klimat oddany wspaniale /te kłęby dymu wszędzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulo Re: Powieści PRL IP: 89.171.136.* 02.12.12, 19:46 Nie znam takich, chyba tylko Hłasko jakoś się trzyma. Bardzo dużo było wydawanych śmieci w tych czasach i naprawdę te dobre jakoś się zagubiły. Odpowiedz Link Zgłoś