Dodaj do ulubionych

Opowiadania!

17.05.12, 10:59
Witam wszystkich książkowych forumowiczów!

Ostatnio coraz bardziej zaczęłam doceniać formę, która do tej pory jakoś mi nie "podchodziła" - czyli opowiadania. Miałabym prośbę o polecenie zbiorów ciekawych i wartych przeczytania opowiadań, bo ja dopiero raczkuję w tej dziedzinie :)

Do tej pory najbardziej podobały mi się opowiadania Judy Budnitz (zbiór "Ładne, duże amerykańskie dziecko") oraz Trumana Capote'a. Trochę mniej Michel Faber, ale też przeczytałam z przyjemnością. Nie przepadam natomiast za Etgarem Keretem.

Jeśli ktoś mógłby mi coś polecić, byłabym wdzięczna!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Opowiadania! 17.05.12, 14:28
      właśnie miałam polecić Kereta:)
      To może "Insekt" Claire Castillon, czytałam parę miesięcy temu i zrobił na mnie spore wrażenie ten zbiór opowiadań o relacjach matek z córkami.
      No i ja jako miłośniczka Murakamiego poleciłabym jego autorstwa właśnie zbiory opowiadań.
    • Gość: fanka Re: Opowiadania! IP: *.31.110.96.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.12, 19:15
      Ja też nie przepadam za opowiadaniami, ale polecam "Miesiąc z komisarzem Montalbano", autor Camillieri. Przeczytałam i byłam oczarowana. Inne książki tego autora również polubiłam. Możesz zacząć właśnie od opowiadań.
      • shiva772 Re: Opowiadania! 17.05.12, 20:02
        Najlepsze opowiadania jakie czytałam to "Historia jednego konia" Izaaka Babla:
        allegro.pl/historia-jednego-konia-izaak-babel-i2317587831.html
    • qw994 Re: Opowiadania! 17.05.12, 20:04
      Miałam napisać o Capote, ale widzę, że przeczytałaś :)
      To w takim razie "W pierścieniu ognia" Flannery O'Connor.
      • hania_jk Re: Opowiadania! 17.05.12, 21:16
        Zapisuję, wszystko zapisuję :-)

Dziękuję za rekomendacje i zapraszam kolejne osoby do dorzucania swoich :-)
        • reptar Re: Opowiadania! 17.05.12, 22:29
          "Z powrotem do uszatej sowy" Ádáma Bodora.

I jeszcze mógłbym polecić coś z fantastyki, ale to chyba nie o to pytasz   ;-)
          • hania_jk Re: Opowiadania! 18.05.12, 12:09
            @reptar: Hehe, fantastyka mnie jeszcze do siebie nie przekonała ;)

Dziękuję serdecznie za wszystkie rekomendacje i linki. Mam już swoich "faworytów" :-) i ruszam do biblioteki.

Wątek pozostawiam oczywiście otwarty, na wypadek, gdyby ktoś jeszcze chciał coś dopisać.

Miłego dnia!
            • chiara76 Re: Opowiadania! 18.05.12, 12:35
              Napiszesz , co to za faworyci?:) Pozdrawiam.
              • hania_jk Re: Opowiadania! 18.05.12, 21:03
                Jednak nie trafiłam dziś do biblioteki (grrr!), ale jeśli chodzi o faworytów to w pierwszej kolejności chcę sięgnąć po Salingera, Castillon, Colette i Bodora. Potem dalsze pozycje, w tym Alice Munro, o której już nie pierwszy raz słyszę, że jest mistrzynią opowiadań, ale jakoś się w życiu ze sobą rozmijamy ;)
                • marcinkrolik123 Re: Opowiadania! 18.05.12, 21:30
                  A i jeszcze koniecznie dopisz do swojej listy "12 opowiadań tułaczych" Marqueza. Nieduże, świetnie skonstruowane - perełki.
    • jarka63 Re: Opowiadania! 17.05.12, 21:29
      J.D. Salinger: 9 opowiadań
      Colette: Gigi i inne opowiadania
    • pod.sufitka Re: Opowiadania! 17.05.12, 22:17
      alice munro - polecam klasa sama w sobie
    • eeela Re: Opowiadania! 17.05.12, 23:42
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,5913072,,opowiadania.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,57783840,,Opowiadania.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,129427562,,opowiadania.html?v=2
    • marcinkrolik123 Re: Opowiadania! 18.05.12, 19:29
      No właśnie, też miałem zasugerować Alice Munro. Nie wiem, czy lubicie antologie, ale jeśli tak, to z pewną taką nieśmiałością poleciłbym jedną, w której i ja się udzieliłem. Nazywa się "Swoją drogą" i składa się z opowiadań debiutujących pisarzy. Gdyby ktoś był ciekaw, szczegółowe info jest na moim blogu (link poniżej).
    • linka.raz John Updike 18.05.12, 21:47
      Polecam gorąco dwa zbiory: Łzy mojego ojca oraz A potem...
      • hania_jk Re: 18.05.12, 23:41
        Dopisuję do listy. Chociaż z tym Updike'em to nie wiem do końca. Próbowałam niedawno przeczytać "Pary" i dość mnie zmęczyła ta próba.
    • geigo Re: Opowiadania! 19.05.12, 16:11
      Cortazar - zdecydowanie najlepszy jest w małych formach.
      Roland Topor, jeśli lubisz groteskę.
      Jhumpa Lahiri "Tłumacz chorób".
      McEwan "Pierwsza miłość, ostatnie posługi".
      Marguerite Yourcenar "Opowieści wschodnie".
      Susan Hill "Albatros".
      Blixen "Siedem niesamowitych opowieści".
      • Gość: f Re: Opowiadania! IP: *.183.228.85.dsl.dynamic.t-mobile.pl 19.05.12, 22:03
        Jeśli Karen Blixen, to warto wspomnieć o pozostałych tomikach jej opowiadań:
        - Uczta Babette
        - Opowieści ostatnie
        - Zimowe opowieści
        - Karnawał

Ja dotychczas przeczytałem tylko "Zimowe opowieści", więc te mogę polecić "w ciemno"., ale o pozostałych też czytałem pochlebne opinie (niektóre chyba nawet na tym forum).
        • hania_jk Re: Opowiadania! 20.05.12, 15:54
          Ha, moja lista robi się powoli długaśna, ale to dobrze!
    • maniaczytania Re: Opowiadania! 19.05.12, 20:51
      -Historia rodziny Roccamatio - Yann Martel
      -Naga - Izabela Szolc
      -Wbrew naturze - praca zbiorowa
      za mistrza opowiadan uchodzi (a takze sam sie nim nazywa) Eric-Emmanuel Schmitt- jest kilka zbiorow jego opowiadan, Trucicielka dostala Nagrode Goncourtow
    • morgen_stern Re: Opowiadania! 21.05.12, 16:23
      Chyba nikt nie wymienił Dino Buzzatiego, jakiś czas temu wyszedł w Polsce pokaźny zbiór ("60 opowiadań"), wcześniej zbiorek "Polowanie na smoka z falkonetem". Mam do niego ogromny sentyment.
    • reptar "Popatrz na ptaszka" Kurta Vonneguta 13.06.12, 22:42
      Z nowości: "Popatrz na ptaszka" Kurta Vonneguta. Znakomite!
      Fantastyki całkiem nie unikniesz, ale zdecydowana większość opowiadań mieści się w konwencji stuprocentowo niefantastycznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka