Dodaj do ulubionych

Co czytamy - marzec

IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 15:53
Zatem zaczynamy :-)
W e-publio można bezpłatnie ściągnąć "Szkice z życia" autorstwa wielu bloggerów.
Podeszłam do e-booka sceptycznie, ale podobają mi się te opowiadania coraz bardziej.
Polecam zupełnie beziteresownie. To pierwsza moja pozycja z marca.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: Co czytamy - marzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 17:34
      Pierwsze mnie zniechęciło, więc zaczęłam czytać dopiero po kilku miesiącach. Ale to trzeba porcjować. Na razie najbardziej spodobało mi się to o zagubionej, czy skradzionej - nie pamiętam szczegółów - torbie i o marzeniach kobiety, która chciałaby być taka, jaka nigdy nie będzie.
      Niektóre są przegadane, choć zdarzają się i dłuższe, które warto przeczytać ze względu na zakończenie, jak to o kobiecie na wsi - świetnie zaskakujące! Ale już jedno z krótszych, gdzie kobieta mówi do nienarodzonego dziecka - dla mnie niezrozumiałe i przekombinowane.
      Dzięki za przypomnienie, idę poznawać następne :)
      • mietowa_kawa Re: Co czytamy - marzec 02.03.13, 17:54
        Co darzę zainteresowaniem czytelniczym, można między innymi przeczytać na moim blogu (link w stopce i tu Biorę też udział we wspierającej czytelnictwo akcji Wyzwanie 52 (O czym tutaj: life4youu.wordpress.com/wyzwanie-52-w-2013-roku/) Nie wszystko co czytam komunikuje światu, nie sądzę by ów Świat był aż tak zainteresowany moją osoba (to nie jest przytyk ad personam) lubię wiedzieć co, kto i dlaczego czyta. Co czytam w marcu? Seksualność średniowiecza w zachodniej Europie, czy jakoś tak..Pozdrawiam,
        • malgosiek2 Re: Co czytamy - marzec 02.03.13, 21:58
          "Syberiada Polska"
          Miałam iść na film, ale po buszowaniu w necie zdecydowałam się na ksiażkę.
          Nie wiedziałam, że są 3 części.
          Temat mi bliski gdyż pradziadkowie, wujek i ciotka zostali wywiezieni na Sybir, a dziadkowie na Besarabię jak zrównali wieś Miłków z ziemią.
          Wcześniej czytałam wspomnienia, wydane przez ludzi wywiezionych wraz z wujkiem.
    • Gość: Kacha Re: Co czytamy - marzec IP: *.internet.szczecin.pl 03.03.13, 21:46
      Greya:)
      Poza tym w końcu Llosa "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" oraz "Trafny wybór" Rowling.
    • pani.truskawka Re: Co czytamy - marzec 04.03.13, 09:12
      Marzec zaczynam od książki Paula Austera pt. "Sunset Park". Na razie to tylko około 50 stron, ale zaczyna mnie wciągać :)
    • little-body Re: Co czytamy - marzec 04.03.13, 13:30
      ja na marzec polecam Potrójny agent Kret Al-Kaidy, który oszukał CIA :)
      www.bookmaster.pl/potrojny,agent,kret,al,kaidy,ktory,oszukal,cia/warrick,joby/ksiazka/721819.xhtml tutaj opis. naprawdę genialna książka!
      • judytta Re: Co czytamy - marzec 04.03.13, 19:50

Fitzgerald "Diament wielki jak góra" a właściwie są to dwa opowiadania zawarte w cienkiej zaledwie 75 str. książce o powyższym tytule.
        Pierwsze opowiadanie "Trudna podróż".

Lubię Fitzgeralda jak zwykle dobrze się czyta.
    • Gość: Kri$ Re: Co czytamy - marzec IP: *.ists.pl 06.03.13, 12:49
      Teraz czytam "Królewskiego wygnańca", bo lubię książki fantasy. Jestem w połowie i już mogę powiedzieć, że książka spełnia moje oczekiwania (oby zakończenie nie było drętwe).
    • kodam3 Re: Co czytamy - marzec 06.03.13, 15:08
      Zakręty losu-Ligas-Łoniewskiej
    • judytta "Classic Tales of Horror" i "Amsterdam" 07.03.13, 13:25

Od wczoraj przywleczona z biblioteki w ramach kształcenia języka:
      "Classic Tales of Horror" completed by Robin Brockman.

Nie czytuję 2 książek na raz ale w wypadku gdy czytam w obcym języku ( obawiam się że ta pozycja może mi dłużej czasu zająć) to w między czasie skusiłam się na Iana McEwan'a.

• Gość: Ann Re: Co czytamy - marzec IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 01:19
      Sue Townsend: Adrian Mole lat 39 i pół. Lata prostracji

pamiętam serial, gdy Adrian miał 13 i 3/4, pamiętacie? pryszczaty, gapowaty nastolatek.
      drogo jak na e-booka, ale liczę na zabawną lekturę.
      • aniita Re: Co czytamy - marzec 11.03.13, 17:17
        "Czerwone i czarne" Stendhala. Pierwszy raz to czytam!
        Natomiast w ramach powtórek z klasyki - "Pani Bovary" (tym razem w wersji audiobookowej). To jedna z tych książek, do których co jakiś czas wracam.
    • angazetka Re: Co czytamy - marzec 11.03.13, 09:26
      Wróciłam do szwedzkim kryminałów - na tapecie Marklund i "Zamachowiec".
      • gosiownik Re: Co czytamy - marzec 11.03.13, 11:08
        Koncze "Komin pokutnikow" Dlugosza. Jestem w trakcie "O milosci i innych demonach" Marqueza i zaczynam "Musimy porozmawiac o Kevinie" Shriever.
    • blue.berry Re: Co czytamy - marzec 12.03.13, 10:38
      Drood Dana Simmonsa
      XiX-wieczny Londyn i Charles Dickens plus cała masa dziwnych historii i tajemnic. Klimaty, które uwielbiam w wykonaniu autora jednej z najlepszych książek s-f Hyperiona.
      do tego naprawdę pięknie wydana pozycja.
    • ada08 Re: Co czytamy - marzec 12.03.13, 12:51
      Stephen Clarke "Paryż na widelcu. Sekretne życie miasta."
      Lekkie, zabawne (miejscami), kilka razy nawet zaśmiałam się głośno.
      To nie jest przewodnik, oczywiście, ale, owszem, są porady praktyczne, takie banalne typu: wybierając restauracje szukajmy tych, w których tłumnie jedzą tubylcy; unikajmy restauracji, które w porze lunchu świecą pustkami itp.; jadąc metrem, a stojąc przy drzwiach - wysiądzmy na stacji, by przepuścić innych; wchodząc dokądkolwiek, zwracając się do kogokolwiek zaczynajmy od bonjour!
      No i takie tam... :-)
      I żadne sekrety miasta nie są, wbrew tytułowi, przez autora ujawniane.
      To jest opowieść raczej dla tych, którzy w Paryżu nie byli i może nigdy tam nie będą. Bo jeśli ktoś był więcej niż raz, to...
      Stare czarno-białe zdjęcia dodają uroku tej książce, która pewnie w zamierzeniu miała być urocza.
      Nowe fotografie też zresztą są czarno-białe, stylizowane na stare.
      W sumie - można przeczytać, ale jeśli się nie przeczyta to też dobrze :-)
      a.
    • ksiezna_pani1 Re: Co czytamy - marzec 12.03.13, 18:10
      "Okruchy dnia" autorstwa Kazuo Ishiguro.
    • kolezanka_galipa Re: Co czytamy - marzec 16.03.13, 12:06
      A ja postanowiłam ambitnie i zabrałam się za Heideggera "Bycie i czas" ale przewiduje bardzo długi czas na tę lekturę....
      Oprócz tego trochę Havla "Siła bezsilnych i inne eseje" ale to raczej ciąg dalszy, bo jakoś tak od roku podczytuję. Na jeden raz jak dla mnie nie do przejścia.
      I coś bardziej lekkiego Lisa Chaney "Coco Chanel. Życie intymne". Całkiem fajna książka.
      • sto100 Re: Co czytamy - marzec 17.03.13, 19:51
        "Piąta Aleja piąta rano". Zanurzyłam się w filmowo-literacko-towarzyski świat NY i LA lat 50-tych. Boskie zanurzenie, czytam i smakuję. Polecam chociaż trudno dostać.
    • ksiezna_pani1 Re: Co czytamy - marzec 19.03.13, 15:54
      "Wojna i pokój" Lwa Tołstoja.
      • przemsw Re: Co czytamy - marzec 20.03.13, 05:12
        Doktor Żywago. Jakiś chaos. To nie ta wschodnia literatura, którą lubię. Posmak tylko.
    • Gość: kittka25 Re: Co czytamy - marzec IP: *.play-internet.pl 20.03.13, 12:33
      jak do tej pory udało mi się przeczytać w marcu - "Trafny wybór", "Syberiadę polską" i "Kroniki kołymskie" - nie mam pojęcia jakim cudem bo wydaje mi sie że nie mam wcale wolnego czasu - najbardziej wciągnęła mnie ostatnia pozycja - a po raz pierwszy czytałam coś tego autora
      • gosiownik Re: Co czytamy - marzec 21.03.13, 11:29
        Ja na razie odlozylam wyzej wymienionego "Kevina", jakos mnie nie wciagnal. Zamiast tego zaczelam czytac "The woman who went to bed for a year" Sue Townsend. Koncze tez "Opactwo Northanger" Jane Austen i zastanawiam sie, jakim cudem nigdy wczesniej na te ksiazke nie natrafilam. Jest swietna, lekka, dowcipna, sama przyjemnosc czytania.
        • agazien Re: Co czytamy - marzec 21.03.13, 18:47
          "Długa ziemia" duet Pratchett-Baxter
          Co prawda wolę świat dysku, ale ta książka naprawdę im wyszła...
    • galar-etka Re: Co czytamy - marzec 22.03.13, 17:24
      Ja czytam teraz powieść Zabić Drozda Harper Lee i reportaż Światu nie mamy czego zadrościc Barbara Demick. Obydwie polecam ;)
    • eeela Re: Co czytamy - marzec 23.03.13, 21:47
      Powtórzyłam sobie trzeci tom "Pieśni Lodu i Ognia" Martina, a teraz kończę "Żart" Kundery - świetna książka. Ale coś czuję, że nic nowego długo nie przeczytam, bo mnie ciągnie do następnych tomów Martina - zanim wyjdą ekranizacje czy kolejny tom serii to i tak zdążę znów połowę zapomnieć, więc będę mogła spokojnie czytać po raz trzeci ;-)
      • shiva772 Re: Co czytamy - marzec 24.03.13, 00:19
        eeela napisała:

> Powtórzyłam sobie trzeci tom "Pieśni Lodu i Ognia" Martina, a teraz kończę "Żar
        > t" Kundery - świetna książka. Ale coś czuję, że nic nowego długo nie przeczytam

Podziwiam, że powtórzyłaś ten tom i nie dziwię się, że nie czytasz dalej ;) A ja se czytam, już kończę "Jaśniepanicza" Siedleckiej i słucham "Pana Tadeusza" . Obie pozycje - świetne. Nie dziwi nic no nie? Jednak wciągniecie na listę lektur zabija wszystkie książki. Pana Tadzia z całego serca nie cierpiałam bo ileż to fragmentów na pamięć biłam a tu proszę - po kilka razy niektóre opisy sobie włączam. Starzeje się chyba :)
      • angazetka Re: Co czytamy - marzec 24.03.13, 10:19
        A mnie po przeczytaniu pierwszego tomu Martina naszła refleksja, że jak będę czytać kolejne, to mi życie na tym zejdzie ;) I zrezygnowałam.
        A teraz czytam "Zaporę" Mankella. Wallandera uwielbiam.
        • eeela Re: Co czytamy - marzec 24.03.13, 20:00
          Ja za pierwszym czytaniem machnęłam cztery tomy w miesiąc, zawalając oczywiście wszystko inne ;-) Dla mnie to jedna z rzadkich lektur, które pochłaniają całkowicie i bez umiaru :-) Ale od polskich czytelników tego często nie słyszę; oryginał jest najwyraźniej lepszy.
          • przemsw Re: Co czytamy - marzec 28.03.13, 16:56

To ja dodam:
            Przepis na rower - Robert Penn - ciekawy pomysł na połączenie książki historycznej, poradnika, dzienników...
            Podręcznik przygody rowerowej - zebrany przez Annę i Roberta Maciąg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka