Dodaj do ulubionych

z Hiszpanią w tle

16.08.13, 11:30
Niedawno przeczytałam Victorii Twead "Andaluzja Ole" i "U mnie zawsze świeci słońce', świetne , lekkie ksiazki, bardzo polecam, czytałam też "Jeżdząc po cytrynach"

Czy moglibyście polecic coś w podobnym tonie, tzn coś w miarę lekkiego o codziennym życiu w Hiszpanii. Albo coś ciekawego z Hiszpanią w tle. I raczej nie z mrocznych czasów średniowiecza. Pokazała się jeszcze ksiązka "Rok na Majorce" nie miałam jej okazji jeszcze przeczytać

Dzięki za wszelkie sugestie
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: z Hiszpanią w tle 16.08.13, 14:15
      Rok na majorce sobie daruj - masakra...
      Zafon, Cabre, Perez-Reverte - tego szukaj
      Plus Hemingway - Słońce też wschodzi.... koniecznie!
      pozdrawiam
      jeep
      • shy33 Re: z Hiszpanią w tle 17.08.13, 06:38
        Dzieki
        A czemu Rok na Majorce to masakra? Nie czytałam jej jeszcze, ale wydawało mi sie że będzie podobna do tych co powyżej napisałam, a przez to mogłaby byc ciekawa.
        • jeepwdyzlu Re: z Hiszpanią w tle 17.08.13, 12:44
          bo to słabizna
          znani rodzice talentu jednak nie przekazali...
          szkoda czasu
          j.
    • zona_mi Re: z Hiszpanią w tle 18.08.13, 20:40
      Most nad rwącą rzeką Fleszarowej-Muskat - jego akcja rozgrywa się w Hiszpani, po której podróżuje dwójka Polaków w latach osiemdziesiątych.
      • solaris_1971 Re: z Hiszpanią w tle 19.08.13, 13:22
        Popieram Jeepa co do zafona i Perez-reverte ale nalezy zaznaczyc, ze to ksiazki raczej sensacyjne. Wlasnie czytam Zafona " Wiezien nieba" i bardzo mi sie podoba.( z Barcelona w tle, nigdy mi sie Barcelona specjalnie nie podobala, ale tearz zamierzam pojechac jeszcze raz, moze inaczej spojrze na to miasto )

Fajne ksiazki sensacyjne pisze tez Javier Sierra. To Hiszpan, ale bez Hiszpanii w tle.

Polecam jeszcze Almudene Grandes. To taka bardzo ambitna literatura kobieca.
        • shiva772 Re: z Hiszpanią w tle 29.08.13, 23:53
          :) Jak się może Barcelona nie podobać? Czego tam brakuje? Chyba tylko nastroju polskiej prowincji.
          • shiva772 Re: z Hiszpanią w tle 29.08.13, 23:55
            To nie miało być złośliwe, od razu dodam, tylko z ciekawości pytam...Ja np. wolę Rzym (historyczne maniactwo) ale Barcelonie doprawdy niczego nie brakuje.
    • kaska82 Re: z Hiszpanią w tle 21.08.13, 17:48
      Ja czytałam "Powrót" Victorii Hisloop (?). W tle wojna domowa w Hiszpanii. Dobrze się to czytało chociaż nie jest to taka momentami "lekka" książka. Uważam, że warto.
    • shy33 Re: z Hiszpanią w tle 29.08.13, 16:34
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Dopadłam ebooka "Rok na Majorce" i niestety zgadzam się, słabe, nie ma porównania z Victorią Twead, choc w sumie podobna tematyka. Nastawiałam się na więcej opisów z życia codziennego, a co chwila natrafiałam na kupno nowych butów.

Perez Reverte- czytałam kiedyś "Życie jak w Madrycie", z całej ksiażki podobało mi się może z 5 felietonów. Reszta jakoś do mnie nie dotarła (z tego co pamiętam wszyscy dookoła byli wg autora idiotami). A moze ja nie umiałam tego odebrać.
      Powieści ciekawsze?

Co Zafona moglibyście polecić na początek?

"Powrót" Victorii Hislop czytałam, świetna książka. I zaskakujące zakończenie.
      Znalazłam ostatnio jeszcze "Zapach gorzkich pomarańczy" Kate Lord Brown, nie czytałam jeszcze, ale wydaje mi się że w podobnym tonie może być.

Most nad rwącą rzeką, Javier Sierra i Almudena Grandes - zapisane, zapoluję :)
      • Gość: anka Re: z Hiszpanią w tle IP: 79.162.102.* 29.08.13, 18:35
        Zafona na początek polecam 'Cień wiatru'.
    • jo.hanna i jeszcze Pył z Landrynek 29.08.13, 19:53
      Katarzyny Kobylarczyk (wyd. Czarne)
    • jeepwdyzlu Bolano też Hiszpan :-) 30.08.13, 11:17
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,76902110,76902110,the_savage_detectives_Bolano.html
    • scarlet22 Re: z Hiszpanią w tle 31.08.13, 21:02
      Dopisuję się do polecającego Hemingwaya :-) "Komu bije dzwon" - klasyka, oraz "Słońce też wschodzi".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka