Dodaj do ulubionych

Co czytamy w grudniu?

02.12.13, 13:51
Czytam "Death Zone" Matta Dickinsona - o wspinaczce na Mt. Everest, robie drugie podejscie do "Godzin" Cunninghama i koncze "Przenicowany swiat" Strugackich.
Obserwuj wątek
    • eichhorn5 Re: Co czytamy w grudniu? 02.12.13, 13:58
      Martin Charles - Kiedy płaczą świerszcze
    • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w grudniu? 02.12.13, 15:04
      Teraz "Republika złodziei", czyli trzeci tom Niecnych Dżentelmenów. A w kolejce czekają nowy Sapkowski, Murakami...
      Ukłony,
      D.
      • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w grudniu? 23.12.13, 08:29
        Na razie z grudniowych lektur warto polecić "Republikę złodziei" Lyncha, "Sezon burz" Sapkowskiego i "Jutro przypłynie królowa" Wasielewskiego. Niezły jest nowy Murakami, Orbitowski i Jodi Picoult. Podobała mi się "Droga" McCarthy'ego, "Ani tu, ani tam" Brysona... Taki sobie Pilipiuk. Teraz czytam "Ciemno, prawie noc" Bator...
    • maniaczytania Re: Co czytamy w grudniu? 02.12.13, 18:43
      zerknelam, co wpisalam do listopada:
      "Hakawati, mistrz opowiesci" Rabih Alameddine
      "Prywatna sprawa" Lesley Lokko
      "Kobiety Lazarza" Marina Stepnova
      "Foresta umbra" Pawel Jaszczuk
      "Agatha Raisin i tajemnice salonu fryzjerskiego" MC Beaton

no i z tej listy przeczytalam jedynie dwie ostatnie, dokladajac do nich "Corki swoich matek" Joanny Miszczuk. Dwie poszly chwilowo w 'odstawke', a czytam "Hakawatiego" nadal + "Nie ma jednej Rosji" Barbary Wlodarczyk - bardzo ciekawy zbior felietonow.
      • maniaczytania Re: Co czytamy w grudniu? 11.12.13, 22:11
        te powyzej dalej czytam, ale w weekend przeczytalam niespodziewanie ;) "Szczescie w cicha noc" Anny Ficner-Ogonowskiej -idealne na ten moment roku, wprowadzajace w swiateczny nastroj i choc mozna czytac oddzielnie, to jednak lepiej przeczytac trylogie, zeby jej sobie nie 'zaspojlerowac' ;)
        • gosiownik Re: Co czytamy w grudniu? 12.12.13, 12:26
          Czytam Wiecha "Cafe pod Minoga" i "Coraz mniej olsnien" Grzyb-Grabowskiej.
    • staua Re: Co czytamy w grudniu? 02.12.13, 19:06
      "Ciemno, prawie noc" - dostałam. Nie wiem, co później.
    • Gość: mw Re: Co czytamy w grudniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 20:59
      Drugi Dziennik Pilcha
      Czubaszek + Karolak& Andrus
      • shiva772 Re: Co czytamy w grudniu? 02.12.13, 21:56
        Wariatka tańczy - wywiad rzeka z Marylą Rodowicz,
        Biała wilczyca - Révay Theresa,
        Mam też kilka ciągle nie dokończonych...
        • nioma Re: Co czytamy w grudniu? 03.12.13, 13:47
          Na dzisiaj jest "Szamo" Szamotulskiego.
        • shiva772 Znienacka przeczytałam Córkę rabina Revy Mann 09.12.13, 22:57
          Po prostu zapomniałam że mam ją na półce...zaskoczyła, zniesmaczyła i mocno zadziwiła mnie ta książka. Czegoś takiego o Żydach jeszcze nie czytałam...Opisy życia codziennego Chasydów - niezapomniane.
    • kubissimo Re: Co czytamy w grudniu? 04.12.13, 22:24
      Właśnie skończyłem "Papuszę" Kuźniak (Bardzo dobra. Potrzebne uzupełnienie do filmu, który jednak swobodnie traktuję biografię Papuszy). Mam straszną ochote na "Cyganów polskich" Ficowskiego, ktorzy byli przyczyną jej dramatu, ale to może kiedy indziej. Na razie biorę na warsztat "Morfinę" Twardocha, a potem dla relaksu pewnie jednego z ostatnich (nieprzeczytanych) Pratchettów :)
      • shiva772 O Cyganach 04.12.13, 22:36
        Znasz to?:
        www.biblionetka.pl/book.aspx?id=105735
        Super, super. Ficowski to czysta historia, fakty, polecam ale...Milewski to jest zupełnie inna jazda.
        • kubissimo Re: O Cyganach 05.12.13, 11:08
          Nie znam. Poznam. Dzięki :)
    • lipka02 Krzyż Romanowów-R.Mastello 05.12.13, 10:25
      Książka,która łączy w sobie legendę Romanowów i Rasputina oraz historię pandemii hiszpanki,która w ciągu 12 miesięcy zabiła więcej ludzi niż I wojna światowa. Znakomita powieść,którą przeczytałam jednym tchem.Ponadto akcja dzieje się gdzieś na odludnej wyspie Alaski pośród starego cmentarza sprzed 100 lat,zimnego morza Beringa,wiecznej zmarzliny i wyjących wilków.
      • moleslaw Re: Krzyż Romanowów-R.Mastello 07.12.13, 20:13
        Czytam "Moje zranione serce" Martina Doerry'ego o Żydówce, Niemce którą w 44 roku maż zostawił z piątką dzieci i związał się z kochanką. Jednoznaczne to było z brakiem ochrony dla żony , która dotychczas "chroniona" była przez małżeństwo z czystym aryjczykiem. Cudna !!!
      • solaris_1971 Re: Krzyż Romanowów-R.Mastello 07.12.13, 20:14
        To, czego nie zdazylam przeczytac w listopadzie ..............
        Najnowszy Hosseini, reportaze Hugo-Badera, " Echnaton " Mahfouza i " Daisy sisters " Mankella.
        Taka realistyczna lista, Hosseini jest lekki i wciaga, podobnie Hugo-Bader, a Mahfouz wyjatkowo cieniutki.
        Ale mam smaka zeby jeszcze raz przeczytac Trylogie Kairska ..............
        • przemsw Re: Krzyż Romanowów-R.Mastello 08.12.13, 20:51

Myśliwski "Kamień..." się skończył, teraz "Zaćmienie" AWuHa, czekają: "Dziewczynko roznieć..." Smausa, "12 opowieści..." Grupińskiej, "Zapytaj taty" Balabana i komiks "Zamek" wg Kafki. Dużo podróży się szykuje, więc może dam radę.
    • scarlet22 Re: Co czytamy w grudniu? 09.12.13, 19:58
      Ja skończyłam "Abchazję" Wojtka Góreckiego i zaraz biorę się za "Każdy umiera w samotności" Hansa Fallady.
    • ekruda Re: Co czytamy w grudniu? 09.12.13, 20:31
      Skończyłam "Wrońca" Dukaja i "Wiele demonów" Pilcha. Jeszcze nigdy mnie tak Pilch nie zachwycił, świetna książka, chciałabym więcej:) A teraz na tapecie mam "Boga rzeczy małych" i "Zaopiekuj się moją mamą", czyli wywiało mnie do Azji.
    • lipka02 Frida-Barbara Mujica 10.12.13, 23:45
      Książka,która w znakomity sposób opowiada o burzliwym życiu meksykańskie malarki Fridy Kahlo.Czyta się ją z zapartym tchem. Zachęcam
    • white_lake Re: Co czytamy w grudniu? 11.12.13, 17:47
      Przyjdzie Mordor i nas zje Ziemowita Szczerka, dobrze napisane i zabawne, a Ukraina to akurat bardzo aktualny temat
    • Gość: Karolina Re: Co czytamy w grudniu? IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.12.13, 20:01
      "Metro 2033"
      "Ruletka nawyków. Jak przechytrzyć swój mózg"
      "Świat na rozdrożu" - ŚWIETNA (!)
      "Zdobywam zamek"
      "A lasy wiecznie śpiewają"
      i "Bezcenny" - już przeczytany
      reszta przechodzi na styczeń :)
    • lipka02 Lilith-Olga Rudnicka 15.12.13, 11:19
      Polski kryminał osadzony w realiach małego miasteczka.Do tego wszystkiego mamy jeszcze legendy o czarownicach,sektę która zabija i wątek romansowy.
      • Gość: Klinkaa Re: Lilith-Olga Rudnicka IP: *.dynamic.mm.pl 19.12.13, 13:28
        Między porządkami świątecznymi skończyłam "Młyn nad czarnym potokiem" Szepielak i muszę powiedzieć, że super relaks, tak spokojne ciepłe tempo, że idealne na rodzinne święta i do poduszki.
        Teraz zaczęłam nowego Sapka i już coś widzę, że moja miłość do poprzedniego Geralta chyba nie będzie zaspokojona. Niby dobre, ale jakieś takie... Sama nie wiem.
        • staua Sezon Burz 22.12.13, 23:39
          Przeczytałam i uważam, że bardzo dobre. Teraz naszła mnie ochota odświeżyć stare części sagi o wiedźminie...
    • eeela Re: Co czytamy w grudniu? 19.12.13, 14:07
      Zabrałam się wreszcie za "Zajeździmy kobyłę historii" Modzelewskiego. Czytam z wielkim przejęciem!
    • gazeta_mi_placi Re: Co czytamy w grudniu? 19.12.13, 18:49
      "Pożegnanie z Warszawą".
    • zielenatka Re: Co czytamy w grudniu? 20.12.13, 19:18
      Stasiuk "Jadąc do Babadag"
    • maniaczytania Re: Co czytamy w grudniu? 21.12.13, 09:19
      uff, wreszcie "Hakawati" przeczytany ;)

nadal czytam "Nie ma jednej Rosji" i jeszcze "Dziewczyna z zapalkami" Anny Janko
      • maniaczytania Re: Co czytamy w grudniu? 29.12.13, 20:37
        Janko przeczytana, przeczytalam jeszcze "Na Zachodzie bez zmian", teraz czytam "Dom Augusty"
    • artmaj Re: Co czytamy w grudniu? 21.12.13, 21:28
      Pilch - Tysiąc spokojnych miast
    • elanitka Re: Co czytamy w grudniu? 21.12.13, 21:49
      Alice Munro "Przyjaciółka z młodości"
    • wiesiawiosna Re: Co czytamy w grudniu? 21.12.13, 22:56
      ja zaczęłam Ciemno, prawie noc - Joanny Bator, bardzo dobra książka
    • ania_wasikowska Re: Co czytamy w grudniu? 22.12.13, 02:08
      Ostatnio czytam z dziećmi "KRÓTKIE MAJTECZKI - ANTOLOGIA HUMORU DZIECIĘCEGO" (Konrad Wojciechowski) Polecam rodzicom : )
    • kajaslonko Re: Co czytamy w grudniu? 22.12.13, 13:03
      Andrzej Stasiuk "Nie ma Ekspresów przy Żółtych Drogach"
    • kasinska7 Re: Co czytamy w grudniu? 22.12.13, 22:36
      "Biała gorączka" Jacka Hugo-Badera
    • lipka02 Jedyna szansa- Harlan Coben 23.12.13, 17:52
      Bardzo bardzo dobry kryminał Cobena.Polecam przeczytać,emocje gwarantowane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka