Dodaj do ulubionych

z Krakowem w tle

• Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: z Krakowem w tle IP: *.autocom.pl 23.08.04, 15:27
      Był już "Przylądek Dobrej Nadziei" Nowakowskiego, ale jest jeszcze dalszy jego
      ciąg, niestety czytałam z biblioteki i za diabła nie mogę sobie przypomnieć
      tytułu.
      Istnieje też powieść Hanny Mortkowicz-Olczakowej "Kolorowe gwiazdy" z 1965
      roku, gdzie akcja na początku toczy się we właśnie budowanej Nowej Hucie, ale
      ciąży ku staremu Krakowowi, aż się tam właśnie zasadza. Głównie Zwierzyniec i
      jego legendy i zwyczaje, szopki, Emaus itd.
      Wspomnienia Eleonory z Cerchów Gajzlerowej "Tamten Kraków, tamta Krynica" -
      początek XX wieku.
      Jeśli wspomnienia, to oczywiście na sam początek cudowna książka Karola
      Estreichera "Nie od razu Kraków zbudowano". Zaczynać od tego! Potem można
      cofnąć się w czasie i poczytać "Życie towarzyskie i obyczajowe Krakowa w latach
      1848-1863" Marii Estreicherówny, bodajże ciotko-babki Karola. To też perełka.
      Tego samego typu literaturą jest "Notatnik krakowski" Franciszka Kleina.
      Czy "Bez rampy i sztampy" Stanisława Żytyńskiego, gawędziarskie wspomnienia o
      Krakowie międzywojennym, polityce i artystach.
      To samo dotyczy Zygmuntra Leśnodorskiego - "Wśród ludzi mojego miasta".
      I ciągle pozostając przy wspomnieniach: "Młodości mej stolica" Tadeusza
      Kudlińskiego.
      Jana Adamczewskiego "Krakowskie rody" - było to kiedyś drukowane w odcinkach w
      kwartalniku "Kraków" - kto pamięta?
      Wszystkie wymienione pozycje (oprócz dwóch pierwszych) nie spełniają jednak
      Twoich wymogów, bo rozumiem, że chodzi Ci raczej o powieści umiejscowione w
      Krakowie. Może jednak i ta lista do czegoś Ci się przyda. W razie potrzeby
      służę listą cracovianów bardzo krakowskich, typu "Z dziejów liberalnego i
      konspiracyjnego Krakowa" czy "Kościół i klasztor Reformatów" ;-)
      • Gość: Zdanka Re: z Krakowem w tle IP: *.devs.futuro.pl 25.08.04, 20:17
        hM...a MASZ NA SKŁADZIE MOŻE coś o krakowskich(bielańskich) kamedułłach?
        • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: z Krakowem w tle IP: *.autocom.pl 27.08.04, 06:40
          No oczywiście: Stanisław Tomkowicz - Bielany, Biblioteka Krakowska nr 26 z 1904
          roku (z illustracyami!).
          Jest jeszcze album Bujaka, ale tego nie posiadywam.
    • quba Re: z Krakowem w tle 25.08.04, 11:51
      Zygmunt Nowakowski
      Przylądek Dobrej Nadziei
      Rubikon
    • quba Re: z Krakowem w tle 25.08.04, 11:53
      a i jeszcze troszke zahacza o kraków "Drewniany różaniec" i "Oblubienice"
      Natalii Rolleczek
    • lukasz4891 Re: z Krakowem w tle 25.08.04, 12:39
      J. Carroll w jednym z wcześniejszych wywiadów wspomniał, że jego najnowsza powieść ma rozgrywać się w Polsce. A znając Carrolla, będzie to właśnie Kraków :) O ile oczywiście wcześniej nie rozmyśli się z tej koncepcji.

pozdrawiam
    • agatazieba Re: z Krakowem w tle 25.08.04, 14:20
      "Wawelskie wzgórze" Karola Bunscha ;)) o Krakowie w czasach Łokietka.
    • pyzia pomocy, pomocy! 25.08.04, 19:58
      przepraszam, ze wcinam sie do wątku, ale moze mi pomożecie
      miałam w dzieciństwie ukochaną ksiazkę, ale oczywiście... ani autorki, ani
      tytułu ;-(
      to były wspomnienia z dzieciństwa w Krakowie, chyba mniej więcej z przełomu
      wieku (ksiązka była dość stara, podejrzewam, ze wydana gdzieś w latach 50.)
      dziewczynka opowiada o nauce na pensji (a może to była jakaś szkoła przy
      zakonie, bo nauczycielkami były zakonnice), o powrotach Plantami do domu,
      tradycji uczniowskiej, jaką było np. odwiedzanie jakiegoś kościoła,
      o wyjeździe na letnisko do Makowa Podhalańskiego...

taka była ciepła i ciekawa
      moze ktoś skojarzy...
      • Gość: Kawka Do PYZI Re: pomocy, pomocy! IP: *.avamex.krakow.pl 06.09.04, 21:34
        Witam.Książka ,o której piszesz ,to "Dziwaczne dzieciństwo" ,a autorką jest
        Jadwiga Loria.Rzeczywiscie świetnie napisana i z przyjemnoscią do niej wracam
        (ostatni raz czytałam ją w kwietniu tego roku).Pozdrawiam.
    • pyzia Re: z Krakowem w tle 25.08.04, 21:07
      skoro mnie naszło na dzieciństwo, to oczywiście - BALTAZAR GĄBKA!!!
      i Mister Di Broszkiewczia
      i Podróż za jeden uśmiech zaczyna się w Krakowie
    • mgna Re: z Krakowem w tle 27.08.04, 01:09
      Ewa Hoffman "Lost in Translation" zaczyna sie w Krakowie. Wspaniale napisana
      ksiazka (przynajmniej dla emigrantki tak jak Eva Hoffman byla). Ta ksiazke
      kupilam wszystkim moim znajomym, bo Eva ujela to lepiej niz ja kiedykolwiek bym
      mogla. Polecam. M
      • Gość: emin "Roman" Polańskiego n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:12
      • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: z Krakowem w tle IP: *.autocom.pl 15.09.04, 19:13
        Ładne kwiatki, chodziłam po bibliotekach i pytałam o "Lost in Translation", jak
        jakaś głupia... Wreszcie trafiłam przez przypadek, na "Zagubione w
        przekładzie" :-))) Jak Bonia dydy, byłam przekonana, że to taki tytuł angielski
        jest!
        Teraz musi poczekać w kolejce.
    • quba Re: z Krakowem w tle 31.08.04, 09:27
      Juliusz Kadrn-Bandrowski

W cieniu zapomnianej olszyny

Miasto mojej Matki

pozdrówka
      • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: z Krakowem w tle IP: *.autocom.pl 15.09.04, 19:09
        Oj, właśnie skończyłam czytać "Miasto mojej matki" i po prostu CIESZĘ SIĘ, że
        istnieje ciąg dalszy ;-)
    • Gość: czekolada72 Re: z Krakowem w tle IP: *.ghnet.pl / 62.111.140.* 04.09.04, 18:37
      "Dziewczynka spoza szyby" Jadwigi Ruth Charlewskiej - dla dzieci
      Pitaval krakowski
      "Igraszki z czasem" Stanislawa Broniewskiego
      "Zemsta Stanczyka" Jerzego Piekarskiego
      "Wspomnienia" Wojciecha Kossaka
      • Gość: Kawka do PYZI i nie tylko Re: z Krakowem w tle IP: *.avamex.krakow.pl 06.09.04, 22:05
        Witam.Ksiazka ,którą wspomina Pyzia ,to "Dziwaczne dzieciństwo" Jadwigi Lorii
        (swietna,bardzo polecam).
        A oto inne moje propozycje :
        Hyacinthe Brabant"Helenka z Krakowa; kronika szczęsliwych czasów" (książka
        wydana dawno temu ,w serii KIK-u)
        Krystyna Grzybowska "I ja i Franuś"
        "Zuzia"
        Aniela Gruszecka"W grodzie żaków" (niegdyś wylałam sporo łez ,czytając opis
        śmierci Jerzego z Pienian...)
        Walery Przyborowski "Król Krak i królewna Wanda"
        Szalay-Groyle " W orlim gnieżdzie"( opowieść o dzieciństwie i młodości
        Bolesława Śmiałego.Z tej to książki
        po raz pierwszy dowiedziałam się ,że Bolesław miał-oprócz Władysława Hermana-
        jeszcze jednego brata)

Ewa Lach "Na latającym dywanie" (jedna z niezwykłych przygód rozgrywa się w
        dawnym Krakowie ; to własnie tam zostaje "przeniesiona" gromadka przyjaciół))

Gabriela Zapolska "Moralność pani Dulskiej"
        "Sezonowa miłość"(druga część tej powieści jest "krakowska")

Wincentyna Wodzinowska-Stopkowa "Portret artysty z żoną w tle"

Kornel Makuszyńaki , Marian Walentynowicz "O wawelskim smoku",
        "Wanda leży w naszej ziemi"
        jedna z powieści Kirka Douglasa ,chyba "Podarunek" (ale jeszcze sprawdzę).
        Pozdrawiam serdecznie.

• Gość: Kawka do PYZI i nie tylko Re: z Krakowem w tle IP: *.avamex.krakow.pl 06.09.04, 22:30
          Z ostatniej chwili:
          Józef Hen "Królewskie sny"(o Władysławie Jagielle i jego żonie Sonce )
          Anna Bojarska "Modrzejewska"
          Maria Szypowska "Jan Matejko wszystkim znany"
          Andrzej Banach "Ostatnia podróż" (wstrzasająca opowieść o odchodzeniu: o
          chorobie i umieraniu żony autora,
          jego wiernej towarzyszki wszystkich podróży po świecie- cudownej,wspaniałej
          kobiety- Elli Banachowej.Ta ekshibicjonistyczna wręcz spowiedż męża -
          świadomego własnych wad egoisty - wzrusza do głębi.Książka ozdobiona
          przepięknymi obrazami i rysunkami (portrety Elli malowało wielu artystów ,takze
          Nikifor). I w tle -ukochany przez Ellę Kraków;mieszkanie przy ulicy
          Mikołajskiej ,liczne "krakowskie" obrazki,krakowska klinika ,lekarze ....
          Przeczytrajcie,koniecznie! Pozdrawiam raz jeszcze.
          • tos.ka do PYZI i nie tylko Re: z Krakowem w tle 06.09.04, 23:26
            "slawa i chwala" iwaszkiewicz (fragmenty)
            "historia zoltej cizemki" domanska
        • Gość: Kawka do PYZI i nie tylko Re: z Krakowem w tle IP: 212.244.186.* 16.09.04, 11:43
          Witam. Nie "Podarunek", a "Taniec z diabłem" Pozdr.
    • Gość: natalicja Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 23:31
      Z dziecinstwa rowniez - "Petra" Marii Kruger, o dziewczynie, ktora si chciala uczyc i pojechala na uniwersyttwt przebrana za chlopaka. Nie pamietam dokladnie, kiedy rzecz sie dziala, ale chyba juz po Koperniku...

Jak ja tesknie za tymi wszystkimi ksiazkami z roznych bibliotek, w ktorych pewnie wzbudzilabym teraz szczere zdumienie, jesli jeszcze sa tam moje karty...
      • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: z Krakowem w tle IP: *.autocom.pl 16.09.04, 06:34
        He he, ja jestem "kryta", bo pożyczam na kartę córki... Ale to w dziecinnej. A
        jak się chciałam zapisać do młodzieżowej, to już mi nie pozwolili, bo tylko
        młodzież. Co za dranie!
        • Gość: Kawka do Gapowiczuwstydżsię Re: z Krakowem w tle IP: 212.244.186.* 16.09.04, 14:05
          Witam. Czy to zdarzyło się moze w Woj.Bibliotece przy ulicy Rajskiej ? Pozdr.
          • Gość: Gapowiczuwstydźsię do Gapowiczuwstydżsię Re: z Krakowem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:01
            He he, skąd wiedziałaś? Podobne doświadczenia?
        • Gość: blesia Re: z Krakowem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:11
          no cos ty??? ja wypozyczam w dzieciecej na karte meza i daja - ja nie mam bo
          nie mam meldunku w rwaszawie i musilabym wplacac kaucje, ostatnio czytalam
          wlasnie Cukiernie pod pierozkeim z wisniami! jak ja bym chciala miec na
          wlasnosc ta ksiazke!!!
        • natalicja Re: z Krakowem w tle 17.09.04, 10:37
          No wlasnie, chyba mi sie uda dopiero, jak dziecko (ktore jeszcze niepredko miec bede), dojedzie do wieku, w ktorym pani bibliotekarce bedzie mozna wmowic, ze z biblioteki moze juz korzystac, bo chyba niemowle nie wystarczy:(
          • czekolada72 Re: z Krakowem w tle 17.09.04, 13:19
            a na dzieci rodziny, znajomych lub sasiadow ? Moze posiadasz takowych? :))
            pozdr.
            • Gość: luli_l Re: z Krakowem w tle IP: *.microsoft.com 19.10.04, 15:30
              Dorota Terakowska - Babci Brygidy szalona podróż po Krakowie. Dzień i noc
              czarownicy

Olga Scherer - Psim swędem

Ponadto o Krakowie:

wspaniały album z akwarelami i wierszami Krzysztofa Ludwina - Kraków w
              akwarelach - polecam

Jan Adamczewski - Opowieści Starego Krakowa (dla dzieci)

Adrianna Ginał, Anna Szulc - Stacja Kraków

Pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka