pax_tibi 17.08.04, 17:56 poszukuję książek, których akcja rozgrywa się w Krakowie, serdecznie proszę o propozycje pozdrawiam pax Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunalovelight Re: z Krakowem w tle 17.08.04, 18:39 hmm, nie wiem, czy o taka literature Ci chodzi, ale... ...krakow przewija sie caly czas w autobiograficznej ksiazce magdaleny samozwaniec pt. 'maria i magdalena', co zreszta dziwne nie jest, bo przeciez autorka, jej slawna siostra i cala rodzina kossakow spedzili wiekszosc zycia w krakowie wlasnie... i jesli interesuje cie to miasto z okresu miedzywojnia i wczesniejszego, to bardzo polecam, milo sie to-to czyta :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: z Krakowem w tle IP: *.devs.futuro.pl 17.08.04, 18:47 Jakby na to nie patrzeć, to połowa tego, co napisał Wyspiański ma Kraków w tle...Bardzo różnorodny Kraków zresztą:) Szczególnie dziwną atmosferę ma w sobie I akt "Akropolis"... Jalu Kurek Żeleński w "Znaszli ten kraj" Przybyszewski w "Moich współczesnych" i wielu innych, ale to napiszą ci też inni, bo ja mam sklerozę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: z Krakowem w tle IP: *.pomorzany.v.pl 17.08.04, 18:49 Np. Olga Scherer-Psim swedem Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: z Krakowem w tle 17.08.04, 19:28 'przylądek dobrej nadziei' nowakowskiego, 'w moim krakowie nad wczorajszą wisła 'krygowskiego, cała masa lit wspomnieniowej z boską maria z mohrów kietlińska na czele był jeszcze jakiś koszmarny kryminał z serii srebrnego klucza, co niby w krakowie sie akcja rozgrywała, ale autor nawet planu miasta nie widział :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutta Re: z Krakowem w tle IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 17.08.04, 19:41 Historia żółtej ciżemki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:43 'Katecheci i frustraci' Marianny Świeduchowskiej (czyli duet M.Świetlicki, Dyduch). Opisuje wspolczesne srodowisko artystyczne Krakowa. Takie sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: z Krakowem w tle IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 17.08.04, 23:21 Z beletrystyką gorzej (ja z Warszawy), ale polecam historyczne "Hultaje, złoczyńcy, wszetecznice w dawnym Krakowie" Jana Kracika i Michała Rożka. I "życie codzienne w średniowiecznym Krakowie" Antoniny Jelicz Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: z Krakowem w tle 18.08.04, 16:15 Wiersz K. I. Gałczyńskiego "Zaczarowana dorożka", też fragmenty "Krzyżaków" H. Sienkiewicza oraz powieść biograficzna o J. Kochanowskim dla młodzieży (kiedyś lektura,ale nie znam autorki)"Kto mi dał skrzydła"-tu: dobry opis krakowskiego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: z Krakowem w tle IP: *.devs.futuro.pl 18.08.04, 17:07 Autorka "Kto mi dał skrzydła" nazywała się Janina Porazińska, książka ta z dużą determinacją prześladowała mnie w dzieciństwie i tym tłumaczę moją organiczną niechęć do tzw. powieści biograficznych (męczących straszliwie...) Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: z Krakowem w tle 18.08.04, 21:04 dzięki serdeczne za odzew! może jeszcze komuś wpadnie coś do głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deff Re: z Krakowem w tle IP: *.chello.pl 19.08.04, 17:57 Książki Natalii Roleczek " Kochana rodzinka i ja" oraz "Rodzinne kłopoty i ja" Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: z Krakowem w tle 19.08.04, 08:43 Jeszcze libretto spektaklu słowno-muzycznego,który kiedyś był grywany w operetkach i teatrach muzycznych "Farfurka królowej Bony" oraz powieść historyczna dla młodzieży "Paziowie króla Zygmunta". Nie jestem pewna, ale też fragmenty "Krysi bezimiennej".Trzeba by dodać jeszcze legendy krakowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: z Krakowem w tle IP: *.livingstonintl.com 20.08.04, 17:21 Wojciech Weclaw, "Powrot Absurdysty" wspolczesne opowidanie o czlowieku ktory zamieszkal w rodzinnym Krakowie po 8 latach pobytu w Kanadzie, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolka Re: z Krakowem w tle IP: *.cogeco.net 20.08.04, 21:00 Andrzej Pilipiuk - "Ksiezniczka" Pewnie pierwsza czesc pt Kuzynki tez ale nie czytalam wiec nie wiem. Historyjka o wampirach, niezbyt madra ale napisana z wdziekiem , no i Krakow jak zywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: z Krakowem w tle IP: *.avamex.krakow.pl 20.08.04, 22:07 Witam. Na razie przypomniałam sobie tylko kilka tytułów; Ryszard Kłyś"Anioły płakać będą " (opowieść o losach doktora Gary ,chirurga z nowohuckiego szpitala; wiele reminiscencji z czasów wojny ,stary Kazimierz itd. Ciekawostka : w latach siedemdziesiątych Kłyś był operowany przez pewnego znakomitego krakowskiego chirurga właśnie w tym szpitalu .I to doktor T.F. był pierwowzorem postaci glównego bohatera) Krystyna Zbijewska"Orzeł w kurniku" (rzecz o Stanisławie Wyspiańskim ) Książki dla dzieci i mlodzieży : H.Mortkowicz-Olczakowa "Kolorowe gwiazdy" Natalia Rolleczek "Gang panny Teodory" "Cesia" (nie tylko Kraków ,ale i Nowa Huta)- cykl o "kochanej rodzince" czyli; "Kochana rodzinka i ja" "Rodzinka Szkaradków i ja" "Rodzinne kłopoty i ja" Mira Jaworczakowa "Zielone pióro" (główna bohaterka Agatka przeprowadza się z mamą do Krakowa właśnie). Wkrótce znów się odezwę .Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: z Krakowem w tle IP: *.devs.futuro.pl 21.08.04, 12:57 Jak już się pojawił "Orzeł w kurniku" Zbijewskiej o Wyspiańskim ,to od razu dodam "Z Rodu Tytanów" Bodnickiego, również powieść biograficzną o Wyspiańskim (ale zastrzegam, że straszliwy badziew i zgrzytałam nad nim zębami - w moim rankingu znienawidzonych powieści biograficznych zajmuje drugie miejsce po grafomańskiej powieści Bojarskiej "Biedny OSCAR" (wiadomo o kim...) A w ogóle wspaniałe są listy młodego Wyspiańskiego - wydane prez WL w kilku tomach - to jest Kraków prawdziwy i Kraków w jego wyobraźni- niezwykle dziwaczny - naprawdę warto, bo tak dziwnej atmosferze nie sposób się oprzeć... Odpowiedz Link Zgłoś
zagubiona_galaktyka "Kuzynki" 31.08.04, 08:25 A. Pilopiuka tez sie dzieja w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 12:12 ...no i Pilch oczywiscie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: z Krakowem w tle IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.08.04, 12:18 Ryszard Sadaj, "Terapia Pauliny P". Współczesna polska powieść, właściwie to babskie czytadło, ale nie najgorsze i jak najbardziej "krakowskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levti Re: z Krakowem w tle IP: *.ists.pl / *.ists.pl 21.08.04, 13:08 Książki Izabeli Sowy:"Smak świeżych malin","Cierpkość wiśni" i "Herbatniki z jagodami".Literatura lekka,ale polecam,bo czyta sie świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levti Re: z Krakowem w tle IP: *.ists.pl / *.ists.pl 21.08.04, 13:09 Takze "Klątwy,mikroby i uczeni" Zbigniewa Święcha. Odpowiedz Link Zgłoś
jejowannabe A skoro maliny 21.08.04, 16:11 to Siofry O'Donovan "Malinski". I inne: muzyka.onet.pl/lampa/1175045,2007,1,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 19:55 Jest taka przecudowna książka Andrzeja Kijowskiego "Dziecko przez ptaka przyniesione", gdzie pewien "uroczy" chłopiec doprowadza do upadku nie tylko swój ród, ale i porządek polityczny w państwie czasów Piłsudskiego... Jedna z najbardziej krakowskich ksiązek, jakie istnieją, bardzo polecam... Tochę po gombrowiczowsku groteksowa, i rewelacyjnie napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert-not saint Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 20:55 polecam "Wladce Lewawu" Doroty Terakowskiej. ksiazka niby dla dzieci, ale kazda powiesc terakowskiej "cos w sobie ma"... p.s. akcja ksiazki wlasciwie nie do konca rozgrywa sie w krakowie, przynajmniej nie takim krakowie jaki znamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalicja Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 00:05 Skoro juz o Terakowskiej mowa, to w "Ono" sa fragmenty krakowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kassik Re: z Krakowem w tle IP: *.crowley.pl 21.08.04, 23:28 nie wiem czy juz ktoś tego nie napisał,ale dwie książki Pilipiuka-"Kuzynki" i "Księżniczka"- swoją drogą polecam-kawałek dobrej polskiej literatury z elementami fanazy(duuuużymi ;) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cjkls Re: z Krakowem w tle IP: *.arcor-ip.net 22.08.04, 02:30 `Zygmuntowskie czasy` Kraszewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: z Krakowem w tle 22.08.04, 10:06 Przyłbice i kaptury Kazimierza Korkozowicza - fragmenty oraz powieść historyczna dla dzieci M. Smolarskiego Muzykanci króla jegomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adio Re: z Krakowem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 14:30 "Zaklęte rewiry" Worcela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: z Krakowem w tle IP: *.bremultibank.com.pl 22.08.04, 14:53 Dziewczynk w czerwonym płaszczyku" Romy Ligockiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: z Krakowem w tle 22.08.04, 15:05 Kornel Filipowicz ''Ulica Gołębia'' a. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.dora Re: z Krakowem w tle 23.08.04, 09:35 ”Lekcja miłości”, Marek Harny. Średnio ciekawe, ale Krakowa dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: z Krakowem w tle 23.08.04, 13:37 "Doktor Twardowski" J. Broszkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
lpartyka Re: z Krakowem w tle 23.08.04, 15:12 pewien krakowski akademik jest miejscem akcji i jednym z bohaterow "Sęk pies brew" Adama Wiedemanna Odpowiedz Link Zgłoś