Gość: outsider21 IP: *.rybnet.pl 20.09.04, 21:24 "Dżuma" i inne wspaniałe dzieła Alberta Camusa w dużej mierze przyczyniły sie do ukształtowania mojego światopoglądu. Stanowią one ogromną wartość aksjologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: outsider21 Dżuma IP: *.rybnet.pl 20.09.04, 21:24 "Dżuma" i inne wspaniałe dzieła Alberta Camusa w dużej mierze przyczyniły sie do ukształtowania mojego światopoglądu. Stanowią one ogromną wartość aksjologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Diltheya Re: Dżuma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 10:07 A może posiadaja wartość aksjologiczną? O ile w ogóle wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astald Re: Dżuma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 12:09 a czy przypadkiem "wartość aksjologiczna" to nie "masło maślane"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Aksjologia IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 21.09.04, 13:41 aksjologia nauka o wartościach (gr. aksios - godny, cenny), czyli ogólna teoria wartości, zajmująca się badaniem i wyjaśnianiem ich natury, podstawami i kryteriami wartościowania, budowaniem ich hierarchii, a także badaniem funkcjonowania wartości w danej zbiorowości społecznej i kulturze. Aksjologia oznacza także konkretny system (hierarchię) wartości leżący u podstaw poglądów danego człowieka, przyjęty przez niego świadomie lub nieświadomie za punkt wyjścia wartościowania. Od przyjętej aksjologii (systemu wartości) zależy stosunek człowieka do reguł zachowania (norm prawnych i obyczajowych) i jego sądy wartościujące (oceny) wyrażające dodatnie lub ujemne ustosunkowanie się do kogoś lub do czegoś. Aksjologia w takim znaczeniu odgrywa więc ważną rolę w życiu każdego człowieka, a jest ona ważna szczególnie w odniesieniu do ludzi pełniących funkcje kierownicze, bądź publiczne. A poza tym to artykul Cezarego Polaka bardzo cieniutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Dżuma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:47 coś mi tu pachnie tautologią:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malmariebe Re: Dżuma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 17:20 Dodajmy, że i snobistyczą; sądząc po języku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorick "Dziennik roku zarazy" Daniela Defoe IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 14:15 Czytał ktoś? Książka o kilka wieków wcześniejsza; akcja dzieje się w Londynie ogarniętym epidemią dżumy roku 1665. Uderzająco podobne są "Dżuma" i "Dziennik..." - jeśli chodzi o nastrój i przedstawioną rzeczywistoś. Camus zresztą inspirował się tamtą książką (co powinno być chyba ujęte w artykule). Dzieło Defoe jest dla mnie pod wieloma względami lepsze, w każdym razie warto przeczytać obie książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Bakcyl dżumy IP: 212.160.172.* 21.09.04, 15:07 Oran jest piękny ! Któż to pisze o tym mieście oceniajac je jako brzydkie . Szkoda czasu na dalsze czytanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: Bakcyl dżumy IP: *.226.129.97.Dial1.Dallas1.Level3.net 21.09.04, 18:05 Dla mnie Camus i jego tworczosc jest jak szklanka czystej, chlodnej wody w upalne poludnie. Wracam do niego zawsze, gdy swiat mi sie wali, zawsze odswiezona i naladowana pozytywna energia. Mam do niego bardzo osobisty (prawie milosny!) stosunek. Dzieki ludziom jak on, swiat ma szanse pezetrwac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JiMC Błędy IP: 192.193.221.* 22.09.04, 14:40 Tylko dlaczego już w pierwszym zdaniu tej książki - wydanej pod patronatem "Gazety" - jest błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Błędy IP: *.czes.gazeta.pl 22.09.04, 18:52 Jaki błąd znalazłeś? Już kilka razy czytałem motto i pierwsze zdanie i chyba jestem ślepy, albo mam wyjątkowy egzemplarz, bo niczego takiego nie zauważyłem Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: Bakcyl dżumy 22.09.04, 16:20 Człowiek jest dobry.Mój komentarz do Dżumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citron ŚWIAT PARADOKSÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:50 Świat paradoksów... dajcie spokój, czy jeszcze nikt nie otrzeźwiał z bajek?.. :/ Książki nie przeczytałem, ale zrobię to - i myślę, że będę się spierał z autorem - nie lubie łatwizny i fałszowania.. ..może by tak opisywać rzeczywistość (dać spokój idealizowaniu)? oby lektura była lepsza niż te recenzje 'achów'... Odpowiedz Link Zgłoś