Dodaj do ulubionych

Bakcyl dżumy

IP: *.rybnet.pl 20.09.04, 21:24
"Dżuma" i inne wspaniałe dzieła Alberta Camusa w dużej mierze przyczyniły sie
do ukształtowania mojego światopoglądu. Stanowią one ogromną wartość
aksjologiczną.
Obserwuj wątek
    • Gość: outsider21 Dżuma IP: *.rybnet.pl 20.09.04, 21:24
      "Dżuma" i inne wspaniałe dzieła Alberta Camusa w dużej mierze przyczyniły sie
      do ukształtowania mojego światopoglądu. Stanowią one ogromną wartość
      aksjologiczną.
      • Gość: uczeń Diltheya Re: Dżuma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 10:07
        A może posiadaja wartość aksjologiczną? O ile w ogóle wiesz o czym piszesz.
        • Gość: astald Re: Dżuma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 12:09
          a czy przypadkiem "wartość aksjologiczna" to nie "masło maślane"?
          • Gość: Roman Re: Aksjologia IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 21.09.04, 13:41
            aksjologia
            nauka o wartościach (gr. aksios - godny, cenny), czyli ogólna teoria wartości,
            zajmująca się badaniem i wyjaśnianiem ich natury, podstawami i kryteriami
            wartościowania, budowaniem ich hierarchii, a także badaniem funkcjonowania
            wartości w danej zbiorowości społecznej i kulturze.

Aksjologia oznacza także konkretny system (hierarchię) wartości leżący u
            podstaw poglądów danego człowieka, przyjęty przez niego świadomie lub
            nieświadomie za punkt wyjścia wartościowania. Od przyjętej aksjologii (systemu
            wartości) zależy stosunek człowieka do reguł zachowania (norm prawnych i
            obyczajowych) i jego sądy wartościujące (oceny) wyrażające dodatnie lub ujemne
            ustosunkowanie się do kogoś lub do czegoś. Aksjologia w takim znaczeniu odgrywa
            więc ważną rolę w życiu każdego człowieka, a jest ona ważna szczególnie w
            odniesieniu do ludzi pełniących funkcje kierownicze, bądź publiczne.

A poza tym to artykul Cezarego Polaka bardzo cieniutki.
          • Gość: pszemcio Re: Dżuma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:47
            coś mi tu pachnie tautologią:)
      • Gość: malmariebe Re: Dżuma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 17:20
        Dodajmy, że i snobistyczą; sądząc po języku...
    • Gość: Yorick "Dziennik roku zarazy" Daniela Defoe IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 14:15
      Czytał ktoś? Książka o kilka wieków wcześniejsza; akcja dzieje się w Londynie
      ogarniętym epidemią dżumy roku 1665. Uderzająco podobne są "Dżuma"
      i "Dziennik..." - jeśli chodzi o nastrój i przedstawioną rzeczywistoś. Camus
      zresztą inspirował się tamtą książką (co powinno być chyba ujęte w artykule).
      Dzieło Defoe jest dla mnie pod wieloma względami lepsze, w każdym razie warto
      przeczytać obie książki.
    • Gość: go Re: Bakcyl dżumy IP: 212.160.172.* 21.09.04, 15:07
      Oran jest piękny ! Któż to pisze o tym mieście oceniajac je jako brzydkie .
      Szkoda czasu na dalsze czytanie .
      • Gość: marlena Re: Bakcyl dżumy IP: *.226.129.97.Dial1.Dallas1.Level3.net 21.09.04, 18:05
        Dla mnie Camus i jego tworczosc jest jak szklanka czystej, chlodnej wody w
        upalne poludnie. Wracam do niego zawsze, gdy swiat mi sie wali, zawsze
        odswiezona i naladowana pozytywna energia. Mam do niego bardzo osobisty (prawie
        milosny!) stosunek. Dzieki ludziom jak on, swiat ma szanse pezetrwac.
    • Gość: JiMC Błędy IP: 192.193.221.* 22.09.04, 14:40
      Tylko dlaczego już w pierwszym zdaniu tej książki - wydanej pod
      patronatem "Gazety" - jest błąd?
      • Gość: szcz Re: Błędy IP: *.czes.gazeta.pl 22.09.04, 18:52
        Jaki błąd znalazłeś? Już kilka razy czytałem motto i pierwsze zdanie i chyba
        jestem ślepy, albo mam wyjątkowy egzemplarz, bo niczego takiego nie zauważyłem
    • nutta Re: Bakcyl dżumy 22.09.04, 16:20
      Człowiek jest dobry.Mój komentarz do Dżumy.
    • Gość: citron ŚWIAT PARADOKSÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:50
      Świat paradoksów... dajcie spokój, czy jeszcze nikt nie otrzeźwiał z bajek?.. :/
      Książki nie przeczytałem, ale zrobię to - i myślę, że będę się spierał z
      autorem - nie lubie łatwizny i fałszowania..
      ..może by tak opisywać rzeczywistość (dać spokój idealizowaniu)?
      oby lektura była lepsza niż te recenzje 'achów'...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka