Gość: fod IP: 194.150.207.* 18.12.04, 18:18 Czy znacie może dobre kompendium wiedzy na temat specyfiki kultury, dziejów Żydów w Polsce? Interesuje mnie przede wszystkim Polska międzywojenna.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cloe Re: Żydzi w Polsce IP: *.crowley.pl 18.12.04, 18:22 odsylam do Forum Zydow Polskich lub Gmina Wyznaniowa Zydowska w Warszawie . Wystarczy wpisac w przegladarke A juz tam na pewno dojdziesz do zrodla pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Żydzi w Polsce 18.12.04, 22:58 "Najnowsze dzieje Żydów w Polsce", red. Jerzy Tomaszewski "Żydzi w Polsce. Leksykon", red. Jerzy Tomaszewski i Andrzej Żbikowski A najłatwiej sobie sprawdzić przez hasła przedmiotowe w katalogu Biblioteki Narodowej: www.bn.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volny Re: Żydzi w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:21 Również polecam opracowania Tomaszewskiego, oparłem na nich sporą część mojej pracy magisterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Żydzi w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:23 Jest jeszcze seria "zydzi Polscy" wydawana przez Ośrodek Karta, ale te wspomnienia dotyczą głównie okresu II Wojny Światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kotmaurycy Re: Żydzi w Polsce 19.12.04, 10:44 Dzieje Żydów w Łodzi 1820-1944. Wybrane problemy. (Więc nie kompendium, ale ciekawa rzecz). Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 1991. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Żydzi w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:22 1.'Miedzywojenna poezja polsko-zydowska. Antologia' oprac. E. Prokop-Janiec (Universitas) 2. E. Prokop-Janiec 'Miedzywojenna literatura polsko-zydowska jako zjawisko kulturowe i artystyczne' (Universitas) Odpowiedz Link Zgłoś