gph 21.03.05, 12:48 swego czasu ozdoba wielu półek trzeba przyznać, ze nadal nieźle się prezentują w swoich odświętnych oprawach i mogłyby ozdobić niejedną półkę nowo zbudowanego domu ładne to były wydania. zaprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ydorius Re: Dzieła Wybrane Lenina 21.03.05, 14:52 o, nie tylko półek. kiedyś trzy tomy Kapitału i jeden Anty-Duhring Engelsa zastępowały mi złamaną nogę łóżka. Nie muszę dodawać, że budziłem się w nastroju rewolucyjnym, nucąc Międzynarodówkę? :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. violentowy świat braci y Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Dzieła Wybrane Lenina 21.03.05, 14:55 Hm. Jednak socjologiczne wykształcenie sporo daje. Widzę: Lenin, myślę: Marks. Muszę chyba się nad sobą zastanowić :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. violentowy świat braci y Odpowiedz Link Zgłoś
gph ha! gdybyś podpierał łóżko tomem 21.03.05, 15:15 "o prawie narodów do samostanowienia" czy też pozycją "trzy źródła i trzy części składowe marksizmu" być może budziłbyś się i z płomieniem w oku przemawiał "o dwuwładztwie" "do robotników, żołnierzy i chłopów" :DD Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: Dzieła Wybrane Lenina 21.03.05, 16:07 Wydania w skórkowych oprawach na tzw papierze biblijnym kosztowały po 2 zł za egzemplarz(a może mniej???)Na filozofii marksistowskiej nie trzeba było robić notatek, wstarczyło kupić i wydrzeć potrzebną kartkę.Na pewno te dzieła nie zdobiły polskich półek, ale można było się wykazać w czasie zbiórek makulatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Dzieła Wybrane Lenina IP: *.czestochowa.agora.pl 21.03.05, 21:26 A o który wydaniu mówisz? Najładniejsze było z lat 50. - w niebieskiej skórce z tłoczonym profilem autora. Ostatnie ukazało się chyba pod koniec lat 80. i było w białych obwolutach z dużymi literami Lenin na grzbiecie. Ładna rzecz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novax Re: Dzieła Wybrane Lenina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:28 Heh miło poczytać o dziełach wujka Lenina, jak było w zwyczaju mówić:), mi się ostał 1 tom najstarszego wydania. W istocie ładna rzecz, ale merytorycznie cienko:) Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Dzieła Wybrane Lenina 22.03.05, 01:16 ciekawe czy ktoś to czytał? Ale Wam się gph i Ydek na wspomnienia zebrało... i straszno i smieszno;P Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Lenin to male miki.... 22.03.05, 01:23 Ja to dopiero mam cymelia! Np. zyciorys towarzysza Kim Ir Sena, po polsku - wydany w Korei!!! Ze zdjeciami! Oczywiscie papier kredowy. Okladka sztywna z pazlotkiem. Cos pieknego! KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
gph heh doktorze.. a z drugiego bieguna propagandy 22.03.05, 10:50 wpadło mnie w ręce dzieło Wandy Wasilewskiej "Ojczyzna" wydanie tużpowojenne na papierze przypominającym pożółkły toalietnyj rogi pozaginane robotnicze palce odciśnięte tu i ówdzie gdyby zbadac linie papilarne być może by się okazało że Wincenty Pstrowski poczytywał tę książeczkę w krótkich chwilach na zaczerpnięcie tchu przed kolejną ścianą węgla ;) Odpowiedz Link Zgłoś