Gość: Adam IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 19.04.05, 22:20 witam jak w temacie, prosze o podanie tytulow ksiazek czy filmow, w ktorych spotykamy sie z motywem dziecka zlego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ann Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.chello.pl 19.04.05, 22:28 w "Dwóch księżycach" Barańskiego (bo Kuncewiczowej nie czytałam) był motyw złego chłopaka - w filmie jego matką była Zofia Merle. Takie chłopaczysko, co to za nic miało rodzicielskie polecenia (m.in. miał zanieść wyprane, wyprasowane koszule do miasteczka) i przepadało na całe dnie w kaziemierzowskich parowach i wąwozach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja czyli nie ty Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.05, 23:27 A co... jutro matura a prezentacja niegotowa ??? hmm a co powiesz na Władce much Goldinga... Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: dzieci złe w literaturze i filmie 19.04.05, 23:46 skoro padło nazwisko Goldinga - to nie mogę przemilczeć Kenzaburo Oe "Zerwać pąki, zabić dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:33 Pochwala macochy (ten to wcielone diable)... Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: dzieci złe w literaturze i filmie 19.04.05, 23:43 Może coś znalazłoby się w "Czarnej Wenus" A.Carter i proponuję "odkurzyć" J.Kosińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: dzieci złe w literaturze i filmie 19.04.05, 23:45 Jacek i Placek w "o dwóch takich, co ukradli księżyc" Janusz Smoliwąs-"Ballada o Januszku" Sławomira Łubińskiego Dante Clerricuzzio w "Ostatnim donie" Mario Puzo Jak mi się coś jeszcze przypomni, to dopiszę! Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: dzieci złe w literaturze i filmie 19.04.05, 23:48 "Carrie" Kinga, miłe dzieci na pewno nie były w stosunku do niej. Ale w zamian dostały niezłą nauczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Andersen... 19.04.05, 23:52 z baśni m.in. "Dziewczynka która podeptała chleb", choć pojęcia złe jest względne, ważne czy przychodzi opamiętanie i skrucha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Andersen... IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.04.05, 00:16 Filmowo: Ballada o Januszku:D:D:D Ring, często produkcje ringopodobne, Wioska Przeklętych (jeśli traktować kosmiczne dzieci jako dzieci:D). Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: skoro "Wioska przeklętych"... 20.04.05, 00:24 to, idąc tym samym tropem "niesamowitości z elementami horroru", może: Ira Levin "Dziecko Rosemary"? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: skoro "Wioska przeklętych"... 20.04.05, 17:09 Ale nie wiadomo naprawdę, czy to złe dziecko było! Jeszcze: "Pinokio" (drewnianego pajaca można chyba uznać za dziecko?) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: dzieci złe w literaturze i filmie 21.04.05, 19:17 Pamietam ten film "Ballada o Januszku". Kilka scen do dzis utknelo mi w pamieci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 13:55 A ja pomyślałam o czymś bliższym "Noce i dnie" i Tomaszek, to nie było dobre dziecko.... Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: dzieci złe w literaturze i filmie 21.04.05, 19:11 Hanka, ze "Słoneczka" Marii Buyno Arctowej. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: dzieci złe w literaturze i filmie 22.04.05, 20:33 Do pary: Wandzia z "Buleczki" Jadwigi Korczakowskiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: dzieci złe w literaturze i filmie 21.04.05, 19:29 Kola z opowiadania Czechowa ''Zły chłopiec''. Niedobry chłopczyk !!! Na końcu przykładnie ukarany :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan serialu Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 20:26 Motyw dziecka złego (ale czy tak do końca?) jest ukazany w serialu "Pierwsza miłość" (na Polsacie leci o 18 od poniedziałku do czwartku; a konkretnie chodzi o brata Pawła, jak on ma na imię?) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: dzieci złe w literaturze i filmie 22.04.05, 20:33 Pasuje tu chyba "Betonowy ogrod" Iana McEwana. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: dzieci złe w literaturze i filmie 22.04.05, 20:51 film "Omen", film i książka "Rosemary's baby", fim i książka "Trzynastka" Dwie siostry Kopciuszka, rodzeństwo Brzydkiego Kaczątka itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 11:49 Też nad tą książką myślałam, choć to zło wzięłabym jednak w cudzysłów. Nie takie one złe, może bardziej grzeszne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan serialu Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 07:30 Przypomniało mi się. Mariusz ma na imię brat Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja czyli nie ty Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.05, 22:32 a może Tajemniczy ogród??? Mary i Colin. Na początku dwoje najbardzioej antypatycznych, rozpuszczonych, brzydkich i wstrętnych bachorów, potem dwoje radosnych dzieci. Fajna przemiana :) nie wiem czy chodzi o przemianę ale to jest argument że nie wszystkie dzieci sa z gruntu zle Mary i Colin się zmienili na lepsze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 23:05 Doskonale opisane zło trawiące duszę dorastającego chłopca, niedoszłego, na szczęście, bożyszcze Tomasza, imię uleciało mi z głowy, ale scena, dzięki której główny bohater wyrywa się spod wpływu chłopaka, który chce rzucić wyzwanie Bogu i profanuje hostię jest po prostu obłędna,wow.Chodzi mianowicie o Dolinę Issy Miłosza. Z filmowych pamiętam obraz z Culkinem w roli ciężko chorego z zazdrości o miłość matki chłopca,który usiłuje wyeliminować rywala, też małego chłopca. Dość przygnbiający film;( Tytuł w odmętach pamięci, niestety chwilowo ukrytych;) Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: dzieci złe w literaturze i filmie 23.04.05, 14:10 Jacqueline z "Domu przestępców" A. Christie. Też pod tytułem "Dom zbrodni". Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Film... 23.04.05, 14:43 Dobry film czarno-biały - "Abel twój brat" w reż. Janusza Nasfetera: www.wiz.com.pl/lpff/film.asp?viMenu=104&viOID=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdamusi Re: dzieci złe w literaturze i filmie IP: *.kalisz.mm.pl 24.04.05, 20:19 Tomasz z Doliny Issy nie byl zlym dzieckiem, moze troche zagubionym, duchowa sierota,czuł sie inny, choc faktycznie "ze smierci babki odczuwal nawet przyjemnosc" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: dzieci złe w literaturze i filmie 24.04.05, 23:57 Feri Acz- "Chłopcy z Placu Broni" lideria.pl/img_big/28744.jpg Odpowiedz Link Zgłoś