monostereo 05.10.05, 16:15 Osobiście polecam Alchemika,Cień Wiatru,Po słowiczej podłodze,Na posłaniu z trawy. A Wy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blue.berry Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:44 a dlaczego? jesli cos sie poleca to warto napisac o tym chocby pare slow. moze wspomniec autorow polecanych ksiazek:) poza tym mam niejasne wraznie ze takich watkow juz pare bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 05.10.05, 16:49 ja polecam wycieczkę po forum, na którym polecono już setki wspaniałych książek, oraz stawianie przecinka przed "który" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.autocom.pl 05.10.05, 17:10 Ja również polecam przejrzenie forum. Jeśli zaś jesteśmy przy interpunkcji, to Żabo przed "oraz" nie stawiamy przecinka. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 06.10.05, 11:20 A przecinek (myślnik) przed i po "żabo"? Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Broniac Pelagii 06.10.05, 17:18 Maestro Kmicic, w obronie Zaby interpunkcyjnej proponuje maestro najpierw przeczytanie postu Frog-Pelagii na glos zgodnie z rytmika dyktowana uzywanymi znakami przestankowymi, a ew. nastepnie w wypadku odczucia dysonansu odwolywanie sie do regulek szkolnych. Z uklonami, goracy milosnik przecinkow przed "i", nienietoperz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Broniac Pelagii IP: *.autocom.pl 06.10.05, 19:55 Wypraszam sobie "maestro". To po pierwsze. Po drugie zaś zgodnie z Twoim tokiem myślenia (który jest - moim skoromnym zdaniem - jakąś piramidalną gramatyczną aberracją) autorka postu również miała prawo nie stawiać przecinka przed wyrazem "który". Bez wyrazów uszanowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: Broniac Pelagii 07.10.05, 09:58 Uff. Nadal proponuje przeczytanie zdania Pelagiowego. Potem proponuje probe przeczytania na glos zdania w zasadzie dowolnego zdania zawierajacego slowo "ktory" bez zatrzymania sie na polsekundke przed takowym - obstawiam, ze raczej sie nie uda. A np. przecinek przed "i' ( a w zasadzie przed "and" ) ma po angielsku nawet swoja nieoficjalna nazwe: Oxford comma. Z wyrazami uszanowania, nntpz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: Broniąc Pelagii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 11:09 Krakowskim targiem popierając nienietoperza oraz żabę (pelagię, zresztą) proponuję zamianę "oraz" na "a także" i wtedy przecinek sam się obroni, n'est pas? Nawiasem mówiąc ja postawiłabym w tym miejscu nawet kropkę. A co nie wolno mi? Niektórym "forumiarzom" życzę więcej luzu. Oraz pozdrawiam nieustająco żabę - niech sie wyzłośliwia na zdrowie. Z jakim wdziękiem to czyni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.f.strato-dslnet.de 05.10.05, 17:33 To nie ladnie kogos poprawiac i krytykowac. Watkow na ten temat bylo wiele i co z tego? Na rozne tematy bylo juz kilka lub nawet kilkanascie watkow, a ty zreszta czepiasz sie kazdego. To jest forum o ksiazkachi i uwazam, ze kazdy moze pisac i zakladac watki jakie chce, bo pomysl sama ile tematow mozna wymyslac, aby sie nie powtarzac? Gdyby kazdy watek moglby istniec tylko raz to by na forum byloby pusto, albo poszczegolne watki bybyby tak pelne ze juz by nikt niczego nie odnalazl, jak np. watek "Co teraz czytasz". Pozdrawiam Mania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry do Mani IP: *.aster.pl 05.10.05, 21:39 cooz, mozna by polemizowac czy latwiej znalezc cos w jednym watku ktory ma okolo 800 wpisow czy w 20 ktore maja wpisow kilkanascie lub kilkadziesiat. poza tym glowna chyba kwestia jest umiejetnosc zalozenia watku tak aby byl on ciekawy i inspirujacy dla innych. i nie sadze by taki temat jak literatura zagrazal nam wyczerpaniem sie pomyslow na ciekawe tematy. polecanie ksiazek jest oczywiscie bardzo dobra rzecza i pewnie wiele osob na tym skorzystalo. jednakze samo wymienienie tytulow jak dla mnie kompletnie nic nie oznacza. pominiecie zas autorow uwazam zas za kompletna ignorancje ktora powoduje ze autor owego postu przestaje byc wiarygodny. poza tym pamietajmy ze wszyscy tutaj jestesmy zwyklymi anonimowymi ludzmi - co mi z tego ze jakis iks czy igrek cos poleci. gdy poleca jakis fachowiec (slawa, znawca, pisarz, krytyk itp) lub osoba ktorej gusta znam, wiem ze takie polecenie jest cos warte. a tak? a tak to by wypadalo napisac dlaczego sie poleca dane tytuly, co w nich urzeklo, zachwycilo, zaciekawilo. wlac w to polecenie troche serca, aby ujac czytaczy swoim wlasnym zaangazowaniem. zeby pokazac ze naprawde zalezy nam na podzieleniu sie z innymi kawalkiem dobrej literatury. bo inaczej to troche przypomina kelnera w restauracji ktory poleca schab, pomidorowa i danie dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.a / 212.103.211.* 05.10.05, 19:42 "Flaki z nietoperza" - najlepsza książka tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 05.10.05, 19:51 ja już przestałam polecać, ale każdy kiedyś zaczynał, żabo miła. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 06.10.05, 12:14 Moim zdaniem to całe forum jest o tym, o polecaniu bądź odradzaniu ksiązek... Odpowiedz Link Zgłoś
malgos1111 Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 06.10.05, 13:02 ja tez zuwazłyłam, że koleżanka żaba lubi robić uszczypliwe uwagi.myślę, że to forum nie służy wytykaniu sobie błędów i tego, że jakiś temat został już wcześniej poruszony. może jest to specyficzne poczucie humoru, które nie każdy akceptuje. tak czy inaczej to już nie pierwszy raz, kiedy taki komentarz spotkał się z negatywną reakcją forumowiczów. może warto się nad tym zastanowić. moim zdaniem wątki o najciekawszych przeczytanych książkach są jak najbardziej ok. dzięki nim odkryłam parę niesamowitych lektur. za co bardzo Wam dziekuję:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.f.strato-dslnet.de 07.10.05, 21:40 moze rzeczywiscie jest to jekis specyficzny humor. no bo czepianie sie prawie kazdego watku, poprawianie (np. garmatyki), zlosliwe uwagi wraz z wklejaniem jakiegos linku, robienie na sile porzadku na forum, ustawianie w katach to wlasnie humor lipy55 fuj mam na mysli zaby_pelagii. Kobieta ma widocznie z soba jakis problem i wyzywa sie, kryjac pod nikami, na ludziach. wydaje mi sie, ze jezeli ktos uwaza sie za tak inteligentnego aby zwracac uwage i pouczac innych to powinien zaakceptowac roznych ludzi. Nie kazdy bowiem jest tak oczytany jak zaba. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 06.10.05, 13:09 Poleciłbym cosik , ale nadajemy na odmiennych częstotliwościach . "Alchemik" jak dla mnie , to taka powiastka napisana lewą ręką przez praworęcznego efekciarza . Trochę z Borgesa , trochę z Saint-Exuperego , odrobina egzotyki i Łazika z Tormesu . Nic wielkiego . A niech ci bedzie : polecam I.Calvino "Jeśli podrózny zimową porą..." Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz 06.10.05, 17:01 Jeśli zimową nocą podróżny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aretha Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.10.05, 12:51 "Madame" Libery - wspaniała i ambitna powieśc o miłości "Mitomanka" Mary Morrissy - odtworzenie życia Franciszki Szanckowskiej, która przez całe życie podawała się za księzniczke Anastazje, z carskiej rodziny Romanowów, a po smierci odkryto mistyfikację. Na faktach. Super "Frida" Mujica- tak samo dobra jak film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: Wspaniałe Książki Które Polecasz IP: *.f.strato-dslnet.de 07.10.05, 21:41 podpisuje sie pod "Madame"! czyli rowniez polecam:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś