Gość: janusz IP: *.zab.cdp.pl, / *.kat.cdp.pl 22.10.02, 22:15 Proszę o podpowiedzi tych najpiękniejszych Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryża małpa Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: proxy / *.lublin.mm.pl 22.10.02, 22:50 Polecam " Pocałunek kobiety - pająka" - dwaj facecie siedzą w jednej celi - gej i rewolucjonista - dla zabicia czasu gej opowiada temu drugiemu filmy, opiekuje sie nim w czasie choroby... przy czym totalne zaskoxczenie w połowie książki. Zakończenia nie zdradzę , żeby nie psuć napięcia. napisał to chyba Puig (?).Napewno na "p". Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 23.10.02, 07:41 Remarque ''Trzej towarzysze''. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.zab.cdp.pl, / *.kat.cdp.pl 24.10.02, 00:04 Dziękki piękne za te, proszę o jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 02:44 Książki Antoine's de Saint-Exupery. W "Małym Księciu" są świetne definicje przyjaźni, a w innych książkach wspaniałe opisy. Zacytuję, niestety z pamięci: "Jakąż cudowną rzeczą jest telegram, który budzi cię w środku nocy: <przyjeżdżaj, jesteś mi potrzebny!> Szybko znajdujemy przyjaciół, którzy nam pomagają, musimy zasłużyć na tych, którzy żądają, byśmy im pomogli." itp... :) "Grek Zorba" Nikosa Kazantsakisa również jest książką o przyjaźni... także "Nocny Kowboj" (autor: James Leo Herlihy)... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcoiris Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: 217.153.4.* 24.10.02, 10:50 Podobno najnowsza książka "Serce w ogniu" Evansa (autor "Zakilnacza koni") jest o przyjaźni wystawionej na próbę...podobno piękna. Dopiero co ją dostałam i jeszcze nie zdążyłam się za nią zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: 62.89.79.* 25.10.02, 22:53 Wielkie dzieki. Prosze o nastepne Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.proxy.aol.com 26.10.02, 15:50 kathy Garner "Losing Gemma" Nie jest to taka czysta przyjazn, ale ksiazka jest do przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.zab.cdp.pl / *.kat.cdp.pl 21.11.02, 23:44 Proszę o kolejne tytuły książek o przyjaźni. Będę wdzięczny - bo to uczucie zdeptane przez polityków (przyjaźń polsko-radziecka) i wymaga przypomnienia, czym naprawdę jest. Dopominam się o to, bo po prostu wierzę w przyjaźń i prawdziwych przyjaciół. Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 22.11.02, 03:01 -Amy Tan "Klub radości i szczęścia" (sfilmowana) -Fanny Flagg "Smażone zielone pomidory" ( też sfilmowana) -Rebecca Wells "Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood" Nie czytałam po polsku, nie wiem, czy już jest przetłumaczona . Za to wiem, że właśnie robią film. -Dai Sijie " Balzac and the Little Chinese Seamstress". jeszcze nie tłumaczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 25.11.02, 13:06 M. Albom: Niezapomniana lekcja życia. Wtorki z Morriem W. Warton: Ptasiek Odpowiedz Link Zgłoś
hucz3 Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 26.11.02, 22:16 "Palcie ryż każdego dnia" -Hłaski Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 myszy i ludzie - john steinbeck 22.11.02, 09:13 zdecydowanie najpiekniejsza i najbardziej przejmujaca ksiazka o przyjazni jaka czytalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: myszy i ludzie - john steinbeck IP: *.dyn.optonline.net 26.11.02, 04:57 bukowski27 napisał: > zdecydowanie najpiekniejsza i najbardziej przejmujaca ksiazka o przyjazni jaka > czytalem... Ja tez tak mysle,chociaz nie czytalem ksiazki. Ale ogladalem film pt."of mice and men" z Gary Sinise i John Malkovich w rerzyseri Gary Sinise. Mam go nagranego na tasmie i ogladam go z czestotliwoscia okolo raz na 2-3 tygodni, i coraz wiecej tam znajduje. Tam jest nie tylko wspaniala i tragiczna przyjazn,ale tez cos wiecej. To wspaniale ujecie rzeczywistosci,w swej niestety nieublaganej koniecznosci bolu i meki czlowieka. pozdrawiam serdecznie, obcy,:) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana24 Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 25.11.02, 15:46 Mario Puzo „Ojciec chrzestny” : o przyjaźni i to jakiej...! Odpowiedz Link Zgłoś
nowamloda Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 25.11.02, 16:31 Isabel Allende - "Portret w sepii" Gość portalu: janusz napisał: > Proszę o podpowiedzi tych najpiękniejszych > Pozdrawiam > Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
narren Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 25.11.02, 16:57 Jeśli dla kogoś w młodzieńczym wieku, to proponuje "W pustyni i w puszczy", moga być także "Ten Obcy", natomiast jeśli dla kogoś w dorosłego to..., to niestety nie mogę ci pomóc. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.txucom.net 26.11.02, 06:58 Najlepsza powiesc historyczna 20 wieku;cykl 20 powiesci;zaczyna sie "Master and Commander" konczy "Blue At The Mizzen".Autor Patrick O'Brian.Bestseller w USA i United Kingdom. O przyjazni kapitana w Royal Navy Jack Aubrey i chirurga okretowego/lekarza/agenta wywiadu Stephen Maturin.Istna kopalnia wiedzy o epoce napoleonskiej.Ma watki polskie. Ksiazka "kultowa" w USA. Jedna z pozycjii pod tytulem"The Far Side of the World" jest w tej chwili filmowana;Russell Crowe w roli glownej. Nie wiem czy zostaly przetlumaczone na polski.Bylby bardzo trudny przeklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 28.11.02, 16:26 Gość portalu: feran napisał(a): > Najlepsza powiesc historyczna 20 wieku;cykl 20 powiesci;zaczyna sie "Master and > > Commander" konczy "Blue At The Mizzen".Autor Patrick O'Brian.Bestseller w USA i > > United Kingdom. > > O przyjazni kapitana w Royal Navy Jack Aubrey i chirurga > okretowego/lekarza/agenta wywiadu Stephen Maturin.Istna kopalnia wiedzy o epoce > > napoleonskiej.Ma watki polskie. > > Ksiazka "kultowa" w USA. > > Jedna z pozycjii pod tytulem"The Far Side of the World" jest w tej chwili > filmowana;Russell Crowe w roli glownej. > > Nie wiem czy zostaly przetlumaczone na polski.Bylby bardzo trudny przeklad. Skoro jestśmy przy przy tematyce morskiej to absolutnie: C.S. Forester i jego "Hornblower Saga" fantastyczna. Tyle, że zdaje się też bez polskiego przekładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.zab.cdp.pl, / *.kat.cdp.pl 07.12.02, 17:34 Uzbierała się już piękna lista tytułów: * Manuel Puig "Pocałunek kobiety-pająka * Erich Maria Remarque ''Trzej towarzysze''. * Antoine de Saint-Exupery "Mały Książę" * Nikos Kazantsakis "Grek Zorba" Nikos Kazantsakis * James Leo Herlihy "Nocny kowboj" * "Serce w ogniu" Evansa * Kathy Garner "Losing Gemma" * Amy Tan "Klub radości i szczęścia" * Fanny Flagg "Smażone zielone pomidory" * Rebecca Wells "Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood" * Dai Sijie " Balzac and the Little Chinese Seamstress". * M. Albom: "Niezapomniana lekcja życia. Wtorki z Morriem" * W. Wharton: Ptasiek * Marek Hłasko "Palcie ryż każdego dnia" * John Steinbeck "Myszy i ludzie" *Mario Puzo ?Ojciec chrzestny" * Isabel Allende - "Portret w sepii" * H. Sienkiewicz "W pustyni i w puszczy", *I. Jurgielewiczowa "Ten Obcy" * cykl 20 powiesci;zaczyna sie "Master and Commander" konczy "Blue At The Mizzen".Autor Patrick O'Brian *C.S. Forester i jego "Hornblower Saga" Proszę o następne Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mól Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.warta.pl / 172.20.6.* 16.12.02, 21:02 "Życie przed sobą" Emille Ajar o przyjaźni starej, schorowanej, żydowskiej prostytutki i małego muzułmańskiego chłopca. Śmiałam się i płakałam na przemian dawno książka nie zrobiła na mnie takiego wrażenia. kupiłam ją w antykwariacie za 3,00 zł dzięki pewnemu starszemu panu, który wynalazł ją w jakiejś zapyziałej kupie książek i oddał mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
kalgar Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 16.12.02, 21:49 nikt jeszcze nie wspomniał o "Dawidzie Copperfieldzie" Dickensa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birdy Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: webcacheB* / *.dasyure.dialup.pol.co.uk 16.12.02, 22:58 "Spoznieni kochankowie" W.Wharton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 00:12 Czy Wyście poszaleli z tym brakiem polskich przekładów? "Balzac i chińska krawcówna", wydana przez bodaj Prószyńskiego, choć głowy nie dam, to jest istotnie nowość, ale Hornblowera wydało w całości wydawnictwo Tekop z Gdańska (??) jeszcze w latach 80-tych...Swoją drogą, Hormblowera polecam rzeczywiście, bo choć nie przyjaźn jest tam tematem podstawowym, to cały cykl przywraca wiarę w różne podstawowe wartości, a to: miłość, przyjaźń, honor, lojalność. Czytałam z zapałem, choć z tych morskich opisów ("refować bombramsztaksel na lewej sterburcie" czy coś takiego ;-)) jako żywo nic nie rozumiem. Pozdrawiam przyjaźnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? IP: *.zab.cdp.pl / *.kat.cdp.pl 19.12.02, 21:48 Takze pozdrawiam.Zycze prawdziwych przyjazni. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw JA bym jeszcze dodał... 25.12.02, 16:22 "Dwoje Ludzi" A. A. Milne. A skoro juz przy nim jesteśmy, to stary dobry Puchatek też dużo do przyjaźni w literaturze wniósł... Pozdrawiam, pijaw_:-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: JA bym jeszcze dodał... IP: 62.89.79.* 10.01.03, 23:52 Dzięki. Czekam na następne. Sorry, że się napraszam, ale jestem w tym momencie życia, że wszystkie te podpowiedzi są mi bardzo potrzebne. Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: JA bym jeszcze dodał... IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 11.01.03, 23:17 A co, piszesz prace magisterska pod tytułem " Motyw przyjaźni w literaturze światowej"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: JA bym jeszcze dodał... IP: 62.89.79.* 02.02.03, 22:09 Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > A co, piszesz prace magisterska pod tytułem " Motyw przyjaźni w literaturze > światowej"? Nie, po prostu szukam wartości dla mnie szczególnie ważnej, a może i jedynej. Za późno dla mnie, bym pisał pracę magisterską, ale na przyjaźń nie jest za późno. Próbuję ją znaleźć w życiu, szukam w literaturze, chcę, by była najdoskonalsza. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka2 Re: Czy znacie książki o przyjaźni ludzi? 12.01.03, 03:00 "Bialy kruk " - A.Stasiuk Odpowiedz Link Zgłoś