mister1 19.05.06, 09:20 Doskonala pisarka, fantastyczny dowcip i znajomosc rzeczy - niestety Czajki od ponad 30 lat sie nie wydaje.Dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Wielbiciele Izabelli Czajki-Stachowicz 19.05.06, 11:20 na pewno w 1992 r. wydano Córkę czarownicy na huśtawce. A przy okazji proponuję lekturę tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=34623603&a=34623603 Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Wielbiciele Izabelli Czajki-Stachowicz 19.05.06, 12:37 Mam o niej ksiazke biograficzna-Szatanska ksiezniczka Krystyny Kolinskiej. Niedrogo odstapie-prosze o oferty na maila gazetowego.Ksiazka jesy uzywana, ale w przyzwoitym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Wielbiciele Izabelli Czajki-Stachowicz 19.05.06, 11:58 Gdy byłam bardzo mała siedziałam z mama na molo w Ustce chyba, a obok nas siedziała pani Izabela właśnie i moja mama z nią rozmawiała - to było ze 36 lat temu... "Córkę czarownicy" uwielbiałam, gdy byłam już troszke starsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Wielbiciele Izabelli Czajki-Stachowicz IP: *.cyf-kr.edu.pl 19.05.06, 13:46 Hej Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 ze wspomnien o Witkacym 19.05.06, 13:50 Rok później umiera Izabela Czajka-Stachowicz, osoba o bogatym życiorysie (primo voto Hertz), znana m.in. z tego, że była prototypem Heli Hertz, występującej w powieści Witkacego "Pożegnanie jesieni", gdzie Atanazy określa ją jako "św. Teresę zmieszaną pół na pół z żydowską sadystką, mordującą w kokainowym podnieceniu białogwardyjskich oficerów". W 1967 r. Izabela Czajka-Stachowicz zaprosiła mnie do siebie. Pokazywała mi ogromny wazon ze swastykami i orłami hitlerowskimi, jak twierdziła, z gabinetu gubernatora Franka. Mówiła mi, że używając go zamiast nocnika ma wrażenie, że leje Hitlerowi na głowę. - A jak się pani na niego wdrapuje? Wazon był wysoki, z ostrym grzebieniem na brzegach. Wydało mi się, że jestem we wnętrzu sztuki, którą Witkacy napisałby po wojnie, gdyby na początku wojny nie popełnił samobójstwa. PS Czajka-Stachowicz zmarla w 1969 roku Odpowiedz Link Zgłoś