Dodaj do ulubionych

Twórczość Iana McEwana...

IP: *.unitel.com.pl 13.01.03, 13:31
McEwan jest jednym z moich ulubionych pisarzy, jeśli nie kojarzycie co
napisał to m.in. Pokutę, Ukojenie, Przetrzymać tę miłośc, Czarne psy,
Amsterdam, Dziecko w czasie, Niewinnych... Czy ktoś chciałby cos dodać o jego
twórczości.
Obserwuj wątek
    • Gość: beemka Re: Twórczość Iana McEwana... IP: *.acn.waw.pl 14.01.03, 13:50
      Czytalam tylko Dziecko w czasie (dawno dawno temu) i The Comfort of Strangers,
      ale nie znam polskiego tytulu. I nie powiem, nie powiem, podobalo mi sie!
      • Gość: monika_kot Re: Twórczość Iana McEwana... IP: *.unitel.com.pl 15.01.03, 07:28
        Cieszę się, że Ci sie podobało. Jak trafisz kiedyś na Czarne psy (Prószyński)
        albo Niewinni (Czytelnik) to daj się skusić. Pisarz jest niesamowity. Ma w
        sobie coś co zawsze po przeczytaniu jego ksiązek pozostaje na długo. Jego
        pisarstwo wydaje mi sie bardzo mroczne i przygnębiające. W każdym razie
        cokolwiek nowego przeczytam zawsze potwierdza klasę...:)
        • reptar Re: Twórczość Iana McEwana... 15.01.03, 08:17
          A co powiesz o „Betonowym ogrodzie”? To jedyna, jaką czytałem, a nie wymieniłaś
          jej, choć wymieniłaś wiele. Przeze mnie przeszła bez większego echa. Owszem,
          podobała mi się, ale nie na tyle, żeby dokomponować McEwana do mojego prywatnego
          zestawu najważniejszych.
          • Gość: monika_kot Re: Twórczość Iana McEwana... IP: *.unitel.com.pl 15.01.03, 09:27
            Zupełnie zapomniałam! Betonowy ogród czytałam jako pierwszy i faktycznie
            podobało mi się ale bez większych sensacji, gdybym na jej podstawie miała
            oceniać jego pisarstwo to nie szukałabym specjalnie dalej innych powieści
            McEwana. Ale po latach coś przeczytałam i w tej ksiązce była notka że to autor
            m.in. Betonowego ogrodu. Ogród... nie jest charakterystyczny dla McEwana.
            raczej bardzo odstaje od tego co później stworzył. Zupełnie przez przypadek
            trafił na moją listę ulubionych. teraz kupuje go w ciemno. Z innych tutułów
            jest jeszcze Amsterdam, Pokuta czy Ukojenie. Wszystko wydane w Polsce.W jego
            powieściach zdarzaja się wątki polskie. Sam Ian był -o ile dobrze pamietam- w
            latach 80 w naszym kraju. Obecnie kończę Niewinnych - taka historia szpiegowska
            dziejaca się w berlinie po II wojnie światowej, w latach 50. Amerykanie i
            Anglicy kopią tunel do strefy radzieckiej aby ich posłuchiwać i dekodować
            zaszyfrowane wiadomości. Tak najprościej ma się ta fabuła. Ale jest też wątek
            kryminalny, romans miedzy młodym brytyjczykiem i tajemniczą Niemką ... kto lubi
            cos takiego niech spróbuje...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka