pantea Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 08.09.06, 10:37 Z takich, co jeszcze mama czytała to były wiersze Danuty Wawiłowej: "Rupaki" i inne, a z tych co już sama przecztałam to jedną z pierwszych były "Dzieci z Bulerbyn" Astrid Lindgren. Dłuuuugo najbardziej ukochana książka Odpowiedz Link Zgłoś
siamlady Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 08.09.06, 11:04 Lotta z Ulicy Awanturników A. Lindgren. Byłam dumna jak przebrnełam przez 1 stronę sama -miałam dopiero 4,5 lat. Lotta mniej więcej tyle samo,więc bardzo się z nią zidentyfikowałam. To było 35 lat temu, aż się nie chce wierzyć. Lotta zapoczątkowała moją wielka miłość do dzieciecej literatury skandynawskiej a potem miłość do książek w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 08.09.06, 11:07 Dzieci z Bullerbyn! Odpowiedz Link Zgłoś
katikot Re: Karolcia 08.09.06, 15:04 Najpierw były książeczki z serii "Poczytaj mi mamo", a pierwszą książką większego kalibru był "Duch" Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.09.06, 17:43 o dwoch takich.. o ironio Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 08.09.06, 18:04 Ja mialam trzy, ktore czytalam namietnie na zmiane: Dzieci z Bullerbyn, Stary Testament dla dzieci i Maly poradnik zdrowia dziecka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kawi2 Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 08.09.06, 20:52 Filonek Bezogonek, jak dziś pamiętam brązowo-białą okładkę......ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Dzieci z Bullerbyn 08.09.06, 22:45 Z chęcią bym jeszcze do niej wróciła, wywarła na mnie ogromne wrażenia, pobudziła wyobraźnię. Jak już sama będę mamą to na pewno polecę ją dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.aster.pl 08.09.06, 22:54 to było przed pierwszą klasą jak pochłonęłam Tomka w krainie kangurów i 3 następne. na tropach Yeti było dla mnie za poważne i odłożyłam na później:P wcześniej pewnie były jakies książeczki, na pewno zbiory baśni i tym podobne, ale Tomek był pierwsza książką na poważnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajk Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:09 Gucio i Cezar, a potem zeszyty z serii Ewa wzywa 07. Odpowiedz Link Zgłoś
maria581 Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 09.09.06, 13:03 53 lata temu-Uczennica I klasy.Tlumaczona z rosyjskiego,ilustracjami byly fotografie z filmu(radzieckiego oczywiscie).Tytulowa uczennica dumnie nosila pionierska chuste.Ksiazka pochodzila ze szkolnej biblioteki.Od dnia kiedy przynioslam to "arcydzielo"literatury moja mama sama dobierala mi lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
beatamin Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 09.09.06, 14:11 Pamiętam tylko tytuł i, że bardzo mi się podobała. "Jacek, Wacek i Pankracek" Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_skorpion Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 09.09.06, 15:59 "Babcia na jabłoni" Mira Lobe-książka przeczytana niezliczoną ilość razy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:25 'Dzieci z Bullerbyn' Astrid Lindgren:) Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 09.09.06, 22:58 To było piękne obrazkowe wydanie kilku baśni, a pierwszą opowieścią w zbiorku była "Piękna i Bestia" - gdzie Piękna nazywała się Róża. Biała, twarda okładka z różami wszędzie. Nie ma co ukrywać, opowieść zrobiła na mnie wstrząsające wrażenie. Dwadzieścia lat później ciągle uważam wygląd człowieka za namniej istotny czynnik i dobrze na tym wychodzę. Później przeczytałam jeszcze wiele bajek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.smstv.pl 10.09.06, 12:13 Dzieci z Bullerbyn. Byłam zachwycona!!! Uważałam że nikt chyba lepszej książki nie mógł napisać;p Odpowiedz Link Zgłoś
bylasobie Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 10.09.06, 12:47 Miałam 7 lat, babcia wypożyczyła mi książkę Centkiewiczów o jakimś Eskimosku (nie pamiętam tytułu), ale przez tę książkę o mało nie zniechęciłam się do czytania na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.aster.pl 10.09.06, 21:43 Lesio :) Do dziś jak go czytam to płacze ze śmiechu :) Odpowiedz Link Zgłoś
asiawoy "Wio, Leokadio!" 11.09.06, 13:27 Jak ją dostałam miałam jakieś 6-7 lat, znałam ją praktycznie na pamięć. Ostatnio udało mi się zdobyć ją na allegro i czytanie tego na nowo było jak dejavu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxiu Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:14 To bedzie to... :) K. Dejczar napisal arcydzielo skocz.pl/ksiazkarow Odpowiedz Link Zgłoś
agata102 Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 12.09.06, 11:36 "Jakubek i brzoskwinia olbrzymka" - opowieść o chłopczyku, który mieszkał z dwoma okropnymi ciotkami, jedna chyba była gruba a druga przeraźliwie chuda. Nie pamiętam już w jaki sposób, pewnego dnia brzoskwinia powiększyła się do monstrualnych rozmiarów i przetoczyła się po tych ciotkach, a Jakubek zamieszkał w niej z ogromnym konikiem polnym... Niezła historia, do dzisiaj mnie ciarki przechodzą na jej wspomnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
ambeer Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 13.09.06, 08:20 "Pchła Szachrajka" Brzechwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitty Pryde Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.acn.waw.pl 14.09.06, 16:06 "O psie, który jeździł koleją". Spłakałam się potwornie na końcu. Pamiętam jeszcze "Rogasia z doliny Roztoki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.rex Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: 62.29.248.* 09.02.07, 12:28 kubuś puchatek niezły czad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuusia Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 14:02 "Dzieci z Bulerbyn" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.broker.com.pl 12.02.07, 19:32 o psie który jeździł koleją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaba Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.rekin.net 12.02.07, 20:43 'Dzieci z Bullerbyn' A. Lingren. Od tego zaczęła się Wielka Przygoda z Książkami :) A potem pamiętam też dość niezwykłe 'Przygody młodych Bastablów' - czytał to ktoś? A potem to już tradycyjnie: Musierowicz, Chmielewska... I tak, to prawda, sentyment pozostaje do tych Pierwszych lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.devs.futuro.pl 24.02.07, 14:48 Pierwsza książką była Biblia w obrazkach dla najmłodszych:)Miałam 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 24.02.07, 21:53 Chyba "Dzieci z Bullerbyn" Astrid Lindgren przynajmniej tą pamiętam dawno to już było. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzik_ten_sam Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 24.02.07, 22:11 2 książeczki: wlazłam do łóżeczka, był piątek i na pierwszy ogień poszła książeczka o chłopcu z małpką (ha, ciekawe, jak miała tytuł), chłopczyk chyba małpkę zgubił, a potem grubą "sklejkę" o koziołku Matołku. To był piękny wieczór 4-latki. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 25.02.07, 17:36 na pewno nie pierwsza ale pierwsza "ważna": w pustyni i w puszczy. miałam 6 lat i byłam strasznie wkurzona że traktują Nel jak małe dziecko ( i ona zachowuje się odpowiednio): była przecież starą d..., miała 8 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:48 a komiksy się liczą...? jak tak to: na co dybie w wielorybie czubek nosa eskimosa... pamiętacie to...? totalna abstrakcja.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 16.03.07, 13:58 dzieci z bullerbyn zaraz potem W pustyni i puszczy Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 16.03.07, 16:38 nie pamiętam, to było dawno temu...ale pewnie "Malutka Czarownica", którą pasjami uwielbiałam... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: pierwsza książka jaką przeczytaliście w życiu 16.03.07, 16:45 Nie wiem, która była pierwsza, bo wszystkie "pierwsze" czytałam po kilka razy. Pamiętam pierwszą przeczytaną w ciągu jednego dnia: "Gelsomino w Krainie Kłamczuchów" (R. Gianni) i pierwsza wielotomową ("Czterej Pancerni i pies"). Na pewno też były kolejne "Muminki" i "Tomki". Odpowiedz Link Zgłoś