Dodaj do ulubionych

Dostojewski

21.08.03, 21:53
Za co najbardziej cenicie Dostojewskiego? Czy poza nim wyroznilibbyscie
jeszcze jakichs pisarzy rosyjskiej klasyki? Mnie ostatnio zachwycila Zbrodnia
i kara. To jest arcydzielo! Co polecilecie z dziel napisanych przez wielkiego
mistrza i jego rosyjskich braci?
Obserwuj wątek
    • irre Re: Dostojewski 21.08.03, 21:58
      a ja nadal nie mogę przebrnąć przez "Zbrodnię i karę", za to
      czytałem "Wspomnienia z domu umarłych", a poza tym trudno mi się wypowiedzieć
      na temat literatury rosyjskiej, może Tołstoj.....
    • Gość: Ginny Re: Dostojewski IP: *.sloneczny.pl / 10.102.21.* 21.08.03, 23:21
      Dostojewskiego ostatnimi czasy czytałam sporo:"Zbrodnie i karę" - to już kilka
      lat temu, a w ciągu paru miesięcy: "Biesy", "Potulną" (opowiadanie) i "Braci
      Karamazow". Niesamowity pisarz! Cenię go bardzo za umiejętność tworzenia całej
      galerii świetnie dopracowanych psychologicznie postaci, wyrazistego rysu epoki.
      I za tę przygnębiającą, paskudną, wszechogarniającą i fascynującą mroczność,
      która aż nerwy szarpie. Polecam wszystkie jego w/w książki, o innych się
      wypowiem (choć z "dużych" jego powieści został mi tylko "Idiota") niebawem, jak
      tylko przeczytam.;)
      A z innych pisarzy rosyjskich... Czytam teraz "Wojnę i pokój" Tołstoja, ale
      mnie nuży ("Anna Karenina" była bardziej zajmująca). Za to mogę polecić "Martwe
      dusze" Gogola i oczywiście "Mistrza i Małgorzatę".
    • Gość: aniamania Re: Dostojewski IP: *.lodz.mm.pl 22.08.03, 15:50
      Jasne!! Czytaj, czytaj!!

Po "Zbrodni i karze" najlepiej "Idiotę", potem "Biesy", a "Braci Karamazow" na
      sam koniec :)

A z innych rosyjskich klasyków, polecę trochę zapomnianego (niesłusznie!) Iwana
      Gonczarowa i jego powieść "Obłomow".
      I, rzecz jasna, Tołstoj, Turgieniew, Czechow (zwłaszcza opowiadania)...
    • Gość: Marcin Szelman Re: Dostojewski IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 21:38
      gooblin napisał:

> Za co najbardziej cenicie Dostojewskiego? Czy poza nim wyroznilibbyscie
      > jeszcze jakichs pisarzy rosyjskiej klasyki? Mnie ostatnio zachwycila Zbrodnia
      > i kara. To jest arcydzielo! Co polecilecie z dziel napisanych przez wielkiego
      > mistrza i jego rosyjskich braci?

Ja ulatuję i nagle znajduję się w XIX wiecznej Rosji... Poza tym jestem ciągle
      tutaj, bo stykam się dokładnie z tym, co pozostanie bliskie ludziom dopoki beda
      istniec...

Do tego oczywiscie mily bulhakow i Czechow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka