reptar Re: koty z książek (nie tylko) 29.09.03, 09:40 Od jakiegoś czasu kolekcjonowałem literackie koty, ale jest to niekończąca się robota i z pierwotnego entuzjazmu niewiele zostało. Do tej pory powstało takie coś: Leksykon kotów. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: koty z książek (nie tylko) 29.09.03, 12:31 powinieneś sie zabrać do roboty i posłużyć sie leksykonem z wątku, bo masz spore braki na tej stronie :) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: kottki dla jottki (off topic) 29.09.03, 20:14 Bardzo mi się podoba Twoja zachęta, ale jest jeden problem: do tej roboty zabieram się mniej więcej jak kot Garfield   :-( Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: kottki dla jottki (off topic) 29.09.03, 20:31 Ale to fajny pomysl, reptar, uzupelnij tylko, a bedzie super! Zrobilam sobie zakladke :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kottki dla jottki (off topic) 29.09.03, 20:58 po primo - garfieldem sie nie zasłaniaj, bo on ma swoją strone :) po sekundo - powinny być portrety bohaterów, życiorysy ze streszczeniem głównych osiągnięć, odciski łapek w wypadku kryminalistów, ulubione potrawy, te rzeczy na razie możesz wkleić linka do tutaj, tj. wątku z informacjami podstawowymi Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Leksykon kotów 16.03.04, 09:15 jottka napisała: > powinieneś sie zabrać do roboty i posłużyć sie leksykonem z wątku, bo masz > spore braki na tej stronie :) Powiało optymizmem!   ;-) Leksykon kotów się rozwija! Uff, odgrzebałem ten wątek, a to już wykon na poczet najbliższych dwóch tygodni. Dopisałem dużo kotów, między innymi z książki, o której warto osobno wspomnieć w tym wątku - "Sny kota Warłapa". A Garfield będzie w kinie   :-/ I co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: książka z kotem tle... 29.09.03, 22:03 Ze swej strony dodałbym: Pana Kotka, który był chory i leżał w łóżeczku z wierszyka Stanisława Jachowicza, kota Iwana z "Kalendarza i klepsydry" i "Nowego Świata i okolic" Konwickiego oraz Verenę z "Harfy traw" Trumana Capote. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: książka z kotem tle... 30.09.03, 09:08 Koty drugoplanowe: Rusty (Mruczek), który nie dał się zachloroformować - "Ania na uniwersytecie" L.M. Montgomery. Blanche i Ślimaczek - "Klaudyna w Paryżu" Colette. Odpowiedz Link Zgłoś
gondal Re: książka z kotem tle... 30.09.03, 09:36 no oczywiście! Klaudyna i jej nieodłączna biała kotka Fanszetka razem ze Ślimaczkiem, który pojawia się w Paryżu, jako owoc romansu z kocurem stróżki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miau Re: książka z kotem tle... IP: 2.4.STABLE* / 80.48.165.* 30.09.03, 11:43 Kicia w "Zamku" Kafki, ktora podczas noclegu w szkole przestraszyla Friede. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thaliena Re: książka z kotem tle... IP: 194.250.98.* 30.09.03, 12:40 "Tracy i jego tygrys" Wiliama Saroyana - o kocie ktory troche byl tygrysem a troche pantera - doskonala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: książka z kotem tle... IP: 195.216.116.* 30.09.03, 19:07 Dziękuję wszystkim za tak rozbudowaną ilościowo wpisami dyskusję. Dziekuję za wszystkie literackie koty i blizsze informacje o nich. Zapraszam do dalszego przypominania sobie jeszcze innych kocich bohaterów. I oczywiście pozdrawiam wszystkich ! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka eee 30.09.03, 19:13 to chyba nie jest akademia ku czci? tzn wątki albo sobie kwitną, albo nie - i podziękowania za uczynioną łaskę ciut absurdalne sie zdają przypomniał mi sie za to poradnik erica guerneya, jak żyć z wyrachowanym kotem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: eee IP: 195.216.116.* 30.09.03, 19:16 Hej! Jasne że nie akademia, ale mój stosunek do tego wątku jest troche inny i cieszę się że znalazło sie tyle osób chętnych przemyślenia tematu literackich kotów:))) A takie podziękowania to rodzaj okazania radości i mam nadzieje że wpisy to nie jak piszesz uczynienie łaski a przyjemność i dla wpisującego się i dla autora wątku. A poradnik o jakim wspominasz bardzo sympatyczny. Na dodatek świetne humorystyczne rysunki i krótkie zabawne teksty. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a.b.c Super wątek 02.10.03, 23:12 uwielbiam koty sama mam w domu dwa. Polecam jeszcze jedną fajną książkę "Plemię Tygrysa Koty i Ich Świat" Elizabeth Marshall Thomas. Jest to książka o kotach małych i dużych. Tytuł książki pochodzi z poematu Ch. Smarta (tę część poematu nazwano potem "O kocie Jeoffrym" oto fragment: Mojemu kotu poświęcam te zwrotki, Bo to on wiernie, tak w dzień, jak i w nocy, Stoi na straży dobra i praw boskich i jak latarnie świecą jego oczy, Co rozpraszają ciemność, gdy zapada, Bo w mokach nocy śmierć i szatan włada Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Koty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.03, 21:07 Swietna ksiazka Tomasza Trojanowskiego "Kocie opowiesci", obie czesci "Kotoletek" w wiekszosci ksiazek Siecikiej pojawiaja sie koty, JOnatan na przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beacik Re: Koty IP: 156.24.229.* 07.10.03, 10:55 Jest też druga część 'Kocich opowieści' czyli 'Julka i koty' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: Super wątek IP: *.chello.pl 06.10.03, 14:17 No i jeszcze koniecznie: A.A. Milne: "Dwoje ludzi". Koty: Babunia, John Wesley i Marmolada. I Bruce'a Marshalla: "Ale i oni otrzymali po denarze". Bohaterem jest ksiądz, który kolejne koty nazywa imionami świętych, ale lepiej wam nie powiem, co się stało z Elżbietą Królową Węgier. Lektura godna polecenia nie tylko ze względu na koty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Super wątek IP: 62.233.195.* 10.10.03, 18:25 Podpisuje sie pod a.b.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Super wątek IP: 62.233.195.* 10.10.03, 18:30 W tomie opowiadań "Podanie o miłość" jest opowiadanie z kotem.Smutne, troche przerażające ale życiowe niestety.Ciekawie wpleciony wątek kota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamdwakoty Re: książka z kotem tle... IP: *.atol.com.pl / 62.148.87.* 07.10.03, 08:56 Dla wszystkich, ktorzy kochaja te cudowne stworzenia mam niewielka ksiazeczke do polecenia:William J.Thomas-Malcolm i ja, Bruce Fogle-Sekretne zycie wlascicieli kotow. A czy znacie miesiecznik KOCIE SPRAWY? Tam dopiero sa historie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Nie wiem, czy książka, bo sztuka, ale z kotem 07.10.03, 11:34 Nie wiem, czy książka, bo sztuka. Hanny Januszewskiej "Tygrys Pietrek". W takim wątku koniecznie trzeba było wspomnieć o tygrysie Pietrku i jego paskach odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelly Re: książka z kotem tle... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 15:15 Księga Ziemskich Tygryssków- nie pamiętam autora. taka cieniutka książeczka dla dzieci- raczej młodszych, ale obserwacje wyjątkowo trafne. czytałam ją w księgarni i płakałam ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: książka z kotem tle... IP: *.chello.pl 08.10.03, 17:37 Bardzo piękne sceny z kotami są w dwóch książkach Shirley Jackson: "Życie wśród dzikusów" i "Poskromienie demonów". Oprócz kotów i psów wystepuje tam czwórka dzieci autorki - całość do głośnego czytania, bardzo śmieszne! A właśnie: kto dziś czyta głośno książki w domu - nie tylko dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: książka z kotem tle... IP: 195.216.116.* 10.10.03, 12:55 Yaga! Dzięki za te dwie wspaniałe propozycje. Odpowiadając na Twoje pytanie: Ja czytam w domu głośno. I to nie dzieciom. Lubimy sobie poczytać zabawne ksiązki na głos albo tez takie jakie nas wspólnie interesują. Polecam takie czytanie wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: książka z kotem tle...do moniki_kot IP: *.chello.pl 10.10.03, 17:58 No to zakładam wątek o głośnym czytaniu. Dzięki za dobre słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: książka z kotem tle...do moniki_kot IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 22:17 No i jeszcze kot w Ulicy Marzycieli. Nie pamiętam, jak miał na imię, a nie mam książki pod ręką, żeby sprawdzić, ale pamiętam, że był to wyjątkowo wredny typek, który nie lubił się ze swoim włascicielem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: książka z kotem tle... IP: *.icpnet.pl 24.10.03, 17:52 Do tej dlugiej listy dodam jeszcze: Marek Nowakowski - Opowiesc o kocie acku - urocza mini powiesc o wspanialym kocie oraz zbio opowiadan Julity Grodek pt. opowiesci ze Starego Domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiencja Re: książka z kotem tle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 21:17 Sporo kotów pojawia się w 'Listach do Kwiecieńki' Hrabala. Ale czy w jakiejś książce Hrabala nie ma kotów? I jeszcze 'Alicja w Krainie Czarów', ale to już pewnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: książka z kotem tle... 24.10.03, 23:37 Ach, jaki piękny wątek!!! Ileż nowych książek na mojej liście do przeczytania!!!! Mrrrrr.... Ad rem: Joan Aiken "Pokój pełen liści" jest opowiadanie "Mroczne zaułki na Kępie Kimballa", w którym występuje kot Mizerak, najlepszy przyjaciel bohaterki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek1976 Re: książka z kotem tle... 17.03.04, 14:50 a ja ostatnio przeczytalam polecony na tym watku kryminal "Kot, ktory czytal wspak". Bardzo przyjemna lektura! Odpowiedz Link Zgłoś