Dodaj do ulubionych

Rachel Caine. Wampiry z Morganville.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 13:57
Chciałabym dowiedzieć się co sądzicie o serii tej Pani. Mam na nią
ochotę :) ale jestem trochę ostrożna po przeczytaniu "Pamiętników
wampirów" ,które nie przypadły mi do gustu. Jest jakiś romans ? I z
kim ?Żywym czy wręcz przeciwnie ? No i czy główna bohaterka bardziej
przypomina Belle czy Elenę ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Miłośniczka Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.lns6-c13.telh.dsl.pol.co.uk 03.08.09, 16:49
      Książka jest rewelacyjna, napisana w młodzieżowym języku. Mnie podoba się
      bardziej niż Zmierzch. Tak w książce odbywa się kilka romantycznych scen, ale
      więcej ci nie zdradzę ;P.
      • Gość: Misia Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 18:54
        O zdecydowanie,ta książka jest o niebo lepsza od 'Zmierzchu'.
        Mnie wciągnęła do tego stopnia,że wszystkie 2 księgi przeczytałam w
        2 dni.;p
        I ogólnie,nawet bohaterzy,którzy mają grać w tym filmie są
        ładniejsi.xD
        • Gość: gość Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.radom.vectranet.pl 27.05.11, 23:13
          A czy ktoś wie kiedy ma być premiera filmu lub gdzie np można go znalesć na internecie żeby obejrzec??
      • Gość: Eve Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 195.117.146.* 25.05.11, 16:52
        Ksiażka bardzo mi się podoba. Jest tam romans pomiędzy Claire a Shane'm. Uwazam, że Claire nie jest podobna ani do Belli ani do Eleny. Bella za wszelką cenę chciała zostać wampirem, za to Elena nigdy w życiu tego nie chciała. Claire wręcz uważa, że wampiry i cale Morganville jest... chore : D
    • Gość: Lunka Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.tktelekom.pl 17.08.09, 12:37
      Gorąco polecam tę książkę... :)
      Mi bardzo przypadła do gustu... ;)
      Bohaterka jest człowiekiem, ale nie przypomina Belli... Przynajmniej moim zdaniem :)
      Kim jest Elena, to niestety nie wiem, bo nie czytałam "Pamiętników Wampirów" :(
      Ale naprawdę polecam ;)
    • haan87 [...] 17.08.09, 18:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Inna Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.09, 11:21
      "Wampiry z Morganville" to bardzo przyjemna, wciągająca książka o czwórce przyjaciół, zamieszkałych w mieście rządzonym przez wampiry. Ludzie mają tutaj niełatwo - jeśli nie posiadają Ochrony od któregoś z krwiopijców, traktowani są jak "bydło na rzeź". W dodatku każdy, kto opuści miasto, zapomina o nim, a gdy sobie przypadkiem coś przypomni...
      Jednakże autorka pokazuje nam, że i w takich warunkach może rozwinąć się prawdziwa przyjaźń, a nawet miłość. Romansidło to stanowczo nie jest - wątek miłosny pomiędzy dwoma parami to raczej... urozmaicenie akcji, często nieco brutalnej? Natomiast nie są to uczucia łatwe. Zakłóca je "inność" jednego z bohaterów, a także wszechobecne wampiry. Główna bohaterka, Claire, to po prostu nieco denerwująca szara myszka...
      Naprawdę warto przeczytać. Muszę przyznać, że jestem zauroczona tą książką, jej bohaterami. Szczególną moją uwagę przyciągnął Michael, głównie ze względu na zachowanie, jakie trudno zaobserwować w życiu - gotowość na cierpienie, a nawet śmierć, jeśli miałby przez to chronić przyjaciół (zauważmy, że chłopak ma jedynie 18 lat i wcale nie jest zarozumiałym macho... ale o tym przekonajcie się sami :D).
      Pozdrawiam i życzę miłej lektury! :)
      • stoerungsquelle Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. 08.11.09, 23:26
        to mnie zachecilas! spisalam w kajeciku rzeczy wartych przeczytania!
        dzieki!

----
        Amalia ANGELLINNI Lovefool - Czytaj za darmo fragmenty książki po polsku
        www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=119
        „Zamówiłam i przeczytałam. Chyba z przekory, bo nie wierzyłam, że można napisać
        coś podobnego do Zmierzchu, a mimo wszystko tak innego. A jednak Amalia
        stworzyła coś, czego się nie spodziewałam. Zamówiłam, dostałam, zaczęłam czytać
        i nie oderwałam się, póki nie doczytałam do końca.“
      • Gość: Vampire Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.xdsl.centertel.pl 20.08.10, 16:22
        Moim zdaniem Wampiry z Morganville są lepsze od Zmierzchu(choc
        jestem fanką pani Meyer) oraz od Pamiętników wampirów(które także
        nie przypadły mi do gustu). Jest to naprawdę wciągająca i ciekawa
        książka. Polecam Ci jej przeczytanie. ;D
    • Gość: Ala Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 212.160.172.* 05.11.09, 12:10
      Jesli chodzi o wampiry z Morganville jest inne niż zmierzch czy
      pamietniki wampirów glówna bohaterka zakochuje sie w człowieku, a
      wampiry to tło. Główna bohaterka zjawia sie w mieście w którym żądza
      wampiry i pokazane jest jak ona sobie z tym radzi. Jest dość
      ciekawa,ale gussta i dusteczka nie podlegaja dysskusji trzeba
      pzeczytać żeby sie przekonać :)
      Pozdrawiam
    • Gość: rozzz Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.09, 16:55
      A nie wiecie czy można gdzieś znaleźć jakieś nawet amatorskie tłumaczenia
      kolejnych części? Bo mnie skręca i wytrzymać nie mogę.
      • klio_73 Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. 07.12.09, 20:49
        szukaj na www.chomikuj.pl
    • Gość: Ania1600 Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.xdsl.centertel.pl 23.12.09, 14:19
      Moim zdaniem To super książka. Taka jedna szesnastoletnia dziewczyna Claire,
      która jest takim geniuszem z fizyki. Jest prześladowana przez taka dziewczynę
      Monikę ze swoją paczką. W końcu ucieka z akademika i zamieszkuje z taką
      Eve,Shane i Michaelem, który jest takim jag by duchem. A gdzieś tak w połowie
      książki Claire całuje się z Shanem.W dalszych częściach są oczywiście razem. W
      książkach jak sama wskazuje nazwa jest Coś o wampirach. Te wampiry mieszkają w
      tym mieście, więc mało ich nie jest.
      Więcej nie będę pisać. Musisz sama przeczytać. Polecam!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Tinuś Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.09, 17:41
      W chwili obecnej jestem w połowie drugiej części.Calry jest związana
      z Schanem jednym z jej współlokatorów,oczywiście jest
      człowiekiem,lecz drugi z jej przyjaciół tj.Michael jest pół
      duchem.Clary nie prszypomina ani Belli,ani Eleny.Jest jedyna w swoim
      rodzaju :P

Serdecznie polecam przeczytanie tej książki
    • Gość: gość Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 10.01.10, 14:37
      czytaj śmiało książki rewelacyjne:)!!! ja dopiero teraz będę się
      zabierała za pamiętniki wampirów... zobaczymy co z tego będzie:) mam
      nadzieję że w polsce będzie reszta części wampirów z morganville,
      puki co z tego co widziałam jest napisanych 9 części a ma być chyba
      12;) pozdro:)
    • Gość: gość Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 212.160.172.* 14.01.10, 11:30
      jest to kwestia gustu... mnie się podobała... ale podobały mi się
      również pamiętniki - choc musze przyznać ze rzeczywiście nieco
      naciągane zwłaszcza później.....
      jest miłość, jest przyjaźń, jest dużo o naturze (i złej i dobrej)
      wampirów :)
      polecam :)
    • Gość: mimi Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 82.177.90.* 25.01.10, 01:47
      Generalnie pomysł na książkę fajny, ciekawa fabuła i w ogóle. Język
      troche 'mało literacki' jak dla mnie - dużo błędów, ale to zanika
      podczas zagłębiania się w dalsze części książki. Myślę, że warto
      przeczytać. Szczegółów nie zdradzam, lepiej samemu je poznać ;)
    • Gość: Patka Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.csk.pl 28.01.10, 17:57
      książka jest rewelacyjna ! :D Najbardziej podoba mi się poczucie humoru u
      bohaterów :) Ogólnie wszystkie części są bardzo fajne :) Szkoda tylko ,że są 4 części
      nie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce piąta część "Wampiry z Morganville-Pan
      złych rządów" ?

Polecam gorąco !!!
      • Gość: apinki86@tlen.pl Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.satfilm.net.pl 21.02.10, 19:50
        Zapraszam na stronakę chomik.pl nazwa chomika to apinki86 tam znajdziecie książki o wamiprach, 5 część Wampirów z Morganville również. Miłej lektury.Pozdrawiam. Polecam Naznaczoną i Zdradzoną z serji Dom nocy,super książki. Czekam na następne części.
    • Gość: nati Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.10, 22:18
      Zanim trafiłam na "Wampiry z Morgaville" przeczytałam 4 cześci
      sagi "Zmierzch". Uważałam, że nie może być lepszej książki niż ta S.
      Meyer.Potem też czytałam "Pamiętniki Wampirów", ale podobnie jak
      Tobie niezbyt mi się podobało. Myślała, że nie ma nic lepszego
      od "Zmierzchu" Ale kiedy trafiłam na "Wampiry z Morganville"
      zmieniłam zdanie. Przeczytałam 5 części i zakochałam się w tej
      serii. Wątek miłosny jak najbardziej jest, nawet nie jeden. Autorka
      opisuje historię czwórki przyjaciół, wśród których jeden zostaje
      wampirem. Właśnie on zakochuje się w śmiertelniczce z wzajemnością.
      Jednak to nie jest główny wątek miłosny. Ten dotyczy miłości
      śmiertelników: 18 letniego chłopaka do 16letniej dziewzyny.Nie będę
      zdradzała więcej szczegółów. Mi główna bohaterka raczej przypomina
      Bellę , chociaż często naraża swoje życie walcząc z wampirami, aby
      ocalić przyjaciół i ukochanego. Naprawdę polecam. Kiedy przeczytasz
      mogłabyś dać znać, czy Ci się podobało? Pozdrawiam.
      • Gość: Pytalska Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.csk.pl 31.01.10, 12:49
        Przeczytałaś piątą cześć ,ale chyba jak wiem jeszcze nie wyszła polska wersja
        ,więc chyba masz swoje tłumaczenie ... A tak ogólnie wie ktoś kiedy może
        wychodzi 5 część ? Oczywiście chodzi o Wampiry z Morganville :)
      • Gość: apinki86@tlen.pl Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.satfilm.net.pl 21.02.10, 19:48
        Przeczytałam tylko 4 części i kocham tę książkę,ale mam już 5 cześć. Zabieram
        się za nią:) Polecam również Dom Nocy: 1.Naznaczona i 2. Zdradzona super,jeśli
        Wampiry z Morganville Ci się podobały to ta też Cię powinna
        zachwycić.....Pozdrawiam.
      • Gość: Jean C. Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 195.150.85.* 07.03.10, 21:07
        Nie chcę krytykować. Masz prawo do takiego osądu i zgadzam się, że
        W.Z.Morganville są genialne.
        Co do zmierzchu...hm...trzeba być w temacie, że historia jest
        SKOPIOWANA...hm ironio skąd? Z pamiętników wampirów. Powstawały od
        1990 do 2007. A właściwie od 1990-1995 bo potem była przerwa i fani
        namówili autorkę na zakończenie serii. Oczywiście jakimś trafem 2007
        wyszedł zmierzch. S.Meyer przyznała się do lekkiej inspiracji
        książką. Dlatego uważam, że fani Zmierzchu powinni lubić też P.W.
        Ja nie preferuję zmierzchu, bo Bella chwyta Edwarda pod pantofel, a
        Edward jest taki...grzeczniutki...
        Jak nadmieniłam wyżej nie krytykuję:)
        Ale i tak KOCHAM DAMONA i Sheana<3!
      • Gość: zuz Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 18:24
        Zdecydowanie najlepszy cykl książek o wampirach!
        Dużo lepsze od zmierzchu, pamiętników wampirów jak i od sagi naznaczonej :D
    • Gość: Jean C. Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 195.150.85.* 07.03.10, 20:58
      Seria jest świetna. Clairy nie przypomina ani Belli (dla mnie
      kiepska postać, ale kto co lubi) ani Eleny (Ja tam lubię, pomijawszy
      fakt, że zmierzch jest sądzony o kradzież wątku pamiętników wampirów)
      jest świeżą zupełnie inną postacią. Osobiście polecam:)
    • Gość: eve rosser Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 21:40
      MOIM ZDANIEM... : pamietniki wampirow to jedno, wielkie gowno...
      Rachel Caine... hmmm...lepszej pisarki nie ma ... jest najlepsza...
      wampiry z morganville... oczywiscie ze zaje_biste ... jak wszystko
      co napisala Rachel... tak wiec ogolnie ksiazka zawiera duzo akcji
      nie ma jakiegos zamulania... sa opisy b.krotkie zupelnie
      wystarczajace... w ksiazce glowna bohaterka to Claire-ladna,skromna,
      b.b. dobrze sie uczy ... jej przyjaciele: eve<zaje_bista gotka>,
      shane < romansi sie do claire ze wzajemnoscia... ogolnie:ciacho,lubi
      gry video z zabijaniem zombie> no i michael < ciachooo, muzyk-gitara
      i spiew, romansi sie z eve> no i nie wiem ktora bardziej przypomina
      claire... moim zdaniem zadna jej nie przypomina... NAPRAWDE WARTO
      PRZECZYTAC! NAWET SIE NIE ZASTANAWIAJ ;))
      • Gość: eve rosser ... Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 21:48
        ponownie... zapomnialam dodac jeszcze pare <wydaje mi sie ze
        liczacych sie> informacji ;) tak wiec, glowni bohaterowie
        <claire,eve,shane> to ludziowie... jest tylko little problemical z
        michaelem... najpierw byl on w pewnym sensie duchem<doczytasz sobie
        dokladniej> a potem przemienilo go w wampa<ale on tak postanowil
        zeby stac sie wampem,zeby moc wyjsc z domu i pomoc przyjaciolom> ale
        wampy ogolnie da sie zauwazyc w ksiazce, bo sprawiaja wiele
        problemow... ;)
    • Gość: Danvers Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 11:55
      Głowna bohaterka ma na imię Clarie, nie przypomina ani Belli ani Eleny. Jest
      bardzo bystrą, młodą
      dziewczyną. Mieszka w domu z leniem Shanem, gotką Eve i duchem (który został
      potem wampirem) Michaelem. Dziewczyna jest z Shanem, który jest zakochany w niej
      po uszy. Tak samo ona. Moim zdaniem jest świetną książką więc polecam. ;)
    • Gość: martusia4810 Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: 80.51.9.* 14.03.10, 12:48
      Głowna bohaterka to bystra 16 latka, która wpada w kłopoty i poznaje sekrety
      wampirów... Ta wiedza może ją zabić. Claire zakochuje się w przyjacielu, który,
      uff, nie jest wampirem. Razem tworzą zgrany duet. To moja ulubiona książka o
      wampirach. A za Pamiętniki Wampirów biorę się niedługo xd Zobaczymy, co z tego
      wyjdzie ;-)
      • Gość: Claudia17 Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 19:42
        Cóż ja zaczełam czytać książki od wakacji i oczywiście powodem był "Zmierzch", w
        którym się zakochałam po uszy (i w filmie i w książce). Przeczytałam całą serię
        aż 3 razy. Potem zaczęłam czytać "Pamiętniki Wampirów", które zbytniego wrażenia
        na mnie nie zrobiły ale przeczytałam wszystkie części i muszę powiedzieć że
        reszta jest naciągana a podobno mają byc jeszcze dalsze czesci. W ferie 2010
        przeczytałam "Wampiry z Morganville" i szczerze powiem że bardziej mi się
        spodobały od "Zmierzchu". Nie mogę sie doczekać nastepnych czesci. Muszę jednak
        zauważyć że Claire nie jest wcale podobna ani do Belli ani do Eleny, bardzo się
        od nich różni.
        Jeśli ktoś poszukuje fajnych książek gorąco zachęcam do przeczytania Trylogii
        Darów Anioła (Tom I - "Miasto Kości"; Tom II - "Miasto Popiołów"; i Tom III -
        "Miasto Szkła") ten ostatni tom wprawdzie bedzie dopiero w sprzedaży od 24 marca
        2010r. ale można go znaleźć na internecie. Ta książka nie jest w zasadzie o
        wampirach, chociaż występują tam one w mniejszej skali, jest to w sumie książka
        o demonach, aniołach, wilkołakach i wampirach i oczywiście Nocnych Łowcach czyli
        inaczej mówiąc Łowcach Demonów. Tak naprawdę na początku nie wydawała mi się ona
        ciekawa ale coś mnie tchnęło i ją kupiłam ale nie żałuję był to bardzo trafny
        wybór (jeśli to kogoś zainteresuje jest tam też wątek miłosny). W każdym bądź
        razie serdecznie polecam. Ma być jeszcze 4 część "Miasto Upadłych Aniołów" ale
        premiera tej części bedzie dopiero w marcu 2011 i to w dodatku w Ameryce, tak
        więc w Polsce będzie pewnie dopiero gdzieś pod koniec 2011r. :( ale z pewnością
        warto czekać
    • escott Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. 17.03.10, 14:47
      Zdarzyło mi się tłumaczyć kawałek jednej i drugiej serii i jeśli bym
      miała którąś polecić, to zdecydowanie Morganville. Żywsza akcja,
      mniej dziwactw (Elena "zalicza" chyba wszystkie możliwe formy bytu od
      człowieka przez wampira po anioła), zabawna, mniej pretensjonalna,
      sympatycznie poprowadzone wątki miłosne. Najnowsze, siódme
      Morganville już się zresztą robi ;)
      • Gość: Ina Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.146.171.222.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.03.10, 00:22
        Polecam Morganville zdecydowanie! Pamietniki sa strasznie
        przekombinowane. Aż mdli, jedynie damon jest pociagający ;) reszta
        tragedia!

Za to w Morganville jest ciekawa akcja.
        Kiedy wyjdą pozostałe części? To czekanie jest denerwujące ;/
    • aleks652 Wole Annie Rice 25.03.10, 10:22
      Jak dla mnie seria jest taka sobie- lepsza od "Zmierzchu", ale osobiście wole
      książki Annie Rice. Są bardziej klimatyczne i autorka pisała książki o wampirach
      na długo przed tym całym szałem na nie. Teraz czytam
      Pandorę, podoba
      mi się w niej zwłaszcza główna bohaterka bo wole raczej takie silne kobiety, a
      nie takie jak rozmemłane jak Bella.
      • Gość: :-) Re: Wampiry z Morganville IP: *.internetia.net.pl 31.03.10, 20:53
        Książka bardzo ,ale to bardzo fajna !
        A już nie długo wychodzi księga 3 czyli : Pan Ciemności i Godzina Łowów :) Dokładnie wychodzi : 15.04.2010 :D
    • Gość: FunnxD Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.10, 16:43
      To piękna książka.. xD
      Pełna wątków..
      Gdy ją czytałam czułam się jak główna bohaterka..
      Każdy ich pocałunek każda ich przygoda była dla mnie jak coś pięknego i niesamowitego. Polecam tą książkę wszystkim fanom Zmierzchu czy innych książek tego typu! .. ;* ;)
    • Gość: Marcia Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.tktelekom.pl 14.04.10, 21:14
      Ja przeczytałam już całe pięć ksiąg i zaczęłam czytać szósta (oczywiście ebooki). Ta książka jest dużo fajniejsza od zmierzchu czy pamiętników wampirów. Opowiada o losach czwórki przyjaciół (dwóch par), którzy są w stanie poświęcić własne życie dla siebie nawzajem. W tle wszechobecne są wampiry, później nawet jeden z przyjaciół nim zostaje, ale poza wątkiem wampirów coś podobnego mogło by spotkać każdego z nas;) POLECAM GORĄCO!!! NA PEWNO NIE POŻAŁUJESZ;)
    • Gość: EveRosser Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 11:54
      Hej :)
      Bardzo polecam te książki :)
      Osobiście czytam już 3 księgę...
      Owszem, w tej książce jest romans.Z żywym i umarłym...
      Fabuła zaskakuje, prawie przez cały czas się coś dzieje.
      Jeszcze raz polecam!
    • katt-hia Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. 22.05.10, 21:10
      a 1 czerwca premiera 4 części- już nie mogę się doczekać :))
    • Gość: gość Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 11:17
      Ja jestem w trakcie czytania księgi czwartej, bardzo, ale to bardzo mnie to
      wciągnęło, a to wszystko przez przypadek, bo szłam do księgarni po książkę
      Stephenie Meyer "Drugie życie Bree Tanner", ale jej nie było, a, że nie miałam
      co czytać, wzięłam właśnie Wampiry z Morganville i jestem po prostu zachwycona
      tą książką, a Claire (główna bohaterka) nie jest podobna ani do Eleny z
      Pamiętników Wampirów, ani do Belli ze Zmierzchu (który kocham) ale jeśli mam
      powiedzieć do której bohaterki jej bliżej to powiedziałabym, że do Belli.
      • Gość: Gość Re: Rachel Caine. Wampiry z Morganville. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.10, 13:22
        Właśnie zaczęłam czytać czwartą księgę i jestem tą serią zachwycona. Wampiry z Morganville tak mnie wciągnęły, że nie mogę się doczekać już piątej księgi. Może ktoś z Was wie kiedy będzie w księgarniach???
        Wampiry z Morganville w ogóle nie przypominają Zmierzchu(którego jestem fanką).
        Serdecznie polecam serię książek Rachel Caine Wampiry z Morganville:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka