Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ogląda "Dobre książki?"

05.01.04, 09:51
jeśli tak, to niech podzieli się wrażeniami. Jak dla mnie program jest
stanowczo za krótki, niektóre dykusje są cięte na siłę. Na dodatek, co jest
tradycją "publicznej" telewizji, nadawany w okolicach godziny duchów.
Obserwuj wątek
    • ryza_malpa1 Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 05.01.04, 10:47
      No własnie, kiedys oglądałam jak były powtarzane jakoś rano, teraz już zupełnie
      nie moge trafić.
      Przeciez ludziom w tv nie może pomieścic się w głowie, że ludzie co czytają
      książki musza też pracować.
    • Gość: Zdanka Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 10:57
      Ten program to koszmar.Dopóki jeszcze siedział w nim Bereś ,ostatecznie można
      było oglądać,ale teraz to już ludzkie pojęcie przechodzi.Szczuka na dłuższą
      metę jest nie do zniesienia[tu już nie chodzi tylko o estetykę mowy( sepleni
      niestety),ale i o zawartość merytoryczną i stylistyczną jej wypowiedzi( cały
      czas się zastanawiam ,co to ,u licha znaczy ,żenadliwy?)Myślę,że państwo
      prowadzący nie mają kompletnie pomysłu na program ;często debatują nad
      nowowydanymi ewidentnymi pierdołami,a pomijają naprawdę interesujące
      rzeczy.Równie dziwny jast fakt,że recenzje niektórych pozycji w tym programie
      wołają o pomstę do nieba.Zdecydowanie "NIE" dla "Dobrych książek".Jeśli już coś
      w podobnej stylistyce to "Telewizyjne wiadomości literackie",a przede wszystkim
      fenomenalny "Ogród sztuk".
    • ada08 Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 05.01.04, 11:21
      Coraz rzadziej.
      Na początku ten program mimo wielu słabości był ''jakiś'',
      teraz zionie nudą.
      Już nawet Szczuka mnie nie bawi...
      a.
    • braineater Lepsze dobre książki niźli debilka Tyszkiewicz... 05.01.04, 13:37
      Ale nie zmienia to jednak faktu, że od dłuższego czasu jest to koncert jednego autora - Szczuki właśnie, a panowie wypadają przy niej blado, bo jak tu przegadać babsko szkolone przez Marię Janion - szkoda Beresia, bo ten to przynajmniej jeszcze potrafił dąć jej odpór a Dunin nic tylko siedzi i kiwa głową...
      • Gość: juna Re: Lepsze dobre książki niźli debilka Tyszkiewic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 00:53
        Mnie tez szkoda Beresia strasznie...! Może odszedł, bo na prezesa TVP startował
        był (chyba dla jaj???). Acz najbardziej w duecie ze Skoczylasem lubie go...(acz
        niekonieczenie w osobie Marii Kiri i prof. Karpe Diem w "Telewizyjnej...")
    • Gość: ja ka Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 21:43
      Od ponad roku oglądam każdy program (tzn. nagrywam i odtwarzam następnego
      dnia). Niestety, odkąd pojawił się pan Dunin - jestem zdegustowana pod każdym
      względem: jeśli na niego patrzę (wykwintny strój i bujny włos) odbiera mi
      apetyt, kiedy tylko słucham dostaję wysypki na sam dźwięk jego głosu
      i "błyskotliwość" komentarzy.
      Mam nadzieję, że Pan Witold Bereś wróci do programu "Dobre książki" i znów
      zaczną się żywe dyskusje z Panią Szczuką. Można ich słuchać godzinami! Pan
      Łubieński natomiast fascynuje mnie swoim spojrzeniem z dystansem na wszystko co
      współczesne. Zakochany w historii, niezmiennie żyje gdzieś indziej,
      kilkadziesiąt / kilkaset lat temu i .... ma się dobrze :)Chociaż nie lubię
      historii i książek na ten temat, szanuję zdanie Pana Tomasza i chętnie słucham
      jego opinii.
      Pozdrawiam czytelników "Dobrych książek" :) oraz prowadzących program w TVP

• kalliope1 Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 25.01.04, 21:54
        Hej!
        Właśnie przeczytałam, że oglądasz każdy program (ja niestety nie zawsze mogę).
        Ostatnio przegapiłam program,ale wiem,że omawiali w nim "Lekcje pana Kuki" R.
        Knappa i "Dziecko gotuje się w mamałydze" A. Veteranyi. Co o nich mówili?
        Jestem zainteresowana tymi książkami i strasznie żałuję, że przegapiłam właśnie
        ten program.
        Dzięki za pomoc
        • ppatka oglądam... 26.01.04, 12:07
          wiem, że jest sporo niedociągnięć w tym programie, ale i tak ważne, że jest i
          można usłyszeć czasem naprawde kilka ciekwaych recenzji
          fakt, że Witold Bereś był o wiele ciekawszą postacią, a i Szczuka przesadza z
          promowaniem własnej osoby, zarzutem jest także pora nadawania... nie zawsze o
          tak później porze ma sie ochote oglądnąć inteligentny program... moim zdaniem
          byłoby również lepiej gdyby czasowo był dłuższy, w ostatnim czasie coraz
          krótsze i mało interesujące są recenzje, autorzy skupiają się jedynie na
          różnicach w zrozumieniu książki, zapominając po prostu mówić o swoich
          wrażeniach, jedna sprzeczność i już niepotrzebna dyskusja, mając więcej czasu
          można sobie i na to pozwalić, ale 30 minut na 3 książki i felieton to naprawde
          mało...
          ale i tak oglądam i jestem zdania, że jest to ciekawa propozycja mówiąca o
          książkach...
          czasem zdarza mi się oglądnąć króciutkie "Lubię czytać" w 2TVP, program, który
          prowadzi Tyszkiewicz, ale niestety jej "ę/ą" ciężko mi znieść... ;)
          choć i tam czasem można natrafić na coś interesującego

p.s. co do ostatniego programu to niestety nie pamiętam jak
          zrecenzjonowano "Lekcje pana Kuki", a co do "Dlaczego dziecko gotuje się w
          mamałydze" to raczej opisali treść książki, wspomnieli także o życiu
          Veteranyi, i bodajże pan Dunin zastanawił sie jak to jej życie ma się do
          książki, czy autorka miała talent jeśli wszystko co w książce zawarte jest
          czerpane z jej doświadczeń życiowych...
          ale osobiście książke polecam... to jest książka z jakąś konkretną fabułą, ale
          jeśli lubisz luźne przemyślenia, bardzo trafne, inteligentne to naprawde
          warto...
          pozdrawiam :):):)
    • Gość: anka z ich gadania nic nie wynika IP: *.autocom.pl 28.01.04, 14:48
      myslę, że program ten nie sprwadza się głównie dlatego, że każdą proponowaną
      książką wiekszość, czyli dwójka oponentów, zwykle krytykuje i skutecznie do
      niej zniechęca. dyskusje może zdarzają się ciekawe, ale jakoś nigdy nie
      dowiedziałam się z tego programu, jaką książkę w takim razie warto przeczytać.
      • Gość: woj Re: z ich gadania nic nie wynika IP: *.hrz.fh / 193.174.73.* 31.03.04, 16:43
        bo nie ma wynikac , czasami warto po prostu podyskutowac, to nie poradnik domowy
    • Gość: keja Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 09:07
      ktoś na forum napisał, że "dobre książki" są nadawane w godzinach duchów.
      Zgadzam się, ale są powtórzenia programów w TVP Polonia w środę ok. 18 tej

Pozdrawiam
      • staua Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 11.03.04, 05:06
        To prawda, kiedys widzialam w polskiej restauracji (u nas to pora lunchu) :-)
        ale wtedy byla jeszcze Szczuka...
    • raymond.new Kinga Dunin zastąpiła K.Szczukę 09.03.04, 10:55
      Moim zdaniem program zyskał. Więcej mówi się o książkach, mniej jest jałowego
      bicia piany.
      • ash3 Re: Kinga Dunin zastąpiła K.Szczukę 09.03.04, 13:01
        Tak, ja też uważam, że debiut KD był udany. Obawiam się tylko, czy Dunin
        Wąsowicz nie będzie zbyt często "pacyfikowany":). No ale taka juz uroda tego
        programu, że czasem dyskusje urywają się w pół zdania.
        • ppatka Re: Kinga Dunin zastąpiła K.Szczukę 09.03.04, 14:56
          dawno nie było tak inteligentnej dyskusji

• Gość: Zdanka Dunin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.181.* 09.03.04, 15:12
            Ojej ,a ja nie widziałam,bo czasu brak ostatnio nawet na sen ;(((( Napiszcie w
            pięciu zdaniach ,o czym było !Prosze ,proszę !!!:) I jak się sprawuje nowy
            nabytek feministyczny w programie,bo akurat Dunin się mi tu całkiem podoba
            zamiast SZczuki.
            • ash3 wybrane wątki z DKsiążek 09.03.04, 16:31
              1. "Opowieść się rozpoczyna" Amosa Oza (prop. Łubieński)
              2. "Bagno" Tomasza Piątka (prop. Dunin Wąsowicz)
              3. "Ludzka skaza" Ph. Rotha (prop. Kinga Dunin)
              i felieton filmowy o młodym austriackim prozaiku i jego wizycie w Warszawie
              (niestety nazwisko i tytuł jego ostatniej ksiązki wyleciał mi z głowy: drugim
              słowem w tytule było "...opowiada").

"Nowy nabytek femnistyczny w programie" okazał się czytelnikiem wyrafinowanym,
              subtelnym, doceniającym uważne i smakujące czytanie opowieści oraz, jak sie
              okazało w jej odczytaniu prozy Piątka, dostrzegającym ukrytą treść, pewien
              egzystencjalny projekt (?), która łączy powieści danego pisarza - w przypadku
              Piątka Dunin uważa, że jest to poszukwanie Boga - specyficznie rozumianego:).
              Moim zdaniem feminizmu tu tak wporst nie będzie... Będą za to ciekawe,
              wnikliwe, nietrywialne odczytania książek recenzowanych. Oraz same dyskusje o
              tym - JAK można czytać, czego próbkę mieliśmy przy okazji Oza.
              Wszystkie trzy dyskusje były ciekawe, ale dla mnie najciekawsza chyba o zbiorze
              esejów Oza. bardzo spodobało mi się zyczenie KD, czy też sugestia bez adresata,
              wyrazone przy okazji Oza - że fajnie byłoby przeczytać recenzję-analizę
              fragmentu dobrej powieści - wychodząc z założenia, że dobra literatura ma
              strukturę nieco fraktalną - część odbija wartość i daje pojecie o całosci...
              Przy okazji spierano się czy to fajnie czy niefajnie siedzieć przez sześć
              godzin w kuchni i patrzeć na literaturę od tej strony (Dunin Wąsowicz). KD
              stwierdziła ujmująco, że być może pomysł Oza polega na tym, że jak po łyku wina
              ocenia się zawartość całej butelki tak po początku powieści - dobrze
              zanalizowanym - zwłaszcza pod względem psychologii postaci (dodał Łubieński) -
              możemy wyrobić sobie zdanie czy też wejść w klimat całej ksiązki:). Z kolei
              spór Łubieńskiego z KD dotyczył granicy między analizą a interpretacją dzieła.

Wszyscy recenzenci zgodzili sie też jednomyślnie (choć z róznymi zastrzeżeniami
              i "dywagacjami"), że nowy Roth jest b.dobry.
              • Gość: Zdanka Re: wybrane wątki z DKsiążek IP: 62.233.181.* 09.03.04, 17:04
                Serdecznie dziękuję za szybką i merytoryczną odpowiedź.Jestem pod wrażeniem:)
              • Gość: czapski Re: wybrane wątki z DKsiążek IP: *.pl / *.utp.pl 09.03.04, 18:06
                kiedy to leci?
              • staua same pytania 11.03.04, 05:00
                Ash, czytalas te ksiazke Piatka? Albo jakas inna? Interesuje mnie to, bo kiedys
                go znalam i zastanawiam sie, czy jako pisarz jest podobny do siebie z
                przeszlosci ( to by mnie nie zachecilo). "Skazy" nie czytalam ani nie
                ogladalam, mowisz, ze warto? Oza tez nie, ale przeczytam wkrotce.
                Moze wiecie, czy ten program (niedostepny dla mnie) ma strone internetowa???
                • ash3 Re: same pytania 13.03.04, 20:18
                  Przepraszam, że tak późno, ale odpowiadam: Piątka nie czytałam - nie do końca
                  moje ulubione klimaty. Wiesz, on pisze (z tego co wiem) o bardzo określonych
                  problemach, ludziach, środowisku. Na razie nie mam ocohty na takie rzeczy.
                  Jeśli znajdę wywiad z nim (kontrowersyjny) - przeslę Ci.
                  Innych książek o ktorych była mowa jeszcze nie znam, ale Oza przeczytam na
                  pewno.
                  Niestety DK nie mają strony w necie.
      • Gość: ygrek Re: Kinga Dunin zastąpiła K.Szczukę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 19:44
        Na szczęście.
    • Gość: kalliope1 Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.cafekontakt.pl 10.03.04, 16:39
      Hej!
      1. Leci w poniedziałki, niemal o godzinie duchów, TVP 1.
      2. Ostatni felieton był o Danielu Kehlmannie i jego książce pt.: "Beerholm
      przedstawia".
      :-)
    • Gość: AnaisNin Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 12:53
      Za Szczuką wprost przepadam, kobieta wyszczekana i o zdecydowanych poglądach.
      Zgodzę się, że kontrowersyjna. Albo się ją lubi, albo nie trawi. Ja, mimo że w
      swym radykalizmie i dla mnie bywa męcząca, nadal lubię:) Wnosi nieco świeżości
      do ugrzecznionej TV publicznej.
      Ktoś wspominał o słówku "żenadliwy", dla ścisłoci ona mówi "żenadny". Za zabawę
      słowem też ją cenię:))
    • Gość: Magda Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 21:12
      Mnie komentarze Dunina wydają się znacznie b. interesujące od opinii Beresia.
    • exilvia Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 13.03.04, 22:15
      a jak się nazywał ten człowiek, na którego miejsce wszedł Dunin-Wąsowicz?
      • ppatka Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 13.03.04, 23:40
        Witold Bereś
    • Gość: Goga Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 27.03.04, 01:36
      Niestety, dawno nie oglądałam, a był czas, gdy zarywałam noce by posłuchać
      dyskusji w dawnym składzie. Muszę powiedzieć, że mnie najbardziej fascynowało
      zderzenie gustów, poglądów,osobowości,języka pani Kazi Szczuki i pana
      Łubieńskiego. Ostra, młoda feministka kontra "przedwojenny" pan. Witold Bereś
      jawił mi się jako ktoś na pograniczu tych dwóch światów. Każda postać
      interesująca na swój sposób i prezentujaca jakże odmienne upodobania
      literackie.
      • raymond.new Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" 28.03.04, 12:46
        Gość portalu: Goga napisał(a):

> mnie najbardziej fascynowało
        > zderzenie gustów, poglądów,osobowości,języka pani Kazi Szczuki i pana
        > Łubieńskiego. Ostra, młoda feministka kontra "przedwojenny" pan.

A ja odejściu pani Szczuki odetchnąłem. Skończyły się irytujące narcystyczne
        popisy, a zaczęto wreszcie rozmawiać o książkach. Uważam, że Kinga Dunin jest
        mądra, błyskotliwa i stanowczo lepiej wychowana od swojej poprzedniczki. Taka
        feministka wzbudza szacunek i zmusza do refleksji, bo widać i słychać, ża o coś
        naprawdę jej chodzi.
        • Gość: czytelnik Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:00
          No nie, bez Kazi Szczuki program jest nijaki. Cała esencja to zderzenie (jak
          napisał/a poprzednik/czka) Szczuki z Łubieńskim. Poglądów, sposobu myślenia,
          wyrażania uczuć. Już gdy odpadł Bereś, który bardzo wdzięcznie (sic!)
          równoważył ten duet, opadło moje zainteresowanie lekko. Bo wtedu Sz. kontra
          Ł.zbyt zamieniało sie w szermierkę, nie miał kto łagodzić, wprowadzać
          równowagi. Bardzo cenie Pawła Dunina- W., ale on chyba po prostu nie jest
          telewizyjny, wizyjny. JAkby się wstydził, czy co? A teksty potrafił pisać
          cięte. Pomysły ma fantastyczne. A tu jakoś nie bardzo. No i teraz brak Szczuki.
          Cenię pania Kingę Dunin. Ale to wszystko. Oglądać ani słuchać jej nie mogę. Dla
          mnie ten program stracił cały pazur. Z intrygującej dyskusji - gadające głowy.
          Czyli to co wszędzie. A szkoda, bo mimo idiotycznej pory (jak wszystkie zresztą
          programy kul.) byłam w stanie wysiedzieć i słuchać uważnie.
          • Gość: telewidz Re: Czy ktoś ogląda "Dobre książki?" IP: 212.244.66.* 31.03.04, 08:40
            Cenie Pania Dunin, ale bez Kazi program stracił tego
            charkterystycznego "nerwa".Kazia była czepliwa i prowokacyjna, ale w tym
            pozytywnym znaczeniu.
            Program jest o stanowczo (za)późnej godzinie. Moze nowy prezes TVP uwzgledni
            głosy niezadowolonych widzów i zmieni ramówke czasowa "jedynki".
            • Gość: toto Re: Czy ktoś ogląda " książki?" IP: 62.244.145.* 31.03.04, 09:10
              niestety juz nie ogladam tego programu (m.in.z powodu owej godziny duchow
              ale to u nas w naszej pieknej polsce standard), ale bardzo lubilem ten program.
              ach, te klotnie pana Tomasza z kazia po ktorych nie mozna bylo spac. program za
              krotki, ale swietny.
              • Gość: sutekh Re: Czy ktoś ogląda " książki?" IP: *.wsp.czest.pl / *.wsp.czest.pl 31.03.04, 15:47
                piekielna a nie piękna polska ludowa.
                bez szczuki a z k.dunin sięga dna program dnia.
                pdw jest jak po glębokich odmóżdżeniach .dunin jest niemilosiernie brzydka!!!!
                co za shit.
                rzeczywiście myślalem że pdw będzie inaczej tu wyglądal.
                • lemuriza Re: Czy ktoś ogląda " książki?" 03.04.04, 18:54
                  a ja dzieki temu programowi i K. Szczuce, odkryłam Margaret Atwood ( opowiadali
                  o Slepym zabójcy).
                  Ksiązke zreszta gorąco, gorąco polecam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka