Dodaj do ulubionych

CHAD a ciąża

05.01.12, 23:54
Witam,
jestem tu nowa. O mojej chorobie dowiedziałam się parę tygodni temu... Jeszcze się z tym nie pogodziłam. Czasem mam nadzieję, że może to nie to... Może jednak lekarz się pomylił... Z drugiej strony muszę pogratulować mojej lekarce. Wypuściła mnie z gabinetu kiedy ja się zalewałam łzami, no bo przecież ma zaraz kolejnego pacjenta. Wcześniej nastraszyła, że jak nie zacznę brać leków, to mnie zamknie w psychiatryku. Cudowne podejście do pacjenta!!!! No ale nie o tym chciałam pisać. Dostałam Depakine 500 (inny lekarz stwierdził, że to dawka nieterapeutyczna). Jak to jest z ciążą a chadem? czy można brać jakieś leki? czy da się przetrwać ciążę bez stabilizatorów??? Pytań mam tysiące...odnośnie chada i tak w ogóle...
Obserwuj wątek
    • dr.zabba Re: CHAD a ciąża 06.01.12, 14:02
      a jesteś czy planujesz?
      • chadzika-mam-i-ja Re: CHAD a ciąża 09.01.12, 07:34
        Mam już jedno dziecko, ale chciałabym mieć drugie. Mąż się chyba wystraszył samej diagnozy i komplikacji ciążowych/ pociążowych z 1 dzieckiem i nie chce nawet słyszeć o drugim. Jakie jest niebezpieczeństwo, że dzieciak odziedziczy po mnie Chad? W 1 ciąży miałam deprechę, czy zażywanie stabilizatorów jest dozwolone w ciąży??
        • dr.zabba Re: CHAD a ciąża 09.01.12, 15:34
          Mam trójkę dzieci i chad i mąż nie chce słyszeć o czwartym... big_grin

Proponuję przeszukać forum według hasła ciąża - piasaliśmy już o tym sporo.
          Oto, co znalazłam naprędce:
          po pierwsze,
          po drugie,
          po trzecie.

Chętnie pogadam o swoich doświadczeniach, ale na początek wrzucam to.
          • chadzika-mam-i-ja Re: CHAD a ciąża 09.01.12, 17:50
            Dzięki bardzo za info. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można karmić piersią na Depakine? Zażywam niewielką dawkę 500 raz dziennie. Ponieważ nie ufam do końca swojemu lekarzowi, byłam u innego, który uznał taką dawkę za nieterapeutyczną. Jutro idę zrobić badania na stężenie kwasu we krwi. przez te pieprzone leki przestałam karmić piersią... może udałoby mi się jeszcze wrócić do karmienia??? Już sama nie wiem co z tym wszystkim mam zrobić. Dzięki za odzew! Pozdrawiam
            • hd_vision Re: CHAD a ciąża 09.01.12, 20:45
              Prystopuj moze z ciaza, bo jeszcze chyba nie wyszlas z manii po poprzedniej?
              • lolinka2 Re: CHAD a ciąża 10.01.12, 10:33
                Oooo właaaaśnie smile
            • czareg Re: CHAD a ciąża 12.01.12, 11:01
              500 to mało, ale może pierwszy lekarz nie chciał od razu przywalić lekiem, ze względu na efekty uboczne. Przy karmieniu piersią to zrozumiałe.
              U mnie lekarz zaczynał od 1000 (a ważyłem pewnie ze dwa razy więcej niż Ty), by dojść do 3000, które utrzymało się 7 lat.
              Tyle że zmiana dawki odbywała się na oddziale dziennym.
              Na kiedy wyznaczył Ci lekarz następną wizytę?
              Masz już wyniki badania krwi?

PS. Sporo dyskusji o dzieciach ChADowców było tu. Ja cały czas twierdzę, że czynnik socjologiczny jest co najmniej równie ważny co genetyczny.
              • chadzika-mam-i-ja Re: CHAD a ciąża 12.01.12, 17:41
                Dziś dostałam wyniki na stężenie kwasu walproinowego: 50,7 czyli dolna granica (50-100). Kolejna lekarka twierdzi, że to za mało i ona zaleciła podawać depa również rano. U mnie sytuacja była chyba trochę nietypowa, trafiłam do szpitala ze względu na moją bezsenność. Z ginekologii przenieśli mnie na psychiatrie by tam leczyć zaburzenia snu. I w sumie to tam zaczęła się jazda, jak zobaczyłam co się tam dzieje. Stwierdzono u mnie epizod hipomanii i po 10 dniach wypisano. Jeszcze nie do końca się pogodziłam z diagnozą i dlatego chodzę do różnych lekarzy i jestem na etapie wybierania jakiegoś.
                pozdrawiam i dziękuję za wpisy
    • kamyczek_02 Re: CHAD a ciąża 10.01.12, 11:49
      Jej się może wydawać, że jest stabilna.
      Ja bym tak jak piszą dziewczyny dała sobie na wstrzymanie do czasu znalezienia dobrego psychiatry, psychoterapeuty, ustawienia leczenia, konkretnych rezultatów tego leczenia, poznania chadu.

Osobiście gdybym podjęła decyzję o ewentualnej drugiej ciąży to zapytałabym psychiatrę i psychoterapeutkę, co sądzą i staraniu się w tym momencie. Wściek macicy mógłby nie być obiektywnym spojrzeniem na sytuację.
      • chadzika-mam-i-ja Re: CHAD a ciąża 10.01.12, 15:23
        Faktycznie "jej" się wydaje, że jest stabilna. Nie mam zamiaru zachodzić w ciążę już teraz, bo niedawno tzn. parę tyg temu urodziłam swoje pierwsze. chodzi mi raczej o to, czy już na dobre pożegnać się z myślą o kolejnym dziecku, czy może jest szansa nawet przy tej chorobie mieć zdrowe dzieci.
        • dr.zabba Re: CHAD a ciąża 10.01.12, 15:34
          ale zdrowe dzieci to jedno, a to, co Ty wywiniesz w ciąży, połogu i czy będziesz w stanie zająć się dzieckiem, to drugie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka