Dodaj do ulubionych

Czy Abilify?

22.06.12, 16:00
Czy Abilify do pewnej dawki działa pobudzająco, a powyżej hamująco???

Zeszłam z kwetiapiny i jestem tylko na Lamitrinie - źle się czuję, jestem płaczliwa, irytująca, w ogóle mam dość. Na wizycie poryczałam się okropnie (za co mi wstyd). Lekarka zdecydowała, że zamiast litu spróbujemy z Abilify raz jeszcze. Na razie mam brać 1/2 tabl. rano, jak mnie zacznie wyciągać w górę to zmienić taktykę i wziąć całą tabl. na noc i tak łykać. Powiedziała, że w większej dawce ustabilizuje mnie, Lamitrin zostaje nadal. Kontrola za dwa i pół tygodnia.

Obserwuj wątek
    • buddy_valastro Re: Czy Abilify? 22.06.12, 16:51
      Według mnie Abilify w ogóle nie działa. Przynajmniej na mnie. Mimo to lekarz też sie upiera. Ale razem z Litem, a nie zamiast.
      • liberica1 Re: Czy Abilify? 23.06.12, 16:18
        1/2 tabletki mam łyknąć rano - w tej małej dawce ponoć działa aktywizująco. Jeżeli zadziała za bardzo to na następną noc wziąć całą tabletkę czyli 15mg o ile się nie mylę. Już w tej dawce powinno ściągnąć mnie do pożądanego poziomu. Prawda to?
    • liberica1 Re: Czy Abilify? 24.06.12, 12:10
      Wzięłam jedną tabletkę na noc i myślałam, że nie dotrwam do rana uncertain Niepokój, drżące ciało, bezsenność. Wzięłam całą tabletkę Clonazepamu (max brałam 1/2) i nic, zero. Jestem tak zmęczona, że szok. Skłonna jestem na własną rękę nie brać dzisiaj kolejnej tabletki i łyknąć kwetiapinę, a jutro skontaktować się lekarką i wejść na ten lit.

• dzedlajga Re: Czy Abilify? 24.06.12, 13:40
        Ja na początku miałam straszny niepokój w nogach po Abilify. Dostałam do niego olanzapinę, bo żadne uspokajacze nie były 100% skuteczne. Niepokój przeszedł. Odstawiłam olanzapinę i już jest ok.

Ja pewnie też wzięłabym tę Kwetiapinę. Ale ja zawsze majstruję przy lekach
        • liberica1 Re: Czy Abilify? 24.06.12, 13:50
          No coś muszę wziąć niestety. Mdli mnie, autentycznie zataczam się - mam wrażenie, że lada chwila zemdleję. Tabletkę łyknęłam po 23, a objawy jeszcze nie minęły. Ja rozumiem, że do każdego leku organizm musi się przyzwyczaić, ale skutki uboczne które przerabiałam z innymi lekami to był pikuś. To tego brak snu i mam ochotę uderzyć głową w ścianę sad
          • liberica1 Re: Czy Abilify? 26.06.12, 10:02
            Jutro widzę się z lekarką i wchodzę na lit, mam nadzieję że będzie dobrze.
    • liberica1 Re: Czy Abilify? 27.06.12, 16:01
      No i weszłam na lit, tzn od jutra zaczynam :o
    • minic05 Re: Czy Abilify? 28.06.12, 06:53
      Mnie to Abilify tak pobudził psychoruchowo ze musialam odstawić, brałam 15mg rano, przy czym nastrój mi się nie poprawił. Wrócilam do Ketrela, ciut przymula ale przynajmniej mogę usiedzieć w miejscu
    • kielener Re: Czy Abilify? 28.06.12, 14:56
      Abilify na mnie dzialalo okropnie. Nie moglem wysiedziec byłem niesamowicie podirytowaby i sam sobie odstawilem przechodzac na sulpiryd jedyny lek, po ktorym mi jest calkiem dobrze. Abilify to dla mnie gehenna , meczarnia i ogolnie SYF.
      • jastrzab1978 Re: Czy Abilify? 08.08.14, 10:49
        Abilify według mnie to najgorsze główno jakiekolwiek istnieje na ziemi , bardzo źle się na nim czułem i pojawiły mi się powikłania neurologiczne , pieczenie mózgu , szczypanie , nikomu tego nie doradzam !
    • awanturka Re: Czy Abilify? 13.08.14, 12:04
      Ja też mam złe doświadczenie z Abilify. Najpierw spowodował pobudzenie (nie tak znowu wielkie) i kompletny brak apetytu - trwało to nieco ponad tydzień, potem zaległam w łóżku(a podobno działa aktywizująco!). Lekarz zmienił mi abilify na ketrel i był to strzał w dziesiątkę - zadziałał aktywizująco (przestałam zalegać w łóżku) i antydepresyjnie.

Natomiast muszę przyznać, że abilify w dużej dawce wyciągnął mnie z czegoś co być może było psychozą (w każdym razie było to coś potwornego - nie ustaliliśmy ostatecznie z lekarzem co). A było tak - byłam na 1/4 dawki maksymalnej, to "coś" dopadło mnie nagle, byłam przerażona bo mam doświadczenie z tym "czymś", że nie ma na to rady a potrafi trwać długo (nie chcę się rozpisywać na ten temat).

Były akurat dni wolne, w totalnym przerazeniu i rozpaczy z powodu tego, że to "coś" przyszło zrobiłam to co mogłam zrobić, prawdę mówiąc nie bardzo wierząc, że mi to pomoże - podwyższyłam sobie z dnia na dzieć dawkę abilify do maksymalnej (czyli czterokrotnie!) i .... przeszło. (dlatego, że to "coś" zareagowało na neuroleptyk podejrzewam, że miało to coś wspólnego z psychozą).
      • awanturka Re: Czy Abilify? 13.08.14, 12:16
        Jeszcze dopowiem, że po abilify miałam mrowienie w okolicach ust i na bokach dłoni, mowiłam trochę niewyraźnie (nie było dramatu) i pisałam niewyraźnie.
        • dzedlajga Re: Czy Abilify? 14.08.14, 19:31
          Właśnie zrobiłam kolejne podejście do Abilify bo nie tuczy ponoć a po rispolepcie z kolei mam dużą prolaktynę. I po tygodniu brania zalegam w łóżku, gdyby nie pies to od dwóch dni wcale bym się nie zwlekła. Odstawiam i więcej nie wrócę. Wracam do olanzapiny, kiedyś zrobię podejście do ketrelu
          • siphilis Re: Czy Abilify? 12.06.15, 22:13
            Też miałam wysoką prolaktynę (norma 25, ja miałam 55) po fluonksalu. Odstawiłam i parę miesięcy później prolaktyna spadła mi do 32. W tym tygodniu znowu sobie zbadałam i mam już 26 smile Sugerowałam lekarce, że po fluo podwyższyła mi się prolaktyna, to powiedziała mi, że wymyślam.
            A co Abilify.... Brałam to przez pół roku w dawce 30 mg. Przez pierwszy tydzień chodziłam po ścianach a chcicę na seks miałam niesamowitą. No i w hipomanii zamówiłam se wibrator tongue_out
            Po paru miesiącach odstawiłam, bo zaczęłam robić różne głupoty...
          • siphilis Re: Czy Abilify? 12.06.15, 22:14
            A co do ketrelu.... Ponoć najlepszy lek na dwubiegunówkę. Lekarka powiedziała, że już przebija Lamotryginę. Ale nie wiem....
    • lolinka2 Re: Czy Abilify? 13.06.15, 00:15
      Osobiste dziecko bierze z prikazu lekarza z nadzieją na wyhamowanie. Niedużo bierze, 1mg narazie, za 2 tyg będzie miała do 2.5mg podciągnięte. Zamula prawidłowo, tiki wyciszył, buntuje się obywatelka mniej....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka