Dodaj do ulubionych

suchość w ustach

29.01.14, 14:54
już nie mogę. budzę się i pustynia w ustach. pamiętam że "to po lekach", dziewczyna z powieści o CHAD (tytuł z racji sklerozy przypomnę sobie za 3 godz.) nosiła ze sobą cały czas butelkę wody. jak sobie z tą suchoscią radzicie? podobno żucie gumy pobudza ślinianki. już nie wiem.
Obserwuj wątek
    • matrioszka42 Re: suchość w ustach 29.01.14, 15:15
      Ja noszę ze sobą tic-tacki. Bo oprócz tego że sucho, mam wrażenie, że capisad Ciumkam w każdych okolicznościach przyrody. I faktycznie bardzo dużo piję: woda, soki...
      • waters123456 Re: suchość w ustach 29.01.14, 17:00
        I ja coś od siebie napiszę,
        suchość w ustach to moja zmora, wiem, że od leków to norma - benzo to robią, ale ja jeszcze palę papierosy i to ostatnia b. dużo i one wiadomo uszkadzają błony śluzowe ust itd.,
        No i jeszcze dodatkowo alko - qurwa to mój największy problem, w nocy wybudzam się i nie mam grama śliny w ustach, w dzień można pić dużo wody, tic-taki, guma itp.
        A tak w ogóle to winię za to wszystko klimatyzację w pracy - 10% wilgotności powietrza, żaden nawilżacz nie jest w stanie pomóc,
        jakoś tak dobrze mi okłamywać się w tym wszystkim...
        Dołączam się do narzekania dot. suchości w ustach,
        syf niemiły
        pozdrawiam
    • ka_an2 Re: suchość w ustach 29.01.14, 21:01
      Kiedyś kupiłam w aptece takie pastylki do ssania, które pobudzały ślinianki. Teraz ich nigdzie nie mogę znaleźć. Trochę pomagają "prawoślazki".
    • lolinka2 Re: suchość w ustach 31.01.14, 00:14
      Internistka mi kiedyś podsunęła pomysł zorganizowania tzw. sztucznej śliny, żelu który stosują pacjenci z nowotworami np. w trakcie radioterapii, która podobnie jak leki psychiatryczne wysusza śluzówkę jamy ustnej. Na takiej przesuszonej śluzówce grzyb sie lubi rozlokować itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka