Dodaj do ulubionych

Rollercoaster

28.07.16, 13:19
Witam! Napiszę tak pokrótce, może ktoś mi coś ciekawego doradzi. Wyszedłem ze szpitala w drugiej połowie czerwca po epizodzie dosyć dużej górki. Brałem lit 2-2-2 tak jak kazali,nie brałem za to olanzapiny, gdyż nie lubię tego leku, tyję po nim.Po około półtora tygodnia od wyjścia z dnia na dzień przesunęło się w dół - brak motywacji,słąby napęd,apatia,otępienie.Przeczekałem jeszcze trochę i 7 lipca pojechałem do lekarza, który przepisał mi Kwetaplex 200mg i Aciprex 10mg. Jakież było moje zdziwienie, gdy po 4 dniach wróciły "czynności życiowe", zwłaszcza,że miałem wesele 16 lipca i byłem na nim w bardzo dobrej formie smile A potem..19 lipca miałem wizytę u lekarza po zwolnienie, stwierdził,że jestem zbyt nakręcony,z czym się z perspektywy czasu nie zgadzam, byłem po prostu w dobrej formie,uśmiechnięty i rozmowny. Kazał odstawić Aciprex 10mg a reszta tak jak była, już po 2 dniach czułęm jak schodzi ze mnie power(ten sam opis "bólów", co wyżej napisałem) i było to na tyle męczące ,że telefonicznie uzgodniłem z doktorem,że coś jest nie halo i potrzebuje czegoś,co mnie wyciągnie.Zaproponowałem Trittico CR 150mg/noc, który miałem na stanie i przyjmuję już od 3 dni,na razie efektów nie widać tak szybkich jak po tamtym escitalopramie, który był dobry lecz przeszkadzało mi mocno to,że wręcz całkowicie(!) zanikało po nim libido.Moje pytanie do Was - czy znacie jakieś dobre leki, które pomagają na te bolączki co mnie trapią? Czyli słaby napęd,taka apatia obojętność,brak motywacji,otępienie,unikanie kontaktów z ludźmi,pustka w głowie - brak kreatywności i tematów do rozmów. Jak porównacie Aciprex(escitalopram) do Trittico Cr (trazodon)?choć wiem,że są z innych grup leków.Po jakim czasie ten drugi się rozkręca?Czy mam odpowiednia dawkę antydepresyjną te 150mg? Bardzo bym prosił o podzielenie się swimi uwagami,doświadczeniami,spostrzeżeniami - będę za to serdecznie wdzięczny. Pozdrawiam.
P.S. Dlatego właśnie zatytułowałem mój wątek rollercoaster bo tak właśnie się ostatnio czuję, ciągłe zmiany, wcześniej tego nie miałem tak często.
Obserwuj wątek
    • evaanioleczek Re: Rollercoaster 24.09.16, 05:10
      ...pewnie twoj post juz jakis czas tutaj jest,ale mimo ze zatytułowanie postu rollercoaster jest bardzo trafne to przez ten wlasnie tytuł do niewielkiej ilości odbiorców trafia 😕😳😬😰 proponuje dopisać do tego nazwę leku wink) do większej liczby odbiorców trafi,choc z tego co wlasnie spojrzałam to post jest od lipca,wiec sam pan zdarzył zaobserwować jak leki działają i jakie ma pan spostrzenia na ich temat-zawsze to jedna opinia wiecej ☺️ mi p. psychiatra przepisała Trittico CR. mi odobiscie super pomógł jsk brałam w ciagu dnia,na noc nie zauważyłam by moj sen sie polepszył przy graniu na nic tak jak tutaj osób pisze tj. 75mg i nic i tak ciezko mi sie zasypia a jak w nocy sie przebudze to juz po spaniu w ogóle kręcę die wiercę z boku na bok,jsk zacznę myślec sie czymś zadręczać rozmyślać to juz po śnie..... wiec na mnie nasennie ten lek nie działa jakos specjalnie 😐 myslalam nie raz by zwiekszyć ciut dawka ale nie wiem o ile a sama sie balam-dodam ze moje leki i probkemy zniknęły i w ciagu dnia jest juz ok wiec odstawiłam,ale problemy ze snem zostały,wiec jak któraś noc pod rząd mam nie przespana,to brałam z mysla,ze mi pomoże,ale ja nie czuje zadnej różnicy czy zażyje czy nie...... 😕 i sie zastanawiam nad zwiększeniem a moze zmniejszeniem dawki? moze to cos zmieni i wkoncu uda mi sie przespać choc 4-5 godzin !?!?bo w tej chwili to max 1,5 h jak prześpiewali to jest max,nie raz jak nam lepsza noc to 2,5 h poświęcałem to jest sporadycznie 😬😐🤔😰 moze problem tkwi w tym ze nie zarzywam codziennie tylko sporadycznie,jak kolejna noc prawie w ogóle mam nieprzespana dopiero wtedy zarzywam ....próbowałam juz wszystkiego chyba zaczynajac od melisy czy mleka gorącego czy nawet piwa którego nie znoszę (ze względu na chmiel,który ponoć pomaga,u mnie nic nie pomoglo,mecze sie godzinami a jak juz usnę to na pol godziny i powtórka z rozrywki kolejne godziny męczarni..... moze ktos na jakis patent co lepszego co pomoże mi przespać choc 4-5 godzin,nawet nue marże o 8,czterysta piec byłoby w mojej sytuacji i tak czymś niezwykłym wyczynem o którym w obecnej sytuacji moge jedynie marzyć 😐😰
      • lelele333 Re: Rollercoaster 20.02.17, 19:49
        evaaniołeczku, na taką bezsenność melisa i mleko na pewno nie pomogą. Jak lekarz zapisuje lek i zaleca brać codziennie, to trzeba się tego trzymać i dopiero po jakimś czasie można stwierdzić czy leczenie działa czy nie. Jeżeli nie, to najlepiej zgłosić się do lekarza, który może zdecydować o zmianie leku na inny. Różni ludzie na różne leki reagują inaczej, ale trzeba koniecznie brać je według zaleceń lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka