karolina16 11.11.17, 14:22 Czy jest możliwość pozbycia się myśl samobójczych? Wartp o nich mówić terapeuta lekarz? MAM przykre doświadczenie za podzielenie się tym faktem potem powiedziano mi że nie warto mówić bo będę ciągle faszerowana lekami inne Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biala_malpa Re: Myśli samobójcze 12.11.17, 19:11 Powinnaś przede wszystkim mieć zaufanie do lekarza i terapeuty. Psychiatra raczej Ci pomorze tylko, lub aż lekarstwami. Z terapeutą będziesz mogła o tym porozmawiać szerzej. Poszukać, co za tym się kryje. To intymy, delikatny temat. Napewno nie można takich myśli bagatelizować. Pamiętaj, że może to być spowodowane chorobą i można z tego błędnego koło wyjść. 3maj się! Odpowiedz Link
39.a Re: Myśli samobójcze 15.11.17, 12:53 Kontrowersyjne. Napiszesz np. w prywatnej rozmowie na Fb że masz myśli "s" - Mark Zuckerberg może wejść na głowę. Napiszesz tu - "dobrzy" ludzie wezwą Ci policję. "Pochwalisz się" chęcią zabicia się lekarzowi pierwszego kontaktu - będzie się mocno zastanawial, czy nie wezwać karetki (doświadczenie własne sprzed kilku lat). Powiesz psychiatrze - da mocniejsze leki. Tu akurat nie spotkałam się z niczym złym, ani z chęcią zamknięcia w szpitalu psychiatrycznym. Idealnie by było, gdyby ktoś bliski wziął za frak i z mocą trzymał Cię choćby i parę godz. tłumacząc że zależy mu na tym, abyś nie odchodził i wlewał w Ciebie siłę. Niektórzy jednak prawią, że skoro ktoś wykazuje ochotę, to niech robi co chce. PS. Osobiście jestem za przedostatnim sposobem. Testowałam jeszcze Telefon Zaufania, pomogło. Skierowali mnie wtedy do dra. Dr musi być zaufany. Trzymaj się mocno! Odpowiedz Link
dkmn Re: Myśli samobójcze 15.11.17, 14:05 Mi się wydaje, że sama dobrze wiesz jak silne są te myśli i czy mogą przerodzić się w czyn. Od myśli się nie umiera ale jeżeli prowadzą one do prób to już jest niebezpiecznie. Znam ludzi co chowali przed sobą sznurki i noże żeby nie kusić losu a lekarzowi tego nie mówili i moim zdaniem to było proszenie się o śmierć. Odnośnie samych myśli samobójczych to lekarze faktycznie czasami działają przesadnie czy to poprzez zwiększanie dawek leku albo propozycje wysłania do szpitala bo nigdy nie wiadomo czy nie jest przypadkiem gorzej niż to co opowiadasz. Odpowiedz Link
dkmn Re: Myśli samobójcze 15.11.17, 14:15 A na przestrogę powiem Ci, że w tamtym roku dwóch moich znajomych przez depresję popełniło samobójstwo a gdyby się leczyli to może by do tego nie doszło. Z tego jeden z nich był ojcem dwójki dzieci. Odpowiedz Link