Dodaj do ulubionych

Ile mozna bie spac?

24.02.18, 11:02
Ile mozna nie spac? Ja nie spiw od dwoch nocy i o dziwo mam energie ale boje sie ze cos soe stanie. Czytalam ze mozna nie spac 11nocy ale czy to peawda? Mln mysli na minute i swiat taki szybki. Dopiero niedawno bylam wyciszona nic mi sie nie chcialo i zdolowana a teraz. Powiedzcie mi ze nic aie nie stanie jak nie bede spac zw jak sie zmecze to zasne w koncu. Chyba panikuje
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 10:34
      Co wydarzyło się wcześniej w Twoim życiu zanim to się zaczęło, taki stan, jaki opisujesz?
      • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 13:05
        Nie. Poprostu nie moglam zasnac i tak juz 3noce.mam taka gonitwe mysli ze szok. Nie wiem co mam robic. Nie chce lekow za zasne skaeby nie chce lekow
        • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 13:47
          Nie bierzesz teraz żadnych leków? Czym się zajmujesz, co teraz robisz? Jak spożytkowujesz ten nadmiar energii i brak snu? Czy jest obok ktoś, kto kontroluje stan, w którym teraz się znajdujesz?
          • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 16:41
            Nosi mnie ogarniam mieszkanie ogolnie sie ruszam. Chcialabyn sie polozyc odpoczac przestac myslec. Nie biore zadnych lekow nie chce chemi. Moj przyjaciel namawia mnie na wiz u lekarza a lekarz da mi napewno leki. Napewno sa inne sposoby by spac.
            • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 18:44
              Dlaczego chcesz przestać myśleć? Czy te myśli Ci przeszkadzają? Może zacznij je spisywać. Zajrzysz do tych notatek później, jak wszystko się uspokoi. Wysiłek fizyczny bardzo intensywny powinien spowodować, że poczujesz się zmęczona. Nie spałaś ani godziny od kilku dni, czy też po prostu nie możesz się wyspać, bo śpisz za krótko? Próbowałaś leków ziołowych bez recepty na sen?
              • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 19:02
                Nie zmruzylam oczu od trzech dob. Mam w glowie tyle mysli ze nadazam je wypowiadac aco dopiero pisac taka gonitwa mysli. Probowalam metod babconych melisy mleko nie pomoglo a wysilek fiz mnie tylko bardziej nakreca nie chodze ja biegam spacerujac. Przyjaciel ciagnoe mnie dziz do lekarza
                • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 25.02.18, 20:45
                  Jak w takim razie udaje Ci się pisać posty na forum?
                  • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 00:49
                    Krotko i duzo czasu mito zajmuje
                    • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 04:55
                      Jak minęła kolejna noc? Czy Ty idziesz dzisiaj do pracy?
                      • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 18:00
                        bede pisac ksiazki
                        • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 20:29
                          To znaczy, że aktualnie nie pracujesz zawodowo? Masz już pomysły na te książki? Osoby z diagnozą CHAD są często bardzo twórcze.
                          • ergo_pl Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 23:04
                            Szczególnie w manii...
                            • ergo_pl Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 23:06
                              Pola.t - mam nadzieję, że Twojemu przyjacielowi udało się namówić Cię na wizytę u lekarza.
                              • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 09:00
                                Wczoraj mialam miec wizyte ale nie dotarlam. Prztjaciel musialpojechac so pracy. Czuje sie dobrze nie potrEbujw lekarza.
                                • dkmn Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 10:00
                                  Niestety to, że czujesz się dobrze wcale nie oznacza, że nie potrzebujesz lekarza. Twój stan jest bardzo niepokojący.
                                  • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 11:46
                                    Mnie naprawde nic nie jest. Chcialabynskoczyc z bangi poleciec balonem pojechac do sopotu albo na nartu chcialabym toogarnac. Czuje sie cudnie.
                                    • dkmn Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 11:57
                                      Znam to. Piszesz tak jakbyś nic nie wiedziała na temat CHAD. Jeżeli nie wiesz to poczytaj/popytaj jakie są odczucia w hipomanii lub manii. A jeżeli wiesz wszystko o CHAD i nadal wierzysz że nic Ci nie jest to oznacza jedno: Mania - szpital - problemy.
                                      • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 12:09
                                        Nic mi nie jest! Jaka mania. Kto o tym decyduje ze ktos jest chory a ktos zdrowy to jest jedna wiwlka farsa. Jak sie ktos dobrze czune to znaczy tylko tyle a nie choroba. Chora bylam kilka tyv temu bo bylo mi smutno i zle. A tak to lipa. Ide na spacer
                                        • dkmn Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 13:32
                                          Mam nadzieję że Ci nic nie jest ale 3 doby bez snu + gonitwa myśli + nadmiernie podwyższony nastrój nie rokuje najlepiej. Uważaj na siebie i życzę zdrówka.
                            • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 26.02.18, 23:34
                              Czy to znaczy, Twoim zdaniem, że tylko osoby będące w manii piszą książki i tylko osoby w takim stanie są twórcze?
                              • ergo_pl Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 11:21
                                Nie. Spytałaś Pole o pomysły na książki, moim zdaniem w tym stanie nie napisze niczego...
                              • dkmn Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 13:49
                                Megan.k nie wierzę, że nie załapałaś tej ironii. Wiesz dobrze że w manii nic sensownego nie da się napisać. Jedyne czym mogę sobie wytłumaczyć Twoją zachętę do pisania książek będąc w takim stanie to żeby później przeczytać co się pisało. Ja mam trochę swoich notatek z manii (chociaż większość spaliłem) i uwierz mi, że to same bzdury.
                                • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 18:01
                                  Nie wiem, bo znam kogoś, kto w stanie, który psychiatria nazywa manią/psychozą, napisał pracę dyplomową na piątkę. A poza tym skąd ta pewność, że pola.t ma manię? Przy gonitwie myśli nie byłaby w stanie napisać posta na forum. Skąd pewność, że jej nastrój jest podwyższony? I co to znaczy podwyższony nastrój?
                                  • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 18:20
                                    Nie mam zadnej manii. Dzis o 20mam wizyte udowodnie wam wszystkim ze nic mi nie jest
                                    • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 01.03.18, 05:49
                                      Nie musisz niczego nikomu udowadniać, po prostu odezwij się. Zaniepokoiło mnie to, że nagle zamilkłaś. Mam nadzieję, że nie przymulono Cię lekami, nie na tym bowiem powinno polegać leczenie psychiatryczne.
                                      • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 01.03.18, 12:03
                                        Ciagle spie
                                        • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 01.03.18, 18:22
                                          A co Ci przepisał psychiatra?
                                          • pola.t Re: Ile mozna bie spac? 01.03.18, 20:30
                                            Neuroleptyk i uspokajacze. mimo ze nie chcialam lekow nie wiele mialam do powiedzenia. Pilnuja mnie. Nadal uwazam ze mnie nic nie jest ize leki sa niepotrzebne.
                                            • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 02.03.18, 06:05
                                              Co masz na myśli, pisząc, że niewiele miałaś do powiedzenia i kto Cię pilnuje? Jesteś u siebie w domu? Czy teraz czujesz się inaczej?
                                  • dkmn Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 18:42
                                    Mania z definicji praktycznie uniemożliwia normalne funkcjonowanie więc nie da się w tym stanie nic sensownego zrobić. Może w hipo tak ale nie w manii. Odnośnie tego psychiatry to muszę Ci wierzyć na słowo że tak było, chociaż normalnie to pacjent mający manię a tym bardziej psychozę powinien przebywać w szpitalu a nie pisać pracę dyplomową. Odnośnie tego co pisze Pola.t to wystarczy, że uważnie przeczytasz wszystkie jej posty i porównasz do książkowych objawów manii i powinnaś wiedzieć skąd takie przypuszczenie (graniczące z pewnością). Wiesz też że nie piszę o jakiejś tam chorobie znanej mi z teorii ale o czymś co znam na wylot z autopsji. Nie wykluczam jednak że się mylę a tak w zasadzie to mam nadzieje że się mylę. Na pozostałe Twoje pytania nie odpowiem bo jakoś nie bardzo chcę się dalej wypowiadać w tym wątku. Może podyskutujemy innym razem.
                                    PS. długo nic nie pisałaś, miło Ciebie znowu poczytać smile
                                    • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 27.02.18, 18:57
                                      Problem w tym, że ja już nie zgadzam się z książkowymi objawami manii/psychozy, a tym bardziej hipomanii. Pacjentowi niestety trudno jest udowodnić lekarzowi, że czuje się po prostu dobrze, a nawet bardzo dobrze i nie jest to objaw żadnej choroby.
                                      • dzedlajga Re: Ile mozna bie spac? 08.03.18, 03:22
                                        Czy na pewno brak snu kilka dni z rzędu i gonitwa myśli to dobre samopoczucie? A jednocześnie chęć zwiedzenia pół Polski i napisania książki.

Potrafię, przynajmniej u siebie, odróżnić:
                                        - dobrze się czuję, mam humor, cieszę się ale nie non stop, i jest naprawdę ok, normalnie sypiam (normalnie jak na mnie wink ) oraz pracuję czyli nie mam żadnej gonitwy w głowie, myślę normalnie. Normalnie nie musi oznaczać, że nie mam odlecianych pomysłów, ale nadążam za nimi i potrafię zweryfikować pod różnymi kątami
                                        od:
                                        -dobrze się czuję i mogę wszystko i chcę wszystko. A do tego mam milion pomysłów i żadnego nie jestem w stanie doprowadzić do końca. Nawet tak prostego jak spotkanie z koleżanką. Wsiadam do autobusu, coś widzę po drodze i natychmiast wysiadam a za 5 minut już nie pamiętam po co wysiadłam, ale bo zafascynowało mnie coś nowego. Jest super!!! Aaaa, zapomniałabym, również piszę książkę. Tylko jeszcze nigdy nie zapisałam jednego zdania. Ale w manii zawsze jest pomysł na książkę!

Pola niestety łudząco wygląda na ten drugi przypadek. Zresztą dostała leki, mam nadzieję, że zrozumie co się działo jak dojdzie do siebie
                                        • megan.k Re: Ile mozna bie spac? 08.03.18, 06:09
                                          A dlaczego nigdy nie spróbowałaś napisać tej książki? smile Dobrze i ciekawie piszesz, na pewno powstałoby z tego coś dobrego. Myślisz, że książki napisane o CHAD przez osoby z taką właśnie diagnozą były tworzone właśnie w okresie manii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka