sloneczko9999 18.11.05, 17:50 Czy znacie jakieś nowinki o CHAD lub dobrą, nową książkę z aktualnymi inf.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demented_angel Re: nowinki? 19.11.05, 06:00 Też jestem tego ciekawa(nawet bardzo, baaaardzoo) Niestety ja sama nie jestem poinformowana o żadnych nowych super-lekach czy rewolucyjnych odkryciach, ale prenumeruje newsletter z IPZ i oto co znalazlam w ostatnim numerze -> 'Cierpiący na psychozę są bardziej kreatywni Osoby, które cierpią na psychozę maniakalno-depresyjną, bądź są obciążone dziedzicznym ryzykiem jej rozwoju, lepiej wypadają w testach na kreatywność niż ich zdrowi rówieśnicy - informują naukowcy na łamach pisma "Journal of Psychiatric Research". Psychoza maniakalno-depresyjna (tzw. choroba dwubiegunowa) jest poważnym schorzeniem psychicznym, które cechuje naprzemienne występowanie skrajnych stanów emocjonalnych i nastrojów - depresji i manii. Różnią się one dramatycznie pod względem samopoczucia i aktywności pacjenta. Podczas gdy w depresji chory jest przygnębiony i zniechęcony do życia, to w okresach manii ma nietypowo podwyższony nastrój, jest przekonany o swojej inteligencji, możliwościach i uzdolnieniach, ma wręcz urojenia wielkościowe. Podejmuje też wiele działań. Już wcześniejsze obserwacje sugerowały, że istnieje związek między chorobliwymi zaburzeniami nastroju a kreatywnością. Na przykład, występują one 2-3 razy częściej u artystów i pisarzy, niż u osób wykonujących mniej twórcze zawody. Związek ten potwierdzają wyniki najnowszych testów, które wykonali naukowcy z kalifornijskiego Uniwersytetu Stanforda. Przeprowadzono je na małej grupie 40 osób, które cierpiały na psychozę maniakalno-depresyjną i wśród ich 40 dzieci, w wieku od 10 do 18 lat. Ponieważ w rozwoju choroby dwubiegunowej biorą udział jakieś - jeszcze dobrze nierozpoznane - czynniki genetyczne, potomstwo chorych osób jest na nią bardziej narażone. W badanej grupie schorzenie rozwinęło się u połowy dzieci. U pozostałych obserwowano natomiast objawy nadaktywności psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji uwagi (ADHD). Dla porównania testom na twórcze myślenie poddano też grupę 18 zdrowych dorosłych i taką samą liczbę ich zdrowych dzieci. Pacjenci musieli m.in. subiektywnie oceniać grafiki o różnym stopniu symetrii i złożoności. Jak wynika z dotychczasowych badań, osobom kreatywnym mniej podobają się proste, symetryczne symbole. Okazało się, że chorzy rodzice uzyskali o 120 proc. wyższą punktację w testach, niż rodzice zdrowi. Ich potomstwo również miało lepsze wyniki - dzieci z objawami choroby dwubiegunowej były lepsze o 107 proc. od rówieśników zdrowych, a dzieci z objawami ADHD - o 91 proc. Z badań tych wynika, że choroba dwubiegunowa i kreatywność mogą zależeć od jakichś wspólnych czynników genetycznych, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie, spekulują naukowcy.' Tak wiec pozdrawiam Was moi KREATYWNI bracia i siostry i życze dużo zdrowia PS: Swoją drogą, bardzo fajny ten temat, brawa dla Ciebie sloneczko9999 Odpowiedz Link
tristezza Re: nowinki? 19.11.05, 12:36 dzieki Aniele, bardzo przyjemna wiadomosc poszlam za ciosem i od razu sobie taki newsletter obstalowalam pewnie nie zawsze beda to wiesci rownie krzepiace, ale coz, spojrzmy prawdzie w oczy.... a watek o nowinkach to istotnie swietny pomysl pozdrawiam t. Odpowiedz Link
demented_angel Re: nowinki? 19.11.05, 20:42 Cała przyjemność po mojej stronie Jeśli jeszcze coś interesującego znajde to odrazu tu wklejam :] Pozdrowiam również, Tristezzo (tak btw, masz bardzo fajnego nicka) Odpowiedz Link
jagoda16 Re: nowinki? 20.11.05, 11:35 a jak sie obstalowuje ten newsletter, ja tez chce... Odpowiedz Link
tristezza Re: nowinki? 20.11.05, 20:00 www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=strony&op=spis&id=9&lang=pl Odpowiedz Link
tristezza Re: nowinki? 21.11.05, 10:21 przepraszam, ze wczoraj tak bezdusznie wrzucilam link bez slowa, ale bardzo sie spieszylam. Aniolku, Ty to masz dopiero nick rzadkiej urody, a jaki kreatywny...tyle ze nie bardzo wiadomo jak sie do Ciebie zwracac.. pozdrawiam t. Odpowiedz Link
demented_angel Re: nowinki? 22.11.05, 20:41 dziekuje Może być poprostu Anioł nawet bardzo mi sie to spodobalo pozdrawiam również Odpowiedz Link
sloneczko9999 Re: nowinki? 26.11.05, 17:38 Ja wyczytałam w "Psychiatrii Polskiej"(czasopismo), ze ludzie z Chad mogą mieć zaburzone ruchy gałek ocznych i pamięć operacyjną. Dzięki wam wszystkim zainfo. Zachęcam byśmy się nadal wymieniali informacjami Odpowiedz Link
arfil Re: nowinki? 26.11.05, 23:55 A nie wie ktoś może jakie jest ryzyko procentowe zachorowania u dzieci gdy jeden z rodziców ma CHAD (ewentualnie zespół schizofaektywny)??? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji poza tym, że czynnik genetyczny jest tu istotny. Odpowiedz Link
chora1 Re: nowinki? 27.11.05, 09:43 Z tego co wiem to dziecko może zapaść na tę chorobę ale nie musi. W moim przypadku, matka chorowała na depresję, wogóle całe moje dzieciństwo pamiętam jako ciągle chorą matkę z próbami samobójczymi, szpitalami psychiatrycznymi, ale to nie był CHAD. Czytałam kiedyś że jeśli dziecko w dzieciństwie przebywa z chorą psychicznie osobą, wówczas nabiera pewnych chorobotwórczych nawyków. Myslę że w moim przypadku tak właśnie było. Po za tym zabrakło chyba miłości? Odpowiedz Link
arfil Re: nowinki? 27.11.05, 18:29 25 % to sporo - dużo więcej niż w klasycznej schizo - więc nie fajnie. A w dalszych pokoleniach???? A znacie jakieś źródła gdzie można więcej poczytac o przyczynach chad? Odpowiedz Link
sloneczko9999 Re: nowinki? 01.12.05, 21:44 ryzyko że dziecko będzie miało też CHAD wynosi 15-30%. ALe by rozwinęła się choroba muszą jeszcze być do tego sprzyjające warunki zewnętrzne. Jest to na stronie www.bkkids.org (artykół co to jest bipolar dosorder) Odpowiedz Link
sloneczko9999 Re: nowinki? 03.02.06, 22:28 jest nowy gen na chad, a poza tym może ktoś słyszał o leczeniu dietą chad???? I o ośrodku earth house. Odpowiedz Link
avoid Re: nowinki? 04.02.06, 09:51 sloneczko9999 napisała: > jest nowy gen na chad, a poza tym może ktoś słyszał o leczeniu dietą chad???? I > > o ośrodku earth house. Ostatnio czytalam, ze dieta optymalnych ma pomagac ADHD i CHAD a ja do tej diety mam duzo zastrzezen, zatem moze to znowu cos z takich rewelacji? Pzd Odpowiedz Link
katerina14 Re: nowinki? 29.11.05, 16:47 według najnowszych doniesień skutecznymi stabilizatorami nastroju są kwasy omega-3(składniki olejów rybich i roślinnych)-JEDZMY ŁOSOSIE I MAKRELE wprowadzane są obecnie eksperymentalne metody leczenia za pomocą estrogenów, oraz leków hamujących uwalnianie h.stresu a gen odpowiedzialny za powstawanie ChAD leży prawdopodobnie na 18 chromosomie pozdrawiam wszystkich kreatywnych)))) Odpowiedz Link
jagoda16 Re: nowinki? 29.11.05, 18:51 te nowinki o omega 3 to troche nieaktualne - sprzed ok. 4- 5 lat. Wtedy byly entuzjastyczne opinie , ale najwyrazniej osoby zazywajace omega 3 zdazyly potem popasc znwowu w depresje , co wskazuje na to ze omega-3 nie jest jakims cudownym rozwiazaniem, Po 2001/2 nie ma juz zadnych nowych doniesien naukowych na ten temat. To bylo przereklamowane, moze mieli w tym swoj udzial tez producenci... Ale brac nie zaszkodzi, z pewnoscia moze to wspomagac uklad nerwowy, ja tam biore z przerwami od roku, cudow nie ma, ale na wszelki wypadek biore. Odpowiedz Link
0gorek Re: nowinki? 02.12.05, 07:27 Tak czy siak, kupię dziś największą jaką znajdę makrelę, i będę nad nią myślał o Was Trzymajcie się na właściwym poziomie! Odpowiedz Link
onka24 Re: nowinki? 06.01.06, 04:35 emmm..czy to oznacza ze osoby,które poddają się leczeniu stają się mniej twórcze?? onka Odpowiedz Link
jagoda16 ranking szpitali 06.01.06, 09:52 we Wproscie ranking szpitali. tez psychiatrycznych jak co roku, kto zainteresowany niech zajrzy Odpowiedz Link
heroina123 Re: nowinki? 07.02.06, 03:32 oto link www.afektywne.webpark.pl/afektywne.html#Zaburzenia% 20schizoafektywne lek tzw,II-giej generacji o przedłużonym dzialłaniu to : RISPOLEPT CONSTA. -zapytaj psychiatre ...oraz B-12 ale sa dwie szkoly zapytaj co Twój sadzi o B-12 pozdrawiam Odpowiedz Link