Dodaj do ulubionych

CHAD może być całkowicie uleczalna

27.09.06, 20:48

nie mam
żadnej cudownej terapii,która w krótkim okresie casu przyniesie całkowite
wyleczenie.wychodzenie z CHAD jest procesem długotwałym,wymaga ciężkiej pracy,
zarówno w sferze psychicznej, jak i fizycznej.
uważam,że przczyną występowania mani i depresji jest bardzo silne osałbienie
organizmu---brak mu odpowiednich zdolności regeneracyjnych.wystarczy
go "wzmocnić".oczywiście u osób z CHAD nie jest to takie proste.
CO ROBIĆ?
1. przede wszystkim powinniśmi zastanowić w jakim stanie jest nasz organizm
---kiedy zaczęły się pierwsze objawy
---jak długo trwa choroba
---jakie leki dotychczas przyjmowałem,-am(jakie dawki,jak długo)
---czy epizody mani,depresji pojawiają się sporadycznie, czy jedna faza
przechodzi w drugą
---ile mam obecnie lat
---jakie życie obecnie prowadzę(praca-ile godzin,czy jest stresująca; rodzina-
czy rozumie?czy wie jak pomóc?czy ma tyle siły,cierpliwości...???sport(czy
mam
siły na sport,czy mam czas?)
---czy nie nadużywam alkoholu, czy palę papierosy?
2.kilka rad i wskazówek:
---najważnijsze jest ograniczenie stresu do minimum i dostarczania cipła pod
każdą postacią(np.przytulenie osoby najbliższej)
---uważam,że najlepszym okresem na odstawienie leków (tych przepisywanych
przez lek.psychiatrów) jest wiosna,lato--kiedy temp.jest powyżej 20 stopni
C,no
i przepiękne słońce---ładujemy wtedy "akumulatory"---zbyt wysoka temp.nie
wskazana-powyżej 35-40 stopni C
---jeżeli w tym okresie będziemy mieć ojawy mani---proszę zacząć stososować
ziołowe herbatki,suropy uspokajające--melisa(najsłabsza),somnoten-
napar,neospazmina,hydroksyzyna(na receptę)
wszystko zależy od intensywności objawów i zdolności regenerujących
organizmu.jak długo brać--nie wiem---należy obserwować samopoczucie pacjenta.
mnie osobiście pomogła hydroksyzyna + 1-2 napary z melisy
---jeżeli mamy depresję ---można spróbować deprim
---konieczny ruch.proszę zacząć od spacerów--30 min.--1H dzinnie, świetna
jest joga,strecing
następnie można wprowadzać bardziej intensywne formy sportu
np;aerobik,koszykówka,karate itd. wszystko zależy jak się obecnie czujemy.ile
mamy siły.
---odpowiednie odżywianie--polecam książkę pani anny ciesielskiej "filozofia
zdrowia" ,"filozofia życia"
---leki przepisywane przez lek.psychiatrów---kiedy zawodzą ziołowe
preparaty,które są słabsze,wtedy należy je zastosować-----pamitając,że każdy
lek działa OBJAWOWO, NIE LECZY PRZYCZYNY
---dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie poduszki elektrycznej lub termoforu
szczególnie podczas "pobudzenia",rano.ogrzewając się(oczywiście gdy nie
ma za oknem 30 stopni C)dostarczając ciepła zmniejszamy "szok
stresowy"występujący w naszym organiżmie po przebudzeniu( dlatego w mani
lepiej
czujemy się po południu,wieczorem) ---rozlużniamy się, stając się bardziej
spokojni
---rano dobrze jest wypić coś rozgrzewającego np;herbatkę imbirową,czy nawet
ciepłą wodę ;zjeść cięły lekkostrawny posiłek
---medytacja ---rewelacja
tylko bardzo trudno jest nam się wyciszyć podczas mani,ale stosując
powższe zalecenia z biegiem czasy będzie to możliwe
polecam podręczniki jogi,oraz książkę: victor davich "medytacja w 8 minut"
---odpowiednia pomoc najbliższych
Jeżeli będę mógł jeszcze w czymś pomóc,służę bardzo serdecznie.proszę
pamiętać ,że każdy organizm jest inny,postępowanie również.
uważam, że CHAD w większości przypadków jest całkowicie wyleczalna.

Obserwuj wątek
    • bozena855 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 28.09.06, 09:49
      dzięki marku za wyczerpującą odpowiedż!widzę że jesteś osobą bardzo
      zdyscyplinowaną.jeśli tobie się udało gratuluje!ja myślę że mało osób z chedem
      mogłoby się zastosowć do tego co napisałeś naprawdę trzeba dużo samodyscypliny
      i samozaparcia żeby w ten sposób sobie pomóc!ja jestem zdrowa ale jak każdy mam
      dołki i górki .kiedy mam dołek jestem straszna wiem że nie jest to też miłe dla
      mojej rodziny!więc wydaje mi sie że wszyscy coś tam mają tylko nie każdy jest
      zdiagnozowany!a co mają powiedzieć osoby z chadem?przy nich muszą być osoby
      które je kochają wtedy będzie też łatwiej!chociażby jak piszesz samo
      przytulenie daje wielką siłę i ochotę do walki o siebie i dla bliskiej osoby!w
      każdym razie w imieniu potrzebujących bardzo ci dziękuję za to co napisałeś i
      za nadzieję którą wlałeś w ich serca!z pozdrowieniami bożena
    • bridget777 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 28.09.06, 10:24
      Z całym szacunkiem, ale jeśli znacie kogoś, kto NAPRAWDĘ choruje na CHAD, i
      pomogły mu medytacje, herbatka z melisy, deprim itp, to, proszę, dajcie mi
      znać. Chciałabym zobaczyc kogoś takiego. Przepraszam za tę cierpką wypowiedź,
      ale moim zdaniem metody takie mogą przynieść pewną ulgę osobom, które mają
      wahania nastroju, mogące się przydarzyć każdemu. Ale NIE WIERZĘ żeby były w
      stanie wyleczyć kogokolwiek, kto ma zdiagnozowaną jednostkę chorobową o nazwie
      CHAD. Dałabym wiele żeby się mylić, wierzcie mi...
      • magdalenakajdas Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 28.09.06, 11:27
        Zgadzam się z Tobą, Bridget777 całkowicie.Uważam ,że całkowity powrót do zdrowia chorych na CHAD jest niemożliwy. Owszem, jakieś remisje trwające określony czas-tak, ale całkowity powrót do zdrowia-niemożliwy. Jeśli faktycznie znacie takie osoby wyleczone w 100% to koniecznie dajcie nam namiary na nie. Ja bardzo proszę-zgłaszam się!
        Z góry jednak wiem, że jest to niemożliwe.
        Pozdrawiam mgliście-u nas mgły od rana , Magda
    • rudaa5 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 28.09.06, 11:28
      To naprawdę super co napisałeś Marek, ale CHAD nie jest skutkiem osłabienia
      organizmu, tylko zakłoceń przekaźnictwa w neuronach i ma podloze genetyczne,
      choć nalezy przyznać, że czynniki środowiskowe tez odgrywają dużą rolę.
      Zmierzam do tego, że wobec zaburzeń czynnosci pewnych ukladów w mózgu na nic
      zdadzą się medytacje lub uspakajające herbatki,przeciez CHAD to nie przejsciowe
      wahania nastroju tylko dotkliwa choroba.
    • miszko21 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 28.09.06, 14:07
      Posluchaj mnie Marek. Czytajac tę wypowiedz oraz inne Twoje wypowiedzi nabrałem
      przekonania, że objawy paranoidalne stanowią dość istotny komponent Twojej
      choroby. Uwierzyłeś, że jesteś wybitnym ekspertem - niestety tak nie jest.
      Przecież to, co piszesz nie jest prawdą... to jakaś Twoja całkowicie wyssana z
      palca teoria. Czyli żeby wyleczyć się z CHAD należy pić ciepłą herbatę albo
      wodę, wygrzewać się na słońcu, pić ziółka, w nocy używać termoforu a najlepiej
      odstawić leki, które przepisał psychiatra? Proszę Cię nie zaśmiecaj ludziom w
      głowach. Pozdrawiam.
    • izabelad1989a Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 17.01.19, 15:40
      Witam. Czy Pan ma lub mial chad? Czy Pan stosuje sie do wypisanych zasad i nie stsosuje lekow i jest dobrze, tzn bez manii i dołków?

Czekam na odpowiedź.
      Pozdrawiam,
      Iza
    • breaker03 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 29.01.19, 13:51
      Stanę po środku w tym sporze.
      Na pewno zdrowy tryb życia łagodzi stany depresyjno-maniakalne ale istotą tej choroby jest utrata kontroli nad sobą więc w sytuacji zaostrzenia się choroby bardzo istotne jest skupienie się na opiece psychiatrycznej. Zmagam się ze stanami mieszanymi z dużą częstotliwością i różną amplitudą i potwierdzam że niektóre sytuacje można załagodzić stosując rady Marka ale absolutnie nie można zastąpić nimi rzetelnego leczenia farmakologicznego. Stosujmy je jako wspieranie stabilizacji komfortu życia.
      • spontan68 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 01.02.19, 16:42
        prawda ,prawda i jeszcze raz prawda.Podstawa to stabilizatacja farmakologiczna(niestety ale moze i stety )
    • spontan68 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 01.02.19, 16:39
      oj Stary, pozostaje mi pozazdroscicsmile z calym szacunkiem ale kiedy masz czas na robienie tego wszystkiego?
      Jedyna droga jaka znam i wyprobowalem jest to terapia behawioralna,swiadomosc siebie i choroby.W moim przypadku
      7 lat remisji.
      Marku,probowalem wszystkiego co tylko bylo dostepne ,zaczynajac od witamin,ziol,medytacji etc Brak subordynacji wobec samego siebie (wczesniej czy pozniej) znowu doprowadza do tzw czarnej dupy
      Nie mniej jednak gratulacje
      ja ? juz nie kombinuje ,nie szukam ,caly czas ucze sie z nia zyc .Plata rozne figle(choroba oczywiscie) ale mozna sie jej nauczyc
      pozdrawiam spontanicznie
      • zimba_2005 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 11.04.19, 13:39
        witam, co to znaczy 7 lat remicji, bez nawrotow stanow depresji i manii? ja tylko zaczynam swoja "przygode" z chad i poprostu jestm w panice, czy ja zaczne funkcjionowac normalni.
    • spontan68 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 01.02.19, 20:27
      prawda ,prawda i jeszcze raz prawda.Podstawa to stabilizatacja farmakologiczna(niestety ale moze i stety )
      • possum Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 15.02.19, 15:13
        hej
        jestem osobą której zmiany w stylu życia pomogły opanować chorobe. kiedy było żle psychiatra zapisała mi zalaste. mąz odradził.poszłam do innego lekarza ktora to pani ustabilizowała mnie antydepresant+lamotrygina, kiedy to nie wystarczyło kazała mi spróbować metod mindfulness. poczułam sie rozczarowana i oszukana. ale postanowiłam spróbować.praktykuje joge od 2lat, czasem w lepszej formie zahaczam o medytacje i stopniowo zeszłam ze wszystkich leków-w okresie zimowym biore antydepresant połowe najmniejszej dawki leczniczej. najlepsze jest to ze mój umysł na tyle zwolnił że jestem w stanie rozpoznawać swoje emocje i wybierac sytuacje dobre dla mnie lub minimalizować straty w tych gorszych. celem nie jest zejście z leków i na pewno nie u każdego jest to wskazane ale właśnie szukanie nowych sposobów na wzbogacenie i polepszenie życia.
        • dragon2016 Re: CHAD może być całkowicie uleczalna 19.02.19, 12:42
          Można całkowicie się wyleczyć nie tylko z chadu ale że schizofreni też, jednak są to sporadyczne przypadki,leki nie mają dużo z tym wspólnego, zależy tylko i wyłącznie od umysłu pacjenta. A też można powiedzieć dzięki Bogu. Dwie wersje są możliwe lub mniej lub bardziej prawdopodobne. To już osąd własny każdego indywidualny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka