Dodaj do ulubionych

leki na chad a tycie

09.02.07, 09:43
czy wszystkie leki na chad powoduja wzrozst masy ciala????
Obserwuj wątek
    • veritas8 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 10:02
      Witaj,
      nie po wszystkich lekach się tyje. Po depakinie, licie i trójpierścieniowych
      antydepresantach na pewno. Ale po lamotryginie i nowszych lekach
      antydepresyjnych można nawet schudnąć. Tycie mogą też wywołać neuroleptyki
      (zolafren, zalasta itp.).
      Pa,
      Ola
      • suchyxxx2 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 10:31
        po antydepresantach z grupy ssri i snri-czyli działających głównie na serotoninę
        mona schudnąć nawet.Po stabiuilizatorach nastroju zwykle się tyje ale jest coś
        takiego jak lamitrin-dosyć nopwy stabilizator który tycia raczej nie powoduje
      • candelacul Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 13:39
        Witam,
        wydaje mi się, że tycie po lekach, to mimo wszystko sprawa indywidualna.
        Wiadomo, że słodycze wpływają na poziom serotoniny, niektóre pokarmy również,
        stąd zwiększona potrzeba ich spożywania. Ponadto lit, depakina, olanzapina mają
        swój udział w zwolnionej przemianie materii, co z kolei może sprzyjać tyciu.
        Jednak, kiedy zachowuje się umiar w jedzeniu, unika słodyczy i cukru oraz (co
        jest chyba najważniejsze!)wykazuje się jeko-taką aktywność fizyczną wcale nie
        jest tak łatwo przytyć. Naturalnie nonsensem jest mówić o aktywności fizycznej
        w depresji, ale to jest już inna sprawa.
        Ja od dwóch lat biorę lit (750), depakine (2000) oraz anafranil i przytyłem
        około 5 kilo. Myślę, że nie jest to tragedia i nie równa się do męczarni
        psychicznych, jekie przechodziłem w depresji bądź w późnej fazie manii i te
        parę kilo nadwagi jest rozsądną ceną, którą mogę zapłacić za w miarę wyrównany
        stan.
        Raz jeszcze pozdrawiam.
      • mileslaw Re: leki na chad a tycie 12.02.07, 00:20
        To kompletna bzdura, że po licie się tyje! Owszem, znam osoby, które przytyły,
        ale nie wszystkie! Ja np biorę lit już 2 lata i wręcz schudłam, bo prawie wcale
        nie mam apetytu (ten objaw obserwuje u siebie też moja znajoma, która też
        schudła). Zresztą, wystarcz przeczytać uważnie ulotkę z litu - nie ma tam nic o
        tyciu, wręcz przeciwnie! Może wystąpić anoreksja i zmniejszenie masy ciała>
        Co do Depakine to owszem, nie znam nikogo, kto by po tym nie tył. No... poza
        mną, ale ja mam na ten lek nietolerancję...
        Nie bójcie się litu!
    • agatorka Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 12:28
      Przy okazji chciałabym zapytać,czy ktoś wie na jakiej zasadzie te leki powodują
      tycie? Czy zwiększa sie apetyt a rozluźnia samodyscyplina, czy moze one
      zmieniają przemianę materii, a moze cos jeszcze innego?

[Ja sama biore tegretol, który nie powinien powodowac tycia (zdaje się ),ale od
      kiedy go biorę dużo przytyłam - myślałam i nadal myślę, ze to najwidoczniej
      zbieg okoliczności -moze wiecej jadłam, ale nie jestem tego zupełnie pewna; moze
      jednak u mnie on coś zmienia.]

A wiec, czy ktoś wie, może wyjaśnic?
      Po prostu mnie to bardzo ciekawi...
      I czy przy takich lekach, które powoduja tycie możan utrzymać wagę stosując
      odpowiednią dietę...?
      • veritas8 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 13:39
        Witaj,
        wydaje mi się - na przykładzie własnym - że leki robią coś złego z przemianą
        materii. Są takie - np. lit - po których można przytyć nawet 20-30 kg. I nie
        wystarczy tutaj samodyscyplina i dieta.
        Na szczęście zawsze można zmienić lek...
        I coś jeszcze: my, dwubiegunowi, mamy coś takiego, że w depresji jemy dużo
        więcej (ponoć zwłaszcza węglowodanów). A na takiej "diecie" nietrudno przytyć.
        Pa,
        Ola
        • suchyxxx2 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 14:57
          W moim przypadku faktycznie depakina jakby spowolniła przemianę materii więc
          przytyłem a jadłem to samo na niej co przed-więc napewno chodzi tu o przemianę
          materii.Teraz stoję w miejscu od paru miesięcy ale schudnąć nie mogę tak jak
          przytyć.Robiłem dietę i ćwiczenia i nic...tak samo jadłem same mcdonaldy i też
          ni przytyłem.Dziwna sprawa z tymi lekami
          • comsui Re: leki na chad a tycie 10.02.07, 17:16
            depakine - przytyłem
            tegretol - jest już w porządku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka