aggata78 09.02.07, 09:43 czy wszystkie leki na chad powoduja wzrozst masy ciala???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veritas8 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 10:02 Witaj, nie po wszystkich lekach się tyje. Po depakinie, licie i trójpierścieniowych antydepresantach na pewno. Ale po lamotryginie i nowszych lekach antydepresyjnych można nawet schudnąć. Tycie mogą też wywołać neuroleptyki (zolafren, zalasta itp.). Pa, Ola Odpowiedz Link
suchyxxx2 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 10:31 po antydepresantach z grupy ssri i snri-czyli działających głównie na serotoninę mona schudnąć nawet.Po stabiuilizatorach nastroju zwykle się tyje ale jest coś takiego jak lamitrin-dosyć nopwy stabilizator który tycia raczej nie powoduje Odpowiedz Link
candelacul Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 13:39 Witam, wydaje mi się, że tycie po lekach, to mimo wszystko sprawa indywidualna. Wiadomo, że słodycze wpływają na poziom serotoniny, niektóre pokarmy również, stąd zwiększona potrzeba ich spożywania. Ponadto lit, depakina, olanzapina mają swój udział w zwolnionej przemianie materii, co z kolei może sprzyjać tyciu. Jednak, kiedy zachowuje się umiar w jedzeniu, unika słodyczy i cukru oraz (co jest chyba najważniejsze!)wykazuje się jeko-taką aktywność fizyczną wcale nie jest tak łatwo przytyć. Naturalnie nonsensem jest mówić o aktywności fizycznej w depresji, ale to jest już inna sprawa. Ja od dwóch lat biorę lit (750), depakine (2000) oraz anafranil i przytyłem około 5 kilo. Myślę, że nie jest to tragedia i nie równa się do męczarni psychicznych, jekie przechodziłem w depresji bądź w późnej fazie manii i te parę kilo nadwagi jest rozsądną ceną, którą mogę zapłacić za w miarę wyrównany stan. Raz jeszcze pozdrawiam. Odpowiedz Link
mileslaw Re: leki na chad a tycie 12.02.07, 00:20 To kompletna bzdura, że po licie się tyje! Owszem, znam osoby, które przytyły, ale nie wszystkie! Ja np biorę lit już 2 lata i wręcz schudłam, bo prawie wcale nie mam apetytu (ten objaw obserwuje u siebie też moja znajoma, która też schudła). Zresztą, wystarcz przeczytać uważnie ulotkę z litu - nie ma tam nic o tyciu, wręcz przeciwnie! Może wystąpić anoreksja i zmniejszenie masy ciała> Co do Depakine to owszem, nie znam nikogo, kto by po tym nie tył. No... poza mną, ale ja mam na ten lek nietolerancję... Nie bójcie się litu! Odpowiedz Link
agatorka Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 12:28 Przy okazji chciałabym zapytać,czy ktoś wie na jakiej zasadzie te leki powodują tycie? Czy zwiększa sie apetyt a rozluźnia samodyscyplina, czy moze one zmieniają przemianę materii, a moze cos jeszcze innego? [Ja sama biore tegretol, który nie powinien powodowac tycia (zdaje się ),ale od kiedy go biorę dużo przytyłam - myślałam i nadal myślę, ze to najwidoczniej zbieg okoliczności -moze wiecej jadłam, ale nie jestem tego zupełnie pewna; moze jednak u mnie on coś zmienia.] A wiec, czy ktoś wie, może wyjaśnic? Po prostu mnie to bardzo ciekawi... I czy przy takich lekach, które powoduja tycie możan utrzymać wagę stosując odpowiednią dietę...? Odpowiedz Link
veritas8 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 13:39 Witaj, wydaje mi się - na przykładzie własnym - że leki robią coś złego z przemianą materii. Są takie - np. lit - po których można przytyć nawet 20-30 kg. I nie wystarczy tutaj samodyscyplina i dieta. Na szczęście zawsze można zmienić lek... I coś jeszcze: my, dwubiegunowi, mamy coś takiego, że w depresji jemy dużo więcej (ponoć zwłaszcza węglowodanów). A na takiej "diecie" nietrudno przytyć. Pa, Ola Odpowiedz Link
suchyxxx2 Re: leki na chad a tycie 09.02.07, 14:57 W moim przypadku faktycznie depakina jakby spowolniła przemianę materii więc przytyłem a jadłem to samo na niej co przed-więc napewno chodzi tu o przemianę materii.Teraz stoję w miejscu od paru miesięcy ale schudnąć nie mogę tak jak przytyć.Robiłem dietę i ćwiczenia i nic...tak samo jadłem same mcdonaldy i też ni przytyłem.Dziwna sprawa z tymi lekami Odpowiedz Link
comsui Re: leki na chad a tycie 10.02.07, 17:16 depakine - przytyłem tegretol - jest już w porządku Odpowiedz Link