Dodaj do ulubionych

drgawki w chad

04.03.07, 21:39
witam wazystkich, jestem tutaj nowa na chad cierpi moja mama obecnie jest
tydzień po hospitalizacji bierze domięśniowo clopixol, haloperiol,depakine
cloranxen i zauważyłm u niej dziwne drgawki (mama nie chce brać leków)boję sie
Ze to może być z odstawienia, lub z przedawkowania jak to rozpoznać ,z góry
dziękue za każdą odp.
Obserwuj wątek
    • miriam11 Re: drgawki w chad 05.03.07, 08:06
      Jak rozumiem, mama bierze w zastrzykach, bo odmawia łykania leków?
      Nie mam pojęcia skąd te drgawki, to mogą być skutki uboczne, leki podawane w
      zastrzykach inaczej się wchłaniają. Myślę, że powinnaś skontaktować się jak
      najszybciej z lekarzem prowadzącym Mamę.
      • aniamaczek2 Re: drgawki w chad 07.03.07, 14:11
        dziękuję Ci Miriam za odp.tak mama nie chce brać leków dlatego dosała clopixol
        domięśniowo(po mani która trwała ok miesiąca),ciągle szukam dobrego specjalisty
        dla mamy ,ponieważ nie podobała mi się pani doktor prowadząca mame w szpitalu
        wczoraj byłam z mamą u innego specjalisty ktOry kazał odstawić clopixol
        ponieważ jak zasugerowałaś mOgl dawać takie skutki uboczne jak te
        drgawki,zobaczymy kolejna wizyta za 2 tyg. boję sie tylko że jak mama poczuję
        się lepiej to znowu nie bEdzie brać leków,
        • miriam11 Re: drgawki w chad 07.03.07, 16:06
          A powiedziałaś o swoich obawach lekarzowi? On musi o takich rzeczach wiedzieć,
          to bardzo ważne.
    • miriam11 Re: drgawki w chad 07.03.07, 18:11
      Koala, my wiemy, że masz wszystko: chad, nerwicę, depresję, pewnie też
      skrzywiony kręgosłup, grypę i mitomanię, ale nie zawracaj głowy dziewczynie,
      która ma naprawdę problem. Idź robić przysiady, zamiast pisać w necie, co? Albo
      napisz do Mskaiq, on taki sam walnięty.
    • maka100 Re: drgawki w chad 07.03.07, 19:16
      Aniu,
      moj syn mial drgawki prawdopodobnie po odstawieniu antydepresantow. Wygladaly
      one nastepujaco: zaciskanie dloni, szczeki, usztywnienie miesni, po czym nagle
      zasypial (nawet w jesli bylo to przed poludniem) i pozniej nic nie pamietal.
      Lekarka uwazala,ze byly to drgawki epileptyczne, o czym swiadczyl brak pamieci
      a takze nagle zasypianie. Po braniu Depakiny, drgawki ustapily. Czytalam wtedy
      duzo na temat drgawek na internecie, gdzie byl opisany inny rodzaj drgawek (nie
      maja podloza epileptycznego) - dyskinezja. Dyskinezja wyglada inaczej, sa to
      przypadkowe ruchy jezyka, warg lub szczeki, rak, przypominajace tiki. Moga
      wystapic w dwoch przypadkach:
      -po dlugotrwalaym leczeniu lekami przeciwpsychotycznymi, sczegolnie starej
      generacji (haloperiol jest w tej grupie) lub
      -po naglym odstawieniu lekow przeciwpsychotycznymi.
      Na pewno sa inne powody wystepowania drgawek, to lekarz musi rozpoznac.
      Powinnas dokladnie opisac lekarzowi jak te drgawki wygladaja, jakie czesci
      ciala sa zaangazowane, czy cos nie poprzedza wystapienia drgawek, co sie dzieje
      po ich ustapieniu.
      Trzymaj sie dzielnie!
      • aniamaczek2 Re: drgawki w chad 07.03.07, 23:33
        maka dzękuje za odp. u mamy to drganie wargi i szczęki więc to chyba dyskinezja
        lekarz stwierdził że to najprawdopodobniej skutek uboczny clopixolu i kazał
        przerwać stosowanie jak również kazał odstawić haloperidol(ale nie rozumiem
        czemu nie stopniowo), za to zwiększył dawkę depakine z 300 na 500mg do tego
        asentra i cloranxen i za 2 tyg. kolejna wiyta,boje sie ze tylko będzie ciągnął
        kase ,wizyta trwała 10 minut, a to podobno bardzo dobry
        specjalista....dzięki,pozdrówka.
    • aniamaczek2 Re: drgawki w chad 17.03.07, 13:11
      witam ponownie,mama ostatni zastrzyk wzięła 6 marca dzisiaj mija 11 dzień i
      nadal niema poprawy we wtorek wizyta u lekarza zobaczę co powie wiem że leki
      podane domięśniowo inaczej się wchłaniają i nie można przerwa ich działania ale
      mama bardzo się męczy mało je krztusi sie przy tym a najgorsze jest to że nie
      przyjmuje do wiadomości że to choroba ,i że musi się leczyc jak do niej dotrzec?
      • miriam11 Re: drgawki w chad 17.03.07, 13:39
        Co do leków i ich działania - no to tutaj tylko może pomóc lekarz. Co do
        reszty... trudna sprawa. Oczywiście, powiedz lekarzowi, że mama nie przyjmuje
        choroby do wiadomości. Ale sama z nią też na spokojnie pogadaj. Może poradź się
        też jakiegoś psychologa, jak taką rozmowę prowadzić... zupełnie nie mam pojęcia,
        jak to zrobić. Może Twoja mama boi się etykietki "wariatka, psychiczna"? Jeśli
        tak, to powiedz mamie, że znasz osobę (czyli mnie, no w końcu znasz mnie z
        forum, więc nie skłamiesz) która z tą chorobą jest aktywna zawodowo, ma sukcesy
        i wcale nikt nie uważa jej za wariatkę. Tylko że ta osoba grzecznie łyka leki
        smile Normalnie jeżdżę samochodem, jeżdżę na nartach, no żyję jak inni ludzie.
        Inni z forum też. Więc gdyby o to mamie szło...to może w taki sposób podziałaj.
        I trzymaj się, bo pewnie Cię to sporo nerwów kosztuje.
        • aniamaczek2 Re: drgawki w chad 17.03.07, 14:21
          dziękuję Ci miriam za odp. tak byc może o to chodzi tym bardziej że pochodzimy
          z małej miejsowośi gdzie wszyscy się znają (ze wsi), natomias dopoki mama jest
          w depresji to jeszcze jakoś bierze te leki natomiast gdy zaczyna czuc się
          lepiej to je odstawia i nie słucha nikogo, sprobuje z psychologiem może to coś
          pomoże .Do tego dochodzi jeszcze strasznie trudny charakter mamy ,jest osobą
          wladczą, i nie znosi sprzeciwu wszystkmi i wszustkim dyryguje i myśle że to ma
          też ogromny wpływ .Tak kosztuje mnie to wiele stresu ,chociaż teraz i jak jest
          lepiej bo po ostatniej manii to wole nie pisac co sie w domu dzialo....... i
          jak pomysle że to moze jeszcze nastapic....
          • miriam11 Re: drgawki w chad 17.03.07, 14:32
            a to raczej dość typowe, że w lepszym samopoczuciu odstawia leki. Ja jestem dość
            posłusznym pacjentem a zdarzają mi się okresy buntu i pomysły "nie będę się truć
            chemią".
            Rozumiem obawy Twojej mamy, ja nie pochodzę z małej miejscowości a i tak mało
            komu powiedziałam, wiedzą rodzice i wie przyjaciółka w pracy (żeby mnie mogła
            zastąpić w razie nagłej potrzeby). Szef wie tylko, że coś mi jest i bywam
            półprzytomna.
            Możesz spróbować przekonać mamę tak: jak będzie brała leki, to będzie
            funkcjonować normalnie (tu mój przykład) i nikt się nie zorientuje, a jak nie
            będzie brała leków, to dopiero ludzie się zorientują i zaczną gadać. Może w ten
            sposób da się przekonać?
            Pogadaj z psychologiem, niech doradzi sposób rozmowy. Powodzenia. I nie martw
            się na zapas... i tak masz stresy, po co sobie dokładać na zaś.
            • aniamaczek2 Re: drgawki w chad 18.03.07, 10:56
              dziękuję za słowa otuchy, mam nadzieję ze mama nie przerwie już leczenia
              ,pozdrawiam Cię cieplutko
    • maka100 Re: drgawki w chad 22.03.07, 15:57
      Aniu,
      znalazlam doskonaly artykul o dyskinezji, objawach, przyczynach, rozpoznaniu i
      leczeniu, jest w jezyku angieleskim, moze ciagle bedzie Ci pomocny.
      www.uspharmacist.com/oldformat.asp?url=newlook/files/Feat/may00tar.cfm&pub_id=8&article_id=519
      Trzymaj sie cieplo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka