poetkam 18.10.07, 00:03 Kurka wodna! Świetnie się czuję, tryskam energią, wczas wstaję, późno się kładę. A w dzień potrafię zrobić naprawdę sporo! Potrzebuję mało snu teraz. Czemu tak jest? Też tak macie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_aurita Re: Czy w (hipo)manii sen zawsze jest krótszy? 18.10.07, 00:16 tak jest zazwyczaj. zmniejszenie potrzeby snu to jedna z oznak (hipo)manii, więc jakbyć kiedyś miała wątpliwości co do tego czy to górka czy tylko zwykly dobry nastrój - weź pod uwagę ile śpisz. (choć są wyjatki. znam jedną osobę, które w hipomaniach śpi normalnie) Odpowiedz Link
poetkam Aurelio 18.10.07, 13:05 Pisałaś kiedyś, że obrona pracy magisterskiej Ci się zbliża. Jeśli to nie tajemnica, napisz, czy masz już 3 literki przed nazwiskiem? Jeśli tak to serdecznie Ci gratuluję, jeśli nie, to też Ci gratuluję, bo pewnie termin obrony wnet. Pozdrowienia. M. Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: Aurelio 18.10.07, 13:47 miła jesteś, ale muszę Cię rozczarować. pracy mgr jeszcze nie napisałam, choć powinnam się obronić do końca grudnia... chwilowo po prostu bezczynnie przyglądam się samej sobie spieprzającej sobie życie, ale mam nadzieję, że zmądrzeję, nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link
maciusik Re: Czy w (hipo)manii sen zawsze jest krótszy? 18.10.07, 03:11 Jest dokladnie tak jak napisala Aurelia.Pozdrawiam Odpowiedz Link
poetkam Re: Czy w (hipo)manii sen zawsze jest krótszy? 18.10.07, 08:58 Dziękuję , dziewczyny. Właśnie załatwiałam sprawy urzędowe związane z samochodem. Jestem teraz tak nakręcona, że wszystko udaje mi się pozytywnie załatwiać. Rozmawiałam z dyrektorem wydziału komunikacji, poradził mi, jak pewną sprawę załatwić. Był mną zachwycony! Kazał na bieżąco informować go, jak idą moje sprawy (!). Wczoraj położyłam się o pierwszej w nocy- długo nie mogłam zasnąć, a wstałam o 6 rano. Coraz mniej śpię. Ja nie chcę depakiny! Chcę tego stanu!!!!!!!! Muszę zażywać to gówno? Po co sprowadzać kogoś na siłę na ziemię, skoro ten tak dobrze czuje się latając w obłokach? Najwyżej w chwili depresji pozażywam antydepresant. Co myślicie o takiej dezercji od leków? Odpowiedz Link
czareg Re: Czy w (hipo)manii sen zawsze jest krótszy? 18.10.07, 09:54 Mylisz pojęcia. Depakina to stabilizator - to ona najdłużej utrzyma Cię w hipo, co najwyżej powolutku sprowadzi do remisji (normalności). Jak ją odstawisz grozi Ci albo ptężny kop w górę ze wszystkimi kosekwencjami haju, albo ostra jazda w dół do totalnej depresji. Przepraszam za straszenie, ale nawet hipo nie jest takie śliczne, po paru tygodniach (miejmy nadzieję - miesiącach) rezerwy organizmu się kończą i zaczynasz niewyrabiać fizycznie. Ja na pograniczu hipo jestem od maja i od 3 miesięcy marzę o normalnym śnie (bez wspomagania lekami) po którym mógłbym normalnie egzystować - bez ciągłego uczucia zmęczenia. Ciesz się chwilą i uważaj na siebie. Odpowiedz Link
poetkam Re: Czy w (hipo)manii sen zawsze jest krótszy? 18.10.07, 09:57 Może i mylę pojęcia. Nie znam się jeszcze na tym wszystkim. Lekarka mówi, że paztin wywołał u mnie tę hipomanię. Kiedyś też miałam odniosłe nastroje, ale nie aż tak. Dziękuję za rady! Ty też uważaj na siebie. Odpowiedz Link
dr.zabbon Re: Czy w (hipo)manii sen zawsze jest krótszy? 18.10.07, 10:09 W hipomanii wszystko układa się ładnie do czasu, kiedy tracisz kontrolę nad sobą i przechodzisz w manię. Wtedy już nie jest tak fajniutko. I można stracić poczucie krytycyzmu względem choroby: nie chcieć się leczyć. Wtedy, jak nie masz bliskiej osoby, która to w porę zauważy i zadziała, może się to wszystko skończyć hospitalizacją. A w tym nie ma już absolutnie nic przyjemnego Bardzo uważaj, nie odstawiaj leków. Już to że teraz myślisz o ich porzuceniu może być objawem rozkręcania się. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link