dr.zabbon 21.03.08, 15:02 No właśnie: miał je ktoś z Was? Chyba mnie czekają, jeśli mi depr. na nowych lekach nie przejdzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ditta12 Re: Elektrowstrząsy... 21.03.08, 16:21 Widziałam kiedyś pewną kobietę po elektrowstrząsach.Po całej akcji nic nie pamiętała,chyba nawet jak się nazywa.Nas nie poznawała chociarz rozmawiałyśmy z nią i znała nasze imiona.Było jej zimno. Odpowiedz Link
mala_ta Re: Elektrowstrząsy... 21.03.08, 19:13 Widziałam osoby po elektrowstrząsach i zapewniam, że pamięć im wracała. Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: Elektrowstrząsy... 21.03.08, 19:57 Gdy byłam w szpitalu, sporo ludzi miało elektrowstrząsy. Z ust mojego ówczesnego lekarza prowadzącego dowiedziałam się, że u chorych na depresję maniakalną elektrowstrząsy są niewskazane. Owszem, wykonuje się je w ChADzie, ale to wyjątkowe, pojedyncze przypadki (taka ostateczność), ogólnie są w ChADzie niewskazane. To zdanie tego mojego byłego lekarza. Z moich obserwacji poczynionych na osobach po i w trakcie elektrowstrząsów, z tego co mi mówili, pamięć o elektrowstrząsach praktycznie zawsze wraca, terapia uszkadza chwilowo pamięć krótkotrwałą. Jednak osoby po intensywniejszej terapii elektrowstrząsowej cierpią potem trwale na luki w pamięci (osłabienie pamięci krótkotrwałej). Trwale piszę niepewnie, ale w każdym razie mój kolega pół roku po silnych elektrowstrząsach na takie luki narzekał. Nie można jednak oczywiście wykluczyć, że to wina samej choroby, choć zbieżność faktów zastanawia... Elektrowstrząsy bardzo wyciszają. Nawet jeśli ktoś na nie reaguje, to przynajmniej kilka godzin po zabiegu jest uspokojony (zdanie tego kolegi, na którego elektrowstrząsy nie podziałały, ale każdorazowy zabieg na krótki czas go uspokajały). Jezu ale się wymądrzyłam Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: Elektrowstrząsy... 21.03.08, 20:02 ... "pamięć PO elektrowstrząsach" i: "nawet jeśli ktoś na nie NIE reaguje" ale zjadam literki Odpowiedz Link
ditta12 Re: Elektrowstrząsy... 21.03.08, 21:29 Ta kobieta wracała wiele razy,na powtórne zabiegi.Pamięć zawsze jej wracałaOna pewnie musiała o czymś zapomnieć co nie dawało jej spokoju. Odpowiedz Link
vila1279 Re: Elektrowstrząsy... 22.03.08, 10:51 ja mialam elektrowstrzasy i z wlasnego doswiadczenia polecam je))))) w moim przypadku wszystko bylo ok nie mialam zadnych klopotow z pamiecia, ale pamietam ze wybralam cala serie i mieli mi dac jeszcze kilka zabiegow ekstra ale stwierdzili ze nalezy zaczekac i faktyczne po jakims czasie zaczelo byc widac efekty, takze nie ma co sie martwic jesli po kilku pierwszych a nawet calej serii zabiegow nie ma efektow. Zabiegi mialam kilka lat temu i od tej pory coraz lepiej funkcjonuje no i leki dzialaja, w zasadzie elektrowstrzasy byly przelomowym momentem mojego leczenia i to byl ostatni raz kiedy lezalam w psychiatryku pamietam ze moj kolega z odzialu mial jakies male zaburzenia pamieci ale ustapily. coz wiecej moge powiedziec zabieg jest calkowicie bezbolesny, wstrzykuja srodki zwiotczajace miesnie, zabieg jest pod narkoza, naczczo,troche pozniej jest sie zakreconym po narkozie. Czasami zanim ktos zdecyduje sie na zabieg lekarze pokazuja na czym on polega, mozna sie troche wystraszyc jak widzi sie czlowieka poddawanego elektrowstrzasom ale naprawde nie ma czego sie bac a efekty sa Odpowiedz Link
marta_wesseli567123 Re: Elektrowstrząsy... 15.01.09, 13:51 mam pytanie - choruje na chad od 10 lat mam teraz duzy kryzys bo leki przestaja na mnie dzialac - ale najbardziej mi chodzi o ciąże poronilam trzy razy i za kazdym razem bralam w ciazy psychotropy - pomyslalam o elektrowstrzasach zeby nie musiec brac lekow zebym mogla bezpiecznie donosic ciaze.ma ktos z was jakis kontakt do szpitala w ktorym robia ten zabieg ?? Odpowiedz Link
awanturka Re: Elektrowstrząsy... 15.01.09, 19:52 Elektrowstrząsy są dużo bezpieczniejsze w ciąży niż branie leków. I jest metodą z wyboru wlasnie u kobiet w ciąży cierpiących na depresję> Odpowiedz Link
marta_wesseli567123 Re: a praca? 15.01.09, 18:59 zabardzo sobie nie radze zalatwiam sobie rente bo sie dopiero dowiedzialam ze moge sie starac - narazie nie pracuje czekam na zmiane samopoczucia Odpowiedz Link
obecna_xyz Dr.Zabbon! 16.01.09, 18:52 Czy pracujesz? Czy może na L4? Jeszcze niedawno karmiłaś dzieciaczki sałatkami. Odpowiedz Link
dr.zabbon Re: Dr.Zabbon! 18.01.09, 17:37 Dziękuję za pamięć. To jest stary wątek z marca 2008. Wtedy to, jak można przeczytać, kiepsko było. Teraz pracuję, szykuję prezentacje surówkowe i mam się dobrze. Odpowiedz Link