beatrix-kiddo Re: serdolect prosze o opinie. 26.07.09, 17:46 Tyle wiem, że to na schizofrenię jest. Odpowiedz Link
7krolewna Re: serdolect prosze o opinie. 28.07.09, 14:44 Jest on równiez stosowany w naszej chorobie, aczkolwiek nalezy do tych drozszych lekow, przy naszej przypadlosci nie jest on refundowany. Z moich informacj jest to lek atypowy, ktory nie powoduje sedacji czy skutkow pozapiramidowych. Wyczytałam ze badania nakukowe wykazaly ze on jest znacznie lepszy w przywracaniu funkcji poznawczych od kolozapiny onanzapiny czy risperidonu. Dowiedzialm sie ze jest on silnym antagonista receptora 5-TH6 i antycholinergicznych co w znacznym stopniu poprawia funkcje poznawcze. Tłumaczac zwiazane jest to z uwarunkowanym blokwaniem wlascie receptora 5TH6 w obrebie kory przedczolowej czyli receptora serotoninergicznego .Wyczytałam takze ze poprawia funkcje seksualne. Wyczytałam ze wiele nauroleptykow powoduje hiperprolaktynemie, co jest bardzo uciazliwe w funkcjonowaniu.Ten lek podobno uttrzymuje PRL - prolaktyne w normie,dlatego zaburznia hormonalne nie powinny miec miejsca. Ze statystyk wynika ze ma wieksza skutecznosc w zwalczniu objawow negatywnych od risperidonu. Zaczełm porownywac z innymi lekami. Pogorszenie sprawności poznawczej jest powszechne wśród chorych i wywiera istotny wpływ na jakość życia , funkcjonowanie społeczne i zawodowe poprzez negatywny wpływ na uwagę, pamięć, funkcje wykonawcze, sprawność ruchową i zdolności wzrokowoprzestrzenne. • Neuroleptyki klasyczne nie poprawiają sprawności poznawczej i mogą pogarszać funkcje pamięciowe w wyniku silnego działania przeciwmuskarynowego i przeciwdopaminergicznego. • Przeciwnie do tych obserwacji, badania kliniczne i metaanalizy wskazują, że leki atypowe prowadzą do poprawy sprawności poznawczej w obszarach: uczenie się, szybkość przetwarzania, fluencja słowna i sprawność ruchowa • Wydaje się prawdopodobnym, że poprawa sprawności poznawczej w trakcie leczenia lekami atypowymi może wynikać z następujących właściwości leków atypowych, które różnią je od leków klasycznych - zwiększone uwalnianie dopaminy i acetylocholiny w korze przedczołowej i hipokampie, - antagonizm wobec receptorów 5-HT2A, 5-HT2C i 5-HT6, - pobudzanie receptorów 5-HT1A. • Poprawa obserwowana w trakcie leczenia lekami atypowymi może również częściowo wynikać ze zmniejszonej częstości występowania EPS i zmniejszonej częstości stosowania leków antycholinergicznych w porównaniu z leczeniem lekami klasycznymi • Wstępne wyniki wskazują, że żaden spośród leków atypowych nie przewyższa, ani nie jest gorszy w stosunku do pozostałych, ze względu na wpływ na ogólną sprawność poznawczą. Obecne są jednak różnice ze względu na wpływ na czujność/uwagę i flunecję słowną Dla przykładu, badanie ambulatoryjne trwające rok wykazało większe korzyści z leczenia olanzapiną i risperidonem niż haloperidolem, ale tylko nieznaczne różnice pomiędzy olanzapiną i risperidonem, inne niż te dotyczące tylko wybranych obszarów funkcjonowania poznawczego. W badaniu krótkoterminowym z udziałem pacjentów ambulatoryjnych, których leczenie zostało zmienione na ziprasidon z innego leku atypowego, olanzapiny lub risperidonu, stwierdzono istotną poprawę długotrwałej pamięci werbalnej (słów), uwagi i funkcji wykonawczych w trakcie leczenia ziprasidonem. • W badaniach funkcji poznawczych porównujących sertindol z haloperidolem i lekami atypowymi stwierdzano korzyści z leczenia sertindolem. Porównanie z haloperidolem wskazuje na wyższość sertindolu zarówno w zakresie wczesnej, jak i trwałej poprawy czasu reakcji, pamięci krótkotrwałej oraz na pojawiające się z czasem korzystne działanie na funkcje wykonawcze. Badania z wykorzystaniem nowatorskiego modelu zwierzęcego sugerują, że sertindol wywiera korzystny wpływ na funkcje poznawcze w porównaniu z haloperidolem, klozapiną i risperidonem. W badaniach tych w przypadku haloperidolu wykazano brak skuteczności, podczas gdy dla klozapiny i risperidonu uzyskano tylko nieistotny statystycznie trend w kierunku poprawy. W SZCZEGOLNOSCI ZAINTERESOWALAM SIE FUNKCJAMI POZNAWCZYMI BO JAK DLA MNIE BYLO TO ZAWSZE BARDZO WAZNE: Przedstawia wam pewne porownanie lekow atypowych z uwzglednionym przez moja lekarke sertindolem SERDOLECTEM ZIPRADIDON-Po sześciu tygodniach istotna poprawa w porównaniu z wynikami wyjściowymi uwagi, pamięci, pamięci operacyjnej, prędkości ruchowej i funkcji wykonawczych, porównywalna do tej uzyskiwanej w trakcie leczenia olanzapiną. Korzyści z przestawienia pacjentów ambulatoryjnych na ziprasidon z leków klasycznych, olanzapiny i risperidonu ze względu na wpływ na długotrwałą pamięć werbalną, czujność i funkcje wykonawcze. SERTINDOL (SERDOLECT)-Leczenie sertindolem było związane z istotną poprawą komponenty poznawczej skali PANSS i korzystnym wpływem na czas reakcji, pamięć operacyjną oraz funkcje wykonawcze w porównaniu z haloperidolem. Poprawę funkcji poznawczych w porównaniu z haloperidolem, klozapiną i risperidonem stwierdzano w modelach zwierzących. ARIPIPROZOL (ABILIFY) -(nad tym tez sie zastanawiam ale jest bardzo drogi, w shizofrni refundacaj wynosi okolo 3.50 jaka to niesprawiedliwosc) Uważa się, że pobudzający wpływ na uwalnianie dopaminy w przyśrodkowej korze przedczołowej oraz hipokampie prowadzi do poprawy funkcji poznawczych. W 26-tygodniowym badaniu stwierdzono zbliżoną (ogólna sprawność poznawcza) lub lepszą (uczenie się materiału słownego) poprawę funkcji neuropoznawczych w porównaniu z początkiem badania w trakcie leczenia aripiprazolem porównywanym z leczeniem olanzapiną. KLOZAPINA- .Leczenie klozapiną, w porównaniu z lekami klasycznymi, było związane z poprawą funkcji poznawczych obejmującą fluencję słowną, uwagę, prędkość psychomotoryczną, pamięć i uczenie się. Poprawę sprawności ruchowej stwierdzano w porównaniu z haloperidolem, risperidonem i olanzapiną. NO I NAJWAZNIEJSZE ZESTAWIANIE JAK DLA KOBIET ZABURZENIA METABOLICZNE, PRZYROST MASY CIALA ZABURZENIA LIPIDOWE HIPERGLIKEMIA • Przyrost masy ciała może pogarszać współpracę i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, chorób naczyń obwodowych i cukrzycy. • Sedacja, brak aktywności, specyficzne czynniki związane z obecnością choroby psychicznej oraz działanie leków na receptory histaminowe H1 i serotoninowe 5-HT2C są czynnikami ryzyka dla wzrostu masy ciała szczególnie u dzieci. • Przyrost masy ciała jest częstym objawem ubocznym związanym z leczeniem lekami atypowymi i jest uważany za istotny klinicznie, jeśli przekracza 7% początkowej masy ciała.(Wyczytała ze obowiazkiem kazdego lekaza jest zwracanie uwagi na BIM, jezeli wspolczynnik BIM zwiekszył sie o 1 neuroleptyk powinien zostac zminiony! Ale lekaże się tym w wiekszości nie przejmują!) • Badania wskazują na znaczne różnice w ryzyku przyrostu masy ciała pomiędzy lekami atypowymi. • Klozapina(4.5kg) i olanzapina są związane ze szczególnie wysokim ryzykiem wzrostu masy ciała(średni przyrost ok.4,15kg), dla risperidonu(2.10) i sertindolu(2.92) ryzyko to jest pośrednie, podczas gdy dla amisulprydu(SOLIAN), aripiprazolu(ABILIFY) i ziprasidonu(ZOLAX) (0.04)!!! ryzyko przyrostu masy ciała jest niskie • W badaniu EIRE, 75% pacjentów otrzymujących olanzapinę wskazało na przyrost masy ciała jako objaw uboczny leczenia, w porównaniu do 53% pacjentów przyjmujących risperidon i 40% spośród pacjentów przyjmujących haloperidol. • Modyfikacja diety i ćwiczenia fizyczne są wskazane, ale mogą nie być skuteczne w zapobieganiu przyrostowi masy ciała. • Niektóre atypowe leki przeciwpsychotyczne mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem występowania hiperglikemii i cukrzycy, ze znacznymi różnicami pomiędzy lekami. • W badaniu oceniającym wpływ leków atypowych (klozapiny, olanzapiny, risperidonu) i haloperidolu na poziom glukozy i cholesterolu stwierdzono podwyższone stężenia glukozy w trakcie leczenia klozapiną, olanzapiną i haloperidole Odpowiedz Link
7krolewna Re: serdolect prosze o opinie. 28.07.09, 15:03 Wiec sporo informacji znalazlam w literaturze aczkolwiek chcialam sie dowiedziec czegoś od osob przyjmujacych dany neuroleptyk. Wydaje się on być lepszy w porównaniu z innymi. Aczkolwiek jak każdy ma swoje wady. Jedną z nich jest zwiększenie odcinka QT e badaniu EKG. Dlatego wskazane są częste badania.Podobno w latach 90. Ten lek został wycofany z powodu przypadków śmiertelnych. Aczkolwik po długim czasię i modyfikacji został on znów wprowadzony na rynek farmaceutyczny.Dla mnie brzmi to groźnie. Jednakże pozytywne działanie w postaci braku sedacji, poprawieniu libido, braktu prolaktynemi, mniejszym wpływie na mase caila czy popraweinie pamieci koncentacii i fluencji slownej brzmi zachecajaco. Nie wiem co mam zrobić. Każda zmiana leków to jest strach,że może być gorzej niż jest. Ale jeśli istnieje nadzieja że może się coś zmienić.. hmm Zastanawiałam się jeszcze nad Abilify.Jest to bardzo drogi lek zwłaszcza bez refundacji.Jednakze jego pozytywne opinie i dzialnie majace znikome skutki uboczne brzmi zachecajaco.Napiszcie co myślicie i swoje opinie odnosnie leczenia SERDOLECTEM czy ABILIFY. Odpowiedz Link
beatrix-kiddo Re: serdolect prosze o opinie. 28.07.09, 15:26 Jeśli mam myśleć o atypowych lekach (np. atypowych stabilizatorach) to jednak bez wątpienia risperidon. OK, tyłam na nim, ale w życiu nie byłam tak spokojna i wyciszona. Na razie obywam się bez, ale kto wie? Odpowiedz Link
ikar113 Re: serdolect prosze o opinie. 29.07.09, 12:04 • Neuroleptyki klasyczne nie poprawiają sprawności poznawczej i mogą pogarszać funkcje pamięciowe w wyniku silnego działania przeciwmuskarynowego i przeciwdopaminergicznego. No pewnie tak, i dlatego oprócz Chlorprotixenu lekarz daje mi do łykania Nootropil... Odpowiedz Link