Dodaj do ulubionych

wodogłowie

15.01.10, 10:42
wczoraj bylismy na kontroli u dr rehabilitacji i stwierdziala ze nie podoba sie jej glowa synka, podejrzewa wodoglowie, jednak mial syn mial robione usg jakies 2 miesiace temu głowki, zadnych anomali nie stwierdzono. Chcialam sie zapytac jak mozna rozpoznac takie wodoglowie, czy sam pomiar glowy wystarczy ? dodam ze synek co wizyta u pediatry ma mierzona glowe i klatke piersiowa i pani dr nic nie mowila ze cos tam podejrzewa !
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: wodogłowie 15.01.10, 12:37
      Miłosz miał wodogłowie pokrwotoczne. Kontrolowane je przez USG i
      mierzenie przyrostu dziennego głowy. W 4 m-cu życia (1 korygowany)
      miał rezonans. Ale u nas nawet przyrost głowy był masakryczny, nawet
      gołym okiem było widać jak się powiększa.
      A USG głowy powinien zawsze wykonywać ten sam lekarz na takim samym
      sprzęcie, bo i naczej wyniki i ich interpretacja mogą być różne.
      A skąd się pani dr takie stwierdzenie, ze jej się głowa dziecka nie
      podoba wzięło? Często widzi małego, mierzy mu za kazdym razem głowę?
      Bo cos tak na wyrost chyba postraszyła.
    • martha_sz2 Re: wodogłowie 15.01.10, 14:13
      U nas też było podejrzenie przez moment.
      Pamiętaj, że wodogłowie to nie tylko powiększający się obwód głowy, ale i inne czynniki (neurolog nam tak powiedziała). Jeśli dziecko dobrze się rozwija, robi postępy to trzeba tylko kontrolować obwód i robić usg przez ciemiączko.
      Trochę dziwne, że ta dr bez innych badań w ogóle o tym wspomniała.
      • mama_krasnalka Re: wodogłowie 15.01.10, 19:13
        Witam, no wąłsnie sama sie zastanawiam nad tym maż pokazał dr usg i stwierdzila ze trzeba to jeszcze raz powtorzyc ,a co do rozwoju to jak to okreslil jego rehabilitant szybki bil, maly ma 8 miesiecy juz sam siedzi - ale nie raczkuje, i jak mus ie da pace to dzwiga sie do stania ! Nie wiem co o tym sadzic 10 lutego mam wizyte w klinice patologii noworodka i tam ma miec usg jestem ciekawa co wyjdzie z tego
        • mama_krasnalka Re: wodogłowie 15.01.10, 20:06
          sa jakies siatki centylowe głowki odnosnie niemowlakow ?
          ja mam takie pomiary
          10 lipiec 07, 09 waga 3350 obw głowy 36 klatka [iersiowa 33
          25 sierpien waga 5600!!! obw 40,5 klatka 40
          8 pazdziernik 09 waga 7000 gr obw glowy 43,5 klatka 44
          26 listopad 2009 waga 8200 glowa 45 klatka 47,5

mam usg głowy syna z 7 wrzesnia 2009 roku :

Usg przeciemiaczkowe głowy : echogenicznosc istoty szarej i białej obu półkul mózgowia PRAWIDŁOWA. Układ komór bocznych symetryczny nieposzerzony, nieprzemieszczony.
          Rozpietość rogów czołowych komór bocznych 2,9 cm Wskaźnik Evansa 0,27. Torbiel przegrody przeźroczystej szer. do ok 0,9 cm
          ciało modzelowate widoczne w całości. komora II prawidłowa. struktury tylnej jamy komora IV w normie. przestrzeń podtwardowkowa w ok. czołowej P : o,42 cm i L: 0,44cm

czy ktos moze mi cos powiedziec na ten temat ?

pani ktora wykonywala usg powiedziala ze wsyztsko jest w normie , ale to bylo we wrzesniu! i mam pytanie jelsi we wrzesniu bylo wsio ok - czy moglo sie pogorszyc ?
          • mamaduo Re: wodogłowie 15.01.10, 21:07
            Kuba mial dluugo podejrzenie wodoglowia, ostatecznie skonczylo sie
            na poszerzonych komorach - wyniki mial duzo gorsze od tych, ktore
            opisalas. Jezeli sa w normie, to sa w normie. Widze ze sie krasnal
            urodzil w maju..wiec tez juz troszke czasu minelo.
            Jeden madry chirurg powiedzial mi, ze przede wszystkim trzeba
            patrzyc na proporcje pomiedzy glowka a klatka, a proporcja ktora
            powinna niepokoic to 8 - 10 cm..czyli - dziecko moze miec wielka
            glowe, dopoki jest to ok w porownaniu z klatka piersiowa.
            Poza tym gdyby nagle cos mialo dziac w tym kierunku, to oprocz
            szybkiego przyrostu glowki powinny byc inne objawy - zmiany w
            zachowaniu, goraczka, objaw zachodzacego slonca (ktore tez wclae nie
            musi swiadczyc o wodoglowiu).
            Takze - spokojnie, mierz glowke, obserwuwj i idz do lekarza ktory
            prowadzi dziekco i sie zna, a rehabilitankt staraj sie nie
            przejmowac.
            moj syn zaczal siedziec w 12 mc.
            • mama_krasnalka Re: wodogłowie 15.01.10, 21:33
              dzieki wielkie !!!!!!!!!!!!!
          • mamusianatusi Re: wodogłowie 27.04.13, 15:49
            Siatki centylowe oczywiście że są-w książeczce zdrowia dziecka powinnas mieć,a jeśli nie to tutaj

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=13755&_tc=AE89972AEE7FADCFA0666BC90AAC5BF6
            Kobieta powiedziała Wam że Usg w normie-ja się nie znam,ale co to za torbiel,czy to też norma? Co dr na to?
            Czy mogło się pogorszyć? Hm na to pytanie nikt Ci nie odpowie,trzeba powtorzyc badania.
            Mierzcie główkę to przede wszystkim, jesli macie mozliwość to wykonajcie RM głowy dla pewności,że wszystko jest ok.

My z wodogłowiem komunikujacym,więc się wypowiem jak było u nas.
            Naszej dr też główka Natalki się nie podobała ,bo odznaczały się tylnie rogi (ja u siebie tez wyczuwam spore rogi i jestem zdrowa) i było podejrzenie wodogłowia lub małogłowia -sami nie wiedzieli co,ale coś wyczuwali dlatego też od razu skierowano nas na USG przezciemiączkowe-z USG wyszło-komory boczne nieznacznie poszerzone,reszta wszystko było ok.Główka zawsze była wymiarowa do reszty ciała i nadal jest,żadnej zastawki nie mamy.Ciemię od urodzenia było sladowe i bardzo szybko zarosło,przez co lekarze obawiali się że główka może nie rosnąć ,no ale tez słyszałam opinię że jeśli ciemiączko zarośnie to na szwach głowa moze się rozrastać.Główkę mierzylismy i tak jak i waga i wzrost główka zawsze była poniżej 3 centylabo Natalka jest cała malutka.W 9 mies. życia wykonano jej rezonans magnetyczny głowy ,który wykazał między innymi wodogłowie komunikujące.Dr tłumaczył, że nazbierało się w komorach zbyt duzo płynu mózgowo rdzeniowego,ale płyn ten znalazł sobie ujście i dzięki temu komory sie ze soba komunikują,a płyn w komorach nie narasta i głowy nie "rozpycha",czyli jest ok.Mamy 4 latka ,RM główki mieliśmy do tej pory jeszcze dwa razy powtórzony i bez zmian.
    • mama-cudownego-misia Re: wodogłowie 26.04.13, 07:35
      Bardzo dziękujemy, że tak nam Pani wyośliła, że wodogłowie to nie fizjologia, przy okazji wyciągając wątek sprzed 3 lat.
      • kala0621 Re: wodogłowie 26.04.13, 22:29
        Matkooooo boskaaaa pomooocyyyyyy dla ludzi życzliwych.
        • mama-cudownego-misia Re: wodogłowie 27.04.13, 13:24
          Od kiedy to spamowanie reklamą prywatnego biznesu przy jednoczesnym wyciaganiu nieaktualnych wątków jest życzliwością?
    • mamusianatusi Re: wodogłowie 27.04.13, 19:37
      Ups.Też jestem prędka :-p Nie zwrociłam uwagi na datę... wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka