marzenia3101 04.05.10, 19:18 Czy są na forum rodzice dzieci z zastawką mózgowa?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenia3101 Re: zastawka mózgowo - otrzewnowa 04.05.10, 19:54 Czy możesz napisać w jakim wieku jest twoje dziecko, ile ma już zastawkę i czy wszystko jest w porządku, prawidłowo się rozwija itd.. Mój synek miał wstawioną zastawkę jak miał 12 miesięcy, teraz ma przeszło 3 latka, wszystko jest w porządku. Lekarz mówił nam że dziecko jak będzie miało ok 5lat to będzie miał przedłużany drenik w brzuszku, myślę że będzie to wcześniej bo mały szybko rośnie, ogólnie jest wysoki i "taki masywniejszy", ale nie gruby, jak na swój wiek. Odpowiedz Link
kamia06 Re: zastawka mózgowo - otrzewnowa 12.05.10, 01:13 Mój synek też ma, niedługo będzie 3 lata, jak ma wstawioną. W kwietniu skończył 3 latka. Mial wstawioną dość szybko,gdy skończył 1 mies. urodzeniowy, jakiś miesiąc przed terminem porodu, czekaliśmy tylko aż osiągnie 2 kg.wagi i od razu na chirurgię, bo wodogłowie szybko narastało. Rozwija się super, jest bystry, rozgadany, tylko społecznie i gabarytowo odstaje od rówieśników, (ale to akurat nie przez zastawkę) Mieliśmy kilka "epizodów' zastawkowych, ale nawet tak na 100% to nie wiemy czy to od zastawki czy po prostu infekcje. Nigdy nie miał rezonansu robionego, teraz mamy się zapisać, ale terminy zabójcze - na przyszły rok. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sarkaaa Re: zastawka mózgowo - otrzewnowa 12.05.10, 14:35 Witam. Córeczka miała wstawioną zastawkę 1,5 m-ca po urodzeniu (jako wcześniak) Wodogłowie powstało jako powikłanie po zapaleniu opon mózgowych i sepsie. Od początku nie mamy problemów z zastawką. Kontrole były w formie przezciemiączkowego USG i 1 raz poprzez rezonans (przy okazji innego badania). Mała jest opóźniona w rozwoju, ale zaczyna nadrabiać i jest bardzo radosnym dzieckiem Co do wymiany, powiedziano nam, że dopóki się nic nie dzieje, nie ma potrzeby wymieniać drenu czy całej zastawki. Czasem wodogłowie cofa się samoistnie i szkoda niepotrzebnie męczyć bąbla...Wiele również zależy od typu zastawki, jej przepustowości... Odpowiedz Link
marzenia3101 Re: zastawka mózgowo - otrzewnowa 12.05.10, 19:22 Mój synek miał zakładaną zastawkę jak miał roczek, teraz ma 3 latka skończone, rozwija się bardzo dobrze. Powiedział nam neurochirurg że dziecko gdy będzie miało 5-6 lat to trzeba będzie przedłużyć drenik w brzuszku z racji tego iż dziecko rośnie i po prostu drenik zrobi się za krótki, chciałabym nawiązać kontakt z mamami dzieci które są już po przedłużaniu tego drenu, jak to wygląda. Odpowiedz Link