19.08.10, 12:05
Dziewczyny, kiedy należy się spodziewać pierwszych wpłat z 1%? Jesteśmy w
fundacji Zdążyć z Pomocą. Jak to wyglądało w poprzednich latach? My pierwszy
raz zbieraliśmy... W zeszłym tygodniu jeszcze nic nie wpłynęło, a o pewnych
sumach wiem na 100%, że będą.
Obserwuj wątek
    • madasia Re: 1% finał 19.08.10, 13:48
      urzad skarbowy w ciagu trzech miesicy od zlozenia zeznania
      przekazuje ja na konto wybranej organizacji
      fundacja z tego co pamietam tez ma 3 miesiace na zaksiegowanie go na
      konkretnym koncie dziecka
      Nie zawsze kwota deklarowana w zeznianiu wpynie na konto. Chodzi i
      mi przypadku osob, ktore maja dzialalnosc gopodarcza,zlozyly
      zeznanie roczen, ale maja problemy z wplata podatku do urzedu. Jesli
      nie nastapi wplata podatku, to urad nie przeleje 1%
    • kicius_85 Re: 1% finał 19.08.10, 14:20
      wiesz urzedy maja czas do konca sierpnia na przekazanie srodkow
      fundacji
      • mamafranka-2 Re: 1% finał 19.08.10, 15:01
        Hej
        Franek tez ma subkonto w tej fundacji ale tez pierwszy raz zbieramy,więc nie
        pomogą.Słyszałam że do końca listopada muszą byc pieniądze przekazane na
        poszczególne konta dzieci.Też czekamy
        • szalicja Re: 1% finał 19.08.10, 19:04
          No właśnie, ja też słyszałam, że do końca sierpnia. A zanim oni rozdzielą
          pieniądze to znów mija czas. Czyli trzeba czekać. Trzymam kciuki za fajne wpływy
          dla nas wszystkich wink
        • aga.n.f Re: 1% finał 19.08.10, 19:08
          Dziewczyny, które mają dzieci w tej fundacji (mój mały też tam jest) mówiły mi,
          że pierwsze wpłaty były w sierpniu, potem trochę we wrześniu, potem dłuuuuga
          przerwa i dopiero większość wpłynęła w listopadzie. W tym roku jest jakaś zadyma
          z 1% od firm. jak byłam z małym na turnusie to mamy były b zdenerwowane, bo nie
          wpłynęła im ani złotówka z firm a już zakończono księgowanie 1% z ryczałtu.
          Teraz trwa wyjaśnianie tej sprawy. Może dlatego ciągle pustki na kontach z 1% od
          osób fizycznych?
          • mamawiktorka2008 Re: 1% finał 19.08.10, 20:16
            Na stronie Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" jest taki komunikat:

Szanowni Państwo,
            Informujemy, że do tej pory rozliczenie 1 procenta na subkontach
            jest częściowe i dotyczy tylko wpłat z PITu 28. Do września Fundacja
            otrzyma z Urzędu Skarbowego pozostałe dane dotyczące wpłat 1%.
            Całościowe rozliczenie na subkontach nastąpi więc w I połowie
            września. Dopiero po tym terminie będziemy mogli uwzględniać Państwa
            uwagi i reklamacje.
            • mamawiktorka2008 Re: 1% finał 14.10.10, 20:17
              1% z Fundacji Dzieciom "Zdazyc z Pomoca" jest juz zaksiegowany na subkontachsmile
              • welaw Re: 1% finał 05.11.10, 12:20
                My tez mamy subkonto w fundacji Dzieciom Zdążyć z pomocą. Pieniądze wpłynęły na nasze subkonto 14.10 ale zwrot nie nastapil do tej pory wiec zadzwonilam i dowiedzialam sie ze jezeli ktos wysylal faktury przed wplynieciem pieniazkow na subkonto z 1% to musi dzwonic i sie dopominaccrying gdybym dzis nie zadzwonila czekalabym na zwrot i bym sie nie doczekala. Teraz mam watpliwosci czy ta fundacja rzeczywiscie pomaga dzieciom czy zeruje na nich....
                • agasonesta Re: 1% finał 05.11.10, 20:43
                  też mamy konto i do tej pory nie było problemu ze zwrotem pieniązków ,nie należy wysyłać faktur jeżeli nie ma kasy na subkoncie.
                  Na zwrot trzeba czekać około miesiąca
                  • aga.n.f Re: 1% finał 08.11.10, 20:08
                    Dokładnie tak. Trzeba zrozumieć tez księgowe w Fundacji. Jeśli przychodzą rachunki a na subkoncie nie ma środków, to odkładają pewnie rachunki do teczki dziecka. Trudno oczekiwać, żeby codziennie sprawdzały czy na dane subkonto już wpłynęły środki umożliwiające refundacje faktur.
                    Zresztą na forum Fundacji jest dokładnie opisane jak wysyłać i opisywać faktury, żeby praca szła sprawniej.
    • welaw Re: 1% finał 10.11.10, 10:32
      Macie rację dziewczyny,zwracam honor fundacji, moja wypowiedz wynikała po prostu z niewiedzy.
      • aga.n.f Re: 1% finał 10.11.10, 11:45
        Welaw, może juz dotarłaś, ale tu masz link do forum Fundacji, znajdziesz tam wiele b cennych i przydatnych informacji: www.forum.dzieciom.pl/index.php
        smile
        • welaw Re: 1% finał 11.11.10, 18:26
          Jeszcze nie dotarłam tam ale teraz na pewno skorzystam i nie będzie więcej takich nieporozumień z mojej strony.Dziękiwink
          • szalicja Pytanie ws. faktur 14.11.10, 10:20
            Dziewczyny, mam takie wątpliwości, jakbyście mogły odpowiedzieć:
            - wysyłam oryginał czy ksero faktury
            - wysyłam poleconym czy tylko zwykłym lub priorytet?
            - wiem, że trzeba opisać faktury ale to dla mnie trochę bez sensu, bo na fakturze jest napisane przecież, czego dotyczy. I tak np. faktura za SI to co? Mam pisać jakie dziecko ma zaburzenia? A leki czy suplementy to każdy lek rozpisać na co? A pomoce dydaktyczne, jakieś sprzęty rehabilitacyjne? Jak Wy to opisujecie?
            Dzięki z góry za wyjaśnienie.
            • estera7977 Re: Pytanie ws. faktur 14.11.10, 12:27
              Faktury oryginały,wysyłam zwykłym lub priorytetem,opisuje np: paliwo-dojazdy na rehabilitacje buszkowo-bydgoszcz bydgoszcz-buszkowo za miesiąc listopad
              rehabilitacje opisuje np: ćwiczenia ntd za miesiąc listopad,leki opisuje każda pozycje np: witaminy,antybiotyk itd raz nie opisałam i mi zwrócili więc teraz piszę im jak małemu dzieckuwink
              • aga.n.f Re: Pytanie ws. faktur 14.11.10, 13:58
                Ponieważ wysyła się oryginały faktur, to ja zawsze puszczam poleconym.
                Opis robię tak: U góry piszę: imię, nazwisko, nr dziecka
                Potem w kolejnym wierszu odpowiednio:
                Faktura za rehabilitację dziecka w miesiącu... Podpis
                Faktura za dojazdy na rehabilitację w (nazwa przychodni, miejscowość). Dojazdy na trasie .... Podpis
                Faktura za leki dla dziecka (nigdy nie opisuje na co te leki). Podpis
                Faktura za turnus rehabil w ... w terminie.. Podpis
                Faktura za pomoce logopedyczne dla dziecka. Podpis.
                Faktura za noclegi w hotelu "Patron" w terminie.. podczas leczenie dziecka w CZD. Podpis

Ważne - jeśli płacisz przelewem za coś, co kupiłaś w sklepie internetowym czy na allegro, na fakturze nie ma adnotacji: zapłacono gotówką, wówczas trzeba z faktura przesłać wydruk z konta, tzn potwierdzenie dokonania przelewu.

Narazie mamy za sobą 2 wysyłki faktur, nigdy niczego mi nie cofnięto, więc chyba jest ok.smile
                • szalicja Re: Pytanie ws. faktur 14.11.10, 18:42

Dzięki dziewczyny. Jesteście niezawodne wink
                  Nie przyszłoby mi do głowy dołączać jeszcze potwierdzenia przelewu a wszystkie pomoce dydaktyczne kupiłam przez net .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka