Dodaj do ulubionych

ZUM i zaciskanie nozek

10.09.10, 21:10
czy jak dziecko ma zapalenia ukladu moczowego, to moze zaciskac mocno nozki i sie zwijac na podlodze? Kasia ma w sumie od dluzszego czasu takie niepokojace zachowania: spina sie na podlodze, zaciska nogi i sie telepie, nie ma z nia kontaktu. Teraz nam wyszedl ZUM, ale bierze antybiotyk juz pare dni i sie uspokoily te zachowania a dzisiaj znowu sad
z boku wyglada to troche przerazajaco..bylam u neurologa, nic nie stwierdzil, ale dal skierowanie na EEG, nie wiem, USG zrobic jamy brzusznej? Niby zapytana twierdzi ze nic nie boli...
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:15
      A jesteś pewna, ze to nie... hmm... taka zabawa z własnym ciałem? Pamiętam, ze ja tak robiłam, jak byłam mała, Małgosia też i też z nią nie bardzo jest "kontakt" wtedy...

Oczywiście przy ZUM też mogą być różne dziwne zachowania, ale zwykle dziecko jest rozdrażnione, boli je albo piecze, i płacze.
      • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:18
        kurde myslisz? a to co ja mam zrobic? samo jej przejdzie?
        • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:20
          no i jest rozdrazniona na maksa, placze, wszystko na nie, w nocy mi poplakuje sad wiec juz sama nie wiem.
          • misiekjasiek Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:27
            Pierwsze, co pomyślałam, to właśnie o masturbacji. To ten wiek.
            Chociaż pewnie warto sprawdzić, czy nie ma innego podłoża.
            -------
            Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:28
          > kurde myslisz? a to co ja mam zrobic? samo jej przejdzie?
          Nie wiem. A przeszkadza Ci to jakoś? Bo to normalny etap rozwoju jest. Miś to robi w zaciszu swojej sypialni, więc po prostu jej nie przeszkadzam.
          Za to płaczliwość, rozdrażnienie, to może być efekt ZUM.
          • nastjaa Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:38
            U nas tez się zaczęło choć myślalam, że za wcześnie.
            Ale psycholog potwierdziła.
            Myslicie, że aż tak wcześnie może być?
            • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 21:43
              no nie ona to robi na widoku ze tak powiem. zwlaszcza jak jest jakas stresujaca sytuacja, duzo zamieszania, cos sie stanie (np. ja krzykne, albo cos chce od niej, albo jak tato wraca po kilku dniach nieobecosci). Mnie to zajebiscie wkurza, staram sie odwracac uwage, ale nie zawze sie udaje, to wtedy nie zwracam uwagi. Dzisiaj tak bylo cale popoludnie z wyjatkiem spaceru, uspokoila sie po kapieli. A trzy ostatnie dni nic.
            • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 22:32
              Nastia: bodajże już w okolicach roczku może.

Mamaduo: hmmm... ja bym wynosiła do innego pokoju i tyle. Bym się bała interweniować w cokolwiek związanego z cielesnością, żeby krzywdy nie zrobić.
              • misiekjasiek Re: ZUM i zaciskanie nozek 10.09.10, 23:07
                Pewnie w ten sposób się rozładowuje, opanowuje stres. Może dlatego robi to na widoku, że nie widzi w tym nic złego (bo i złego to nic nie jest)
                -------
                31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 06:44
                  no nie bardzo da sie ja wyniesc, bo sie wtedy drze strasznie. Sprobuje olewac i mam nadzieje, ze to jej szybko przejdzie..
                  • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 09:42
                    Prędzej Ty się przyzwyczaisz smile
                    Misiowi dalej nie przeszło.
    • kj-78 Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 09:36
      Wg najnowszych badan cos takiego jak masturbacja niemowleca nie istnieje. Polecam troche drastyczny watek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,578,71690836,71690836,Potrzebuje_porady_onanizm_niemowlecy_.html
      • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 09:41
        To ja poproszę o jakąś podstawę, publikacje, cokolwiek, bo o ile wiem, jednak się kręci wink
        • ewelajnawrocek Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:04
          Podnepne sie pod wątek.
          Symi podczas zasypiania i przed robi cosik tak dziewne ze sie kladzie na brzuszku i mac sciska nozki jakby chcial zgniesc pampka i wklada tam raczke, tak sie w kulke uklada i czesto tak zasypia. Czy to to? Mi to nie przeszkadza tylko nie wiem czy to nie efekt jakiegos ZUMUu wlasnie. Trwa to juz jakies kiloka miechow.
          A jeszcze takie inne glupie pytanie czy to normalne ze malemu podczas rannej zmiany pieluchy, jeszcez jak jest nierozbudzony, stoi pticzka na pion? Nie moge pampka normalnie zapiac. maz twierdzi ze tak wink
          • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:13
            Z ptaszkiem nie wiem, ale tatuś pewnie dumny tongue_out
            Za to Małgosia robi to samo dokładnie, więc to chyba to.
            Mocz zawsze możesz zbadać, to grosze kosztuje. Nawet warto w chorobie.
            • ewelajnawrocek Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:26
              Medicover sponsoruje wink
              Co do ptaszka, to tatus zawsze powtarza ze tzreba dbac o jajeczka i jak maly zrobi kupsko to cala paczke chusteczek zuzywa zeby mu dokladnie wyczyscic klejnoty bo jak mowi, kiedys jakas kobieta bedzie nam wdzieczna.
              • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:36
                O rany, faceci... smile
                • misiekjasiek Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:43
                  Stoi, stoi, zawsze rano wink
                  Moje chłopaki też już powoli zaczynają "tam" sięgać.
                  -------
                  31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • kj-78 Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 23:26
          Przyznam, ze nie mam zadnych linkow, ale watki typu, jaki zalinkowalam powyzej, zawieraja mnostwo dosc przekonujacych wiadomosci od osob, ktore przeszly przez temat na wlasnej skorze (i wlasnych dzieci) i przekopaly internet w poszukiwaniu wiadomosci w temacie. Mnie przynajmniej ten watek dal na tyle do myslenia, ze jesli moja corka bedzie wykazywac objawy onanizmu niemowlecego, na pewno zrobie jej wszelkie badania wykluczajace cos, co mogloby ja po prostu swedziec (mowie o wieku ponizej 3 lat), zanim uznam, ze to moze forma relaksu... A watek linkuje, bo jesli pomoze choc jednemu dziecku, ktore meczy sie w podobny sposob jak tam opisane i z podobnych powodow, to warto go powielac... Pozdrawiam.
      • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 13:04
        kurwa se przeczytalam ten watek sad
        gdzie we wro zrobie badania na lamblie????????
        • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 13:06
          W diagnostyce pewnie. Ale nie demonizowałabym tak pasożytów - każde dziecko je miewa od czasu do czasu, dorosły zresztą też. Dzieciaki Ci nie chorują, rosną, nie ma się czym przejmować.
          • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 12.09.10, 07:38
            MCM po prostu juz sie przekonalam, ze lekarzom nie mozna ufac. Badanie jej nie zaszkodzi, nie chce zeby potem bylo jak z tym trzecim migdalem i niedosluchem - rok tluklam lekarzom, ze moim zdaniem cos jest nie tak z Kasia, bo zle oddycha i przykurcza glowe. Tez mi mowili ze panikuje i sie czepiam. No ale sie uparlam i poszlam na komplekoswe badanie do laryngologa i co sie okazalo - niemozliwe stalo sie mozliwe i wyszedl trzeci migdal i niedosluch i plyn w uchu. Chociaz nawet wg laryngologa to niemozliwe u tak malego dziecka (miala 16 mc). A jednak, Kasia oprocz ciagnacych sie wieczenie katarow nie chorowala ani razu - zadnych angin, zapalen uszu itd. A katary pediatra i neonatolog zwalali na to, ze ma waskie przewody nosowe. Dlatego wole juz dmuchac na zimne..
    • ewelajnawrocek Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:45
      Co to bedzie za 10 lat? smile
      • mama-cudownego-misia Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 10:54
        Wiek dojrzewania wink
        A za 20 teściową zostaniesz smile
        • ewelajnawrocek Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 11:07
          Hola! Najpierw studia wink a potem doktorat, habilitacja..no

ps - mam nadzieje ze lepsza niz moja tesciowa
          • mamaduo Re: ZUM i zaciskanie nozek 11.09.10, 12:15
            no jak tata tak zadba o klejnoty, to nie wiem czy do studiow dotrwa wink raczej jakas go szybko wyhaczy i wczesniej niz tesciowa to babcia zostaniesz wink
            • marta.krasnik Re: ZUM i zaciskanie nozek 12.09.10, 16:56
              hehe tak jak juz mowa o tym to ja mam 20lat i mamą wczesniaków zostalam hehe ale studiowac studiuje i to dwa kierunkismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka