Dodaj do ulubionych

Bezdech cd

16.09.10, 12:22
Znów dzisiaj zabipało. Córka ma półtora roku, ale nadal włączamy monitorek oddechu (tak, wiem, w instrukcji piszą że do 12mc no ale co tam komu szkodzi włączać guziczek na noc?). Dzisiaj zabipało i jak tylko dobiegliśmy do łóżeczka, dziecko próbowało się przekręcić na bok (wyprostowane ręce jakby robiła pompki, tak często się przekręca), czyli generalnie żywe, oddychające.

Prawdopodobnie był to fałszywy alarm - Kaśka jest takim dzieckiem, że śpi w pozycji ręka-noga-mózg-na-ścianie, przekręca się co kilka minut i ogólnie "spaceruje" po całym łóżeczku. Być może coś tam gdzieś czegoś nie wyczuło.

Zastanawiam się czy przy bezdechu jest możliwe, żeby dziecko samo się ,,ocknęło'' przy dużym hałasie jaki np. generuje ten monitorek w trakcie alarmu. Bo z tego co widziałem, aby wyprowadzić dziecko z bezdechu należy je klepnąć, potrząsnąć itd. czyli sprawa fizyczna. A czy ktoś słyszał, żeby samo zaczęło ponownie oddychać bo ,,przestraszyło'' się alarmu?

I druga rzecz: czy iść z tym do lekarza, bo w sumie nie mamy pewności czy te alarmy były fałszywe czy nie /mieliśmy bardzo podobną sytuację cztery miesiące temu/, a dziecko rozwija się prawidłowo, zarówno fizycznie jak i intelektualnie...

pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Bezdech cd 16.09.10, 13:04
      W ksiazce o dzieciach brytyjskiego autorytetu Penelope Leach jest napisane, ze dzwiek alarmu moze wyprowadzic dziecko z bezdechu...

Czy to prawda - kto wie?
    • nastjaa Re: Bezdech cd 16.09.10, 13:40
      Dziecko juz jest duże i wędrujące po lóżeczku, więc alarm może być falszywy. Nasz monitor kiedy montuje się dla starszego dziecka ma dodatkową płytkę, u nas akurat jest zbędna póki co, ale jak kiedys zawyje alarm to podłączę druga płytke. Ja akurat doskonale wiem kiedy u mojego dzcieka w gre wchodzi zejście z czujnika (u Was mi na to wygląda). Odpowiadając na olejne pytanie: tak, dziecko z bezdechu może wyprowadzić dźwiek wyjącego alarmu.
    • mama-cudownego-misia Re: Bezdech cd 16.09.10, 14:49
      > Zastanawiam się czy przy bezdechu jest możliwe, żeby dziecko samo się ,,ocknęło
      > '' przy dużym hałasie jaki np. generuje ten monitorek w trakcie alarmu.
      Jest możliwe, i stąd zanim po 20 sekundach zacznie wyć potępieńczo, robi po 15 sekundach takie pobudzające piiip. Ale u takiego "w formie" malucha to raczej nie złapało gdzieś.
      Nie wiem, jak w innych, ale w "aniołku" się te alarmy zdarzają od byle czego - bo złączka zaśniedzieje (trzeba wypolerować), bo bateria słaba, bo dziecko za ciężkie (!) albo przelezie w róg łóżka.
      Chociaż z drugiej strony my w czasie infekcji mieliśmy bezdech po dipherganie w 17 miesiącu życia. I jestem na 100% pewna, że nie przedawkowałam, bo w ogóle mam pierdolca na tym punkcie - lekarz zapisał 2,5 ml syropku, mi się wydawało, ze to dużo, więc dałam 1,5 i sprawdziłam kilka razy.
    • skomroch1 Re: Bezdech cd 16.09.10, 14:57
      Ja macie się bać i kiepsko spać, co jak najbardziej rozumiem, najlepiej byłoby wypożyczyć pulsoksymetr, taki jak były w szpitalu, z plasterkiem na paluszek, i niech z tym śpi.
      Córeczka, czteromiesięczna, kuzynki teraz zaczęła łapać bezdechy, z utratą przytomności, jest w szpitalu i ten temat niestety jest mi bliskisad
      • misiekjasiek Re: Bezdech cd 16.09.10, 18:39
        Czy dźwięk monitora może spowodować, że bezdech minie? Oczywiście.
        Ale dlaczego?
        Ano dlatego, że maluch często zasypia tak głęboko, że "zapomina" oddychać. Wyjec może obudzić dziecko i problem rozwiązany.

Alarm mógł być falszywy, zależy też, jaką czułość macie ustawioną na monitorze. Lekarze zawsze wkładali mi do głowy zasadę, że najpierw patrzymy na dziecko a potem na monitor. On ma nas ostrzec, ale nie możemy się nim sugerować - czyli jeśli z maluchem jest wszystko ok, występuje oddech, nie ma sinicy, to był fałszywy alarm.

E, wiesz, ja zamierzam dlugo używać aniołków. Nie tylko dlatego, że jestem uzależniona tongue_out ale też dlatego, że cyknięcie pstryczkiem nic nie kosztuje a ile spokoju daje! No i moje chłopy od jakiegoś czasu śpią tylko i wyłącznie na brzuchu z głową pod kołdrą...
        -------
        Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
        31 tc, ur. 17.10.2009 r.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka