28.09.10, 14:03
Mój dzieciacek obudził sie wczoraj w nocy ze strasznym bólem kolana..żeby nie panikować stwierdziłam ,że pewnie leżał w jakiejś pozycji i po prostu ścierpła mu ta nóżka...i tak go poprzytulałam i zasnął dalej...Rano się obudził ze strasznym płaczem...ledwo co chodził..pzniej troszkę się rozchodził ale cały czas utykał ,narzekał ,że go ta nóżka boli.Postanowiłam jeszcze przeczekać i zobaczyć jak będzie w nocy..Noc minęła spokojnie ale rano kiedy sie obudził sytuacja się znowu powtórzyła/ale dzielnie udawał ,że go nic nie boli ,bo nie chciał iść do lekarza/W końcu się wzięliśmy i pojechaliśmy do szpitala. Tam pan ortopeda zrobił mu prześwietlenie, po czym stwierdził ,że nie jest to żaden uraz...odesłał nas na oddział pediatryczny, tam pani doktor zbadała małego i kazała nam z nim pojechać do naszego pediatry aby ta wypisała skierowania na badania typu CRP , ASO ,morfologia itd...
Jutro pojedziemy je zrobić..Na początku podejrzewałam ,że to tzw bóle wzrostowe ale wyczytałam ,że takie bóle pojawiają w nocy ale 40 min po przebudzeniu powinny zniknąć a u nas są cały czas...Czy któraś mama sie z tym spotkała...pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Pytanie! 28.09.10, 14:21
      może upadł i ma krwiaka?
      • mnkl Re: Pytanie! 28.09.10, 14:32
        Siniaka na kolanku nie zauważyłam...a krwiak by chyba wyszedł na przeswietleniu??Oczywiście nie ominęła mnie drwina pani pediatry, która stwierdziła ,że nie będzie wypisywała skierowania na badanie ASO, TU CYTUJE"bo to nie w jej interesie"...co za jędza!!Wypisała natomiast na morfologie i CRP. I mówi ,że go będzie jeszcze nieraz bolało...Ci lekarze to naprawdę......ręce załamać
    • karro80 Re: Pytanie! 28.09.10, 14:34
      Dobrze, że zlecili badania, pewno nic takiego, ale bądź uważna. Tylko kolanko boli, nic innego? Obserwój dzieciaka w razie co i gdyby podawiły sie bóle innych konczyn czy cokolwiek podejrzanego dymajcie do szpitala.
      szkoda że nie zrobiliście dziś badań po leakrzusad
      • mnkl Re: Pytanie! 28.09.10, 14:39
        Niestety , u nas można tylko krew oddawać do godziny 11ej.sad
        Nie mówię ,że akurat w naszym wypadku, ale ile razy zdarzało się ,że lekarze bagatelizują sprawę a potem wychodzą niestworzone rzeczy...
        Małego na razie boli jedna nóżka...
        • karro80 Re: Pytanie! 28.09.10, 14:43
          Pewno , w 90% wszytko będzie ok, ale czasem przez przeoczenie dzieją sie paskuden rzeczy -dobrze zrobiliscie że nie olaliscie.
          • aga.n.f Re: Pytanie! 28.09.10, 15:55
            Karro dobrze prawi. U córci znajomych tez zaczęło sie od bólu w kolanku. Nie napisze Ci co wyszło, żebyś nie schizowała. Ale trzymaj rękę na pulsie.
            • mnkl Re: Pytanie! 28.09.10, 16:02
              Chyba się domyślam co masz na mysli...dlatego też wydaje mi się ze ortopeda odesłał nas/bo taki ból nie jest typowy u małych dzieciaczków/ do pediatry na oddziale ,który przepadał małemu cały brzuszek z naciskiem na śledzionę/wiadomo w jakiej sprawie/...jutro zrobimy te badania z krwi...
    • lili2006 Re: Pytanie! 28.09.10, 16:53
      u nas też tak było franio (35 tydz, 2870) mając dwa lata kilka godzin płakał i ok 10 nie umiał stanąć na lewej nodze. W szpitalu w Ligocie zrobili wszystkie możliwe badania - zdrów jak ryba tylko ta noga - cytuję lekarza... przeszło mu samo ok 16 (zaczęło się ok 6 rano), gdy mąż zostawił go samego w pokoju przy włączonym AC/DC - zaczął podrygiwać i zapomniał o bólu...
      do dziś nie znam przyczyny, czy noga weszła mu między szczebelki łóżeczka i aż tak ścierpła (ale zanim trafiłam do szpitala były i kąpiele i masaże, wiadomo) Uddawanie raczej nie, sam leżał w łóżku i sąsiad zaczął wiercić w ścianie, to biedny się przyczołgał do kuchni, więc chyba nie chciał na siebie zwrócić uwagi (było to na kilka dni przed zmianą mieszkania) ale może wynik stresu???
    • marta.krasnik Re: Pytanie! 28.09.10, 17:56
      Nie chce zebys sie zdenerwowała tym co napisze ale tylko raz spotkałam sie z taką sytuacją..
      Moja kuzynka ma bliźniaczki. Jedna z nich (11lat) obudziła sie któregoś dnia, wstała z łóżka i bach przewróciła się z bólu, zdrowa, donoszona, uprawiająca różne sporty z tym że tu się okazało że było coś z biodrem, do tego wystąpiła wysoka temp. od razu ciotka zabrała Klaudie do szpitala, na początku nikt nie wiedział co sie dzieje, mówili że to zwykły ból, jednak nie ustępował, po paru dniach znów temp.(od dnia kiedy wstała z bólem nie mogła chodzić) na oddziale panika bo nie wiedza co sie dzieje a dziecko leci z rąk. postanowili operować choć jeszcze nie wiedzieli co... okazało się że mała miała sepse (bezobjawowo) wdała sie martwica w stawie biodrowym.
      Od tamtej pory co pół roku ma operacje wymiany sztucznego stawu biodrowego,bo rośnie i staw nie wytrzymuje obciążenia, ciagle rehabilitacja, chodzi o kulach.
      Z wami pewnie sie okaże że to nic takiego, oby tak było.
      Napisałam o tym, bo nie można niczego bagatelizowac, wiec obserwuj małego. 3mamy kciuki!
      • karro80 Re: Pytanie! 28.09.10, 18:07
        laska no specjalnie nikt nie pisał, żeby nie panikowała dziewczyna...(sepsa zaczyna się nawet od bólu kości)
        • mnkl Re: Pytanie! 28.09.10, 18:19
          Dzięki dziewczyny za odzew!!smileSepsa hmm...ja raczej myślałam o białaczce:/no nic pozostaje obserwacja. Na razie tylko ten ból nóżki....chociaż przypominam sobie ,że z 2 miesiące temu mały miał gorączkę 38,6' przez jeden dzień/Na 2 gi dzień jak ręką odjął/ i mu przeszło po podaniu ibuprofenu.. lekarze też nie wiedzieli co to jest...
        • marta.krasnik Re: Pytanie! 28.09.10, 18:37
          karro przeciez nie pisałam tego żeby na złość zrobić. Opisałam tylko jak było u nas w rodzinie, nie miałam złych zamiarów. Jeżeli napisałam coś nie tak to przepraszam,
          • karro80 Re: Pytanie! 28.09.10, 18:54
            Wiesz ja tak nie chciałam od razu wywalać, ale jak Autorka podejrzewała białaczke to juz sama się nastraszyła i mozemy chyba pisać. Większość tych bóli to nic, ale faktycznie uczą ratowników, że pierwszym obiawem sepsy jest ból kości, jeszcze przed ta chrakterystyczną wysypka z wybroczynami. I od koleżanki mam przykaz, że jak dziecko narzeka na kosci to wio do szpitala i kazać badania robić(crp w pierwszym rzucie)
            I chciałam też napisać ku ostrzeżeniu jakby kto szukał kiedyś, ale po badaniach synka, jak juz okzałoby się że wsio oki, coby mieli noc przespaną, ale zeby troche małego pilnować na wszelki.
            Ja sie nie gniewam prostu komuś może serducho stanąć jak sie rzuci sepsą.
            • mnkl Re: Pytanie! 28.09.10, 20:29
              Dziewczynki , dziękuję za odpowiedzi ...Zadając to pytanie oczekiwałam tych pozytywnych informacji i tych trochę gorszych...dzięki Wam dowiedziałam się ,że sepsa też się tak może zaczynać i teraz wiem na co mam dodatkowo zwrócić uwagę...smilepod ten objaw też i pasuje alergia/pamiętam jak mały dostał pokrzywki i też chodzić nie mógł bo zeszło na stawy/może to być też przez iksowanie nóg/ chociaż ortopeda to wykluczył/. Wasze informacje są dla mnie bardzo ważne ....dziękujesmile
              • mama-cudownego-misia Re: Pytanie! 29.09.10, 07:15
                Plizz, sepsa to jest uogólnione zakażenie organizmu. Dziecko by Ci nie łaziło ochoczo, tylko padło i ani rączką ani nóżką. Naprawdę byś zauważyła, że coś jest nie tak.
                Białaczka - pewnie nie zaszkodzi morfologię z rozmazem zrobić, ale tylko dla świętego spokoju, bo mimo wszystko to mało prawdopodobne.
                Nie jestem też przekonana, ze jakiś uraz nie-kostny by wyszedł na RTG - ono głównie obrazuje kości, nie tkanki miękkie. Poza tym to może być coś bardzo subtelnego - też sobie teraz cuś naderwałam (małe forum wie, gdzie, na duże się to nie nadaje smile ) i boli jak diabli przy każdym ruchu, a nic nie widać.

Proponuję nie zdawać się na forumowych doktorów, tylko po prostu zrobić badania - jak pediatra nie chce dać skierowania, to na własny koszt. Takie CRP i morfologia to nie są duże koszta.
    • rycerzowa Re: Pytanie! 29.09.10, 12:48
      Może to być również zapalenie stawu, albo zwykłe, albo rzut reumatyczny.
      Mały przeszedł jakąś infekcję kilka tygodni temu, tak? To mogły być paciorkowce.

Moja córeczka miała to w wieku 6 lat. Zaczęło się od bólu w stawie biodrowym, szpital, oddział chirurgiczny, badanie w kierunku martwicy kości.
      Nie potwierdziło się, więc po kilku dniach wypisano dziecko do domu, już nic nie bolało.
      Powinni skierować do pediatry!
      Za niedługo sytuacja powtórzyła się, tym razem z zajęciem stawu skokowego.
      Tym razem poszłam do pediatry, dziecko szybko wyleczono antybiotykiem.

Zrób koniecznie to badanie ASO, nawet prywatnie. Ból kolanka szybko przejdzie, ale "reumatyzm liże stawy ale kąsa serce". W tym przypadku - chodzi o gorączkę reumatyczną. To musi być odpowiednio leczone.
      • mnkl Re: Pytanie! 29.09.10, 13:07
        Witam!!Mój Synuś ma 5 lat. Tak przechodził ostatnio zapalenie ucha środkowego , dostał Zinat przez 10 dni..Zrobiliśmy dziś badania, czekamy na wyniki.....
        • verdana Re: Pytanie! 29.09.10, 14:35
          U mojego syna, po wszystkich badaniach (wyszły OK), parotygodniowym bólu stopy, tak, ze dziecko powłuczylo nogą lekarka powiedziała przy małym "A może to buciki, bo on jest naprawdę zupełnie zdrowy".
          To nie byly buciki - to byla nerwica. Po stwierdzeniu lekarki, ze nic mu nie jest, syn, ktory ledwo doszedł do gabinetu, wybiegł z niego i nigdy wiecej noga go nei zabolala.
          Ale oczywiscie najpierw trzeba zrobić wszystkie badania.
          • mnkl Re: Pytanie! 30.09.10, 11:51
            Dzisiaj mija 4 dzień od kiedy małego boli noga, wczoraj zrobliśmy badania ale mieli jakiś problem z maszynami i odesłali do innego alboratorium, wynikiem czego jest opóźnienie w dostarczeniu wyników...możemy je odebrac dopiero dzisiaj po 16ej....3majcie kciuki żeby były dobre..
            • karro80 Re: Pytanie! 30.09.10, 13:55
              Trzymamy, ja tu zagladam co u młodego.

Ale cóż, my, inkwizytorzy, do igrania z ogniem jesteśmy, jak by nie patrzeć, przyzwyczajeni...(Piekara)

Wejdź i pomóż Krzysiowi
              • marta.krasnik Re: Pytanie! 30.09.10, 13:59
                Oczywiście że trzymamy kciuki! daj znać jak będzie coś wiadomo!
    • mnkl Re: Pytanie! 30.09.10, 18:36
      Witajcie!!Mamy już wynki badań..są ok!Crp ma 0,5[norm 0-0,6]
      Na poniedziałek /chcieli nas przyjąć dopiero za miesiącsad ale podejrzewam ,że jak każda mamusia wcześniaka, musiałam dopiąć swojegosmile/jesteśmy umówieni do klinki ortopedyczno-rehabilitacyjnej na usg stawu biodrowego...podejrzenie zapalenia stawu biodrowego...eh..
      • mama-cudownego-misia Re: Pytanie! 30.09.10, 23:56
        Z CRP w normie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka